, Κυριακή
05 Φεβρουαρίου 2023

Τα Χριστούγεννα της αλληλεγγύης στους δήμους της Θεσσαλονίκης

Δώρα, παιχνίδια και βιβλία για παιδιά, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας αλλά και για πολίτες που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες συγκεντρώνουν λίγες ημέρες πριν από την έλευση των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης.

Μέσα από δράσεις, εκδηλώσεις, τουρνουά αγάπης και διαδρομές γεμάτες από αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο, όσοι έχουν τη δυνατότητα προσφέρουν είτε ένα δώρο, είτε μία σακούλα με τρόφιμα, ακόμη κι ένα μπουκάλι λάδι για να μοιραστεί στη συνέχεια μέσω των Κοινωνικών Παντοπωλείων στους δικαιούχους.

Σε συνεργασία με το «Όλοι Μαζί Μπορούμε», το ερχόμενο Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι, συγκεντρώνονται δώρα, παιχνίδια, βιβλία και ό,τι άλλο μπορεί να ονειρευτεί κάθε παιδί στους δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Θέρμης, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, Ωραιοκάστρου, Θερμαϊκού, Βόλβης, Λαγκαδά, Δέλτα και Χαλκηδόνος.

Πιο συγκεκριμένα, σημείο συγκέντρωσης στον δήμο Θεσσαλονίκης θα είναι ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας με Ερμού, όπου οι πολίτες θα μπορούν να προσφέρουν ό,τι επιθυμούν για παιδιά που έχουν ανάγκη. Στην Καλαμαριά τα δώρα θα μαζευτούν στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού και στον δήμο Θέρμης στην πλατεία Παραμάνα. Το «ραντεβού» για τα δώρα των παιδιών στον δήμο Παύλου Μελά έχει οριστεί στην πλατεία Μετεώρων, ενώ ανάλογες δράσεις θα γίνουν στην είσοδο του δημαρχείου Αμπελοκήπων – Μενεμένης και στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης.

Στο Ωραιόκαστρο, τα δώρα για το «Όλοι Μαζί Μπορούμε» θα μαζευτούν το Σάββατο στο δημαρχείο, στον Λαγκαδά στην κεντρική πλατεία, στον δήμο Θερμαϊκού στην είσοδο του δημαρχιακού μεγάρου στην Περαία, στον δήμο Βόλβης στο δημαρχείο του Σταυρού, στον δήμο Δέλτα στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου και στον δήμο Χαλκηδόνος στον ισόγειο χώρο του δημαρχείου Κουφαλίων. Τα χριστουγεννιάτικα δώρα που θα προσφερθούν θα πρέπει να είναι καινούργια ή μεταχειρισμένα, σε άριστη κατάσταση, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν.

Επίσης, στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης θα διοργανωθεί μία διαδρομή αγάπης «Santa Walk». Οι πολίτες θα περπατήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προσφέρουν την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, από τις 5:30 το απόγευμα έως τις 9:30 το βράδυ. Η ξεχωριστή αυτή πορεία θα ξεκινήσει από την πλατεία Τσομπάνογλου στη Μενεμένη και θα καταλήξει στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στους Αμπελόκηπους.

Οι συμμετέχοντες στη χριστουγεννιάτικη διαδρομή θα προσφέρουν ένα μπουκάλι ελαιόλαδο για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, ως αντίτιμο σ’ αυτή την πρωτότυπη δράση που θα είναι πλαισιωμένη με μουσικές και τραγούδια.

Επίσης, ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου και θα συνεχίσει έως τις 8 Ιανουαρίου 2023 να συγκεντρώνει τρόφιμα, είδη υγιεινής, φάρμακα, παιχνίδια και βιβλία για ευπαθείς πολίτες και παιδιά σε δύο σημεία του δήμου: στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου (ώρες 08:00 – 20:00) και στο Θεματικό Ευρυζωνικό Πάρκο Νεολαίας στο Κορδελιό (από 08:00 – 14:00). Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να μην στερηθεί κανένας δημότης τα απαραίτητα αγαθά για το εορταστικό τραπέζι και να μη λείψουν τα δώρα για τους μικρούς κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Στον δήμο Νεάπολης – Συκεών πραγματοποιήθηκε ήδη την περασμένη Κυριακή ένα «τουρνουά αγάπης» με τη συμμετοχή ομάδων βόλεϊ όπου δεν υπήρξαν ούτε νικητές, ούτε ηττημένοι. Κι αυτό γιατί όσοι βρέθηκαν στις κερκίδες του κλειστού γηπέδου του Αγίου Παύλου συγκέντρωσαν τρόφιμα μακράς διάρκειας, τα οποία μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου θα δοθούν σε ωφελούμενες οικογένειες.

Η ίδια ακριβώς εκδήλωση θα γίνει και πάλι την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, στο Κλειστό Γήπεδο (ΔΑΚ) Πεύκων, με μοναδική διαφορά πως σε αυτό το «τουρνουά αγάπης» θα πάρουν μέρος ομάδες μπάσκετ κοριτσιών και αγοριών, 5-12 χρόνων, του δήμου Νεάπολης – Συκεών.

Ο δήμος Χαλκηδόνος, από την πλευρά του, θα στηρίξει οικονομικά αδύναμους πολίτες με διατακτικές επιταγές για την αγορά ειδών που έχουν άμεση ανάγκη. Πρώτη προτεραιότητα στη λήψη του χρηματικού βοηθήματος για τα Χριστούγεννα θα έχουν όσοι ζουν σε όρια ακραίας φτώχειας.