, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στον απόηχο του πολέμου

Η ανάδειξη των ελληνικών προορισμών στις κορυφαίες θέσεις των προτιμήσεων των τουριστών  κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού  είχαν ως αποτέλεσμα  να επιστρέψει η αισιοδοξία στις αερομεταφορές με τα δεκατέσσερα αεροδρόμια διαχείρισης της Fraport Greece να καταγράφουν σημαντική αύξηση στην επιβατική κίνηση.

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΑΤΣΟΥ

«Η επιβατική κίνηση ξεπέρασε τα νούμερα του 2019, ενώ συνολικά η επιβατική κίνηση του 10μηνου στο σύνολο των 14 αεροδρομίων μας είναι κατά 3,8% αυξημένη συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019», αναφέρει στην Karfitsa, ο Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece , τονίζοντας ότι, «μετά από δύο πολύ δύσκολα χρόνια που η πανδημία άλλαξε τα πάντα γύρω από το ταξίδι και τον τουρισμό, το 2022 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τη χώρα μας δεδομένης της επιτυχημένης τουριστικής περιόδου που μόλις ολοκληρώθηκε».

Στη Θεσσαλονίκη,  καταγράφηκε μείωση συγκριτικά με  το 2019, καθώς είχε μεγάλες απώλειες τουριστικής ροής από τη Ρωσία και την Ουκρανία. «Η κίνηση το πρώτο 10μηνο ήταν κατά 14,9% χαμηλότερη του 2019, γεγονός που προκύπτει τόσο από την απουσία δύο μεγάλων για τη Θεσσαλονίκη αγορών, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά και του γεγονότος ότι ο συγκεκριμένος προορισμός δεν είναι μεταξύ των αμιγώς καλοκαιρινών και δημοφιλών προορισμών της Ελλάδας» σημειώνει ο κ. Βήλος. Λόγω του επιχειρηματικού και τουριστικού της προφίλ όμως, η Θεσσαλονίκη μπορεί να ανακάμψει κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών καταγράφοντας  τα ποσοστά επιβατικής κίνησης του2019.

«Η Θεσσαλονίκη με το τουριστικό και επιχειρηματικό προφίλ που έχει, μπορεί να υποδεχθεί αεροπορική κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και να αναπτύξει τη διασυνδεσιμότητα της τόσο με ευρωπαϊκούς αλλά και διεθνείς προορισμούς. Τα περιθώρια πλήρους ανάκαμψης σε σχέση με το 2019 αλλά και περαιτέρω ανάπτυξης είναι μεγάλα» αναφέρει ο κ. Βήλος, συμπληρώνοντας ότι, «προϋποθέσεις για την υλοποίηση του στόχου αυτού είναι να συνεργαστούν στενά όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης και να προωθηθεί στοχευμένα ο προορισμός βάσει στρατηγικού σχεδίου».

Έργο τομή για τη Θεσσαλονίκη το αεροδρόμιο Μακεδονία

Τα εκτεταμένα έργα αναβάθμισης και επέκτασης του αεροδρομίου Μακεδονία οδήγησαν σε μία σύγχρονη υποδομή «κόσμημα» που αναδεικνύουν  αναπτυξιακά και γεωπολιτικά τη Θεσσαλονίκη.

«Το αεροδρόμιο Μακεδονία που παραδόθηκε τον Ιανουάριο του 2021, μετά από εκτεταμένα έργα αναβάθμισης και επέκτασης για τα οποία επενδύθηκαν 100 εκατ., αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, η πύλη εισόδου εκατομμύριων ανθρώπων από όλον το κόσμο, που φτάνουν σε έναν προορισμό που μπορεί να προσφέρει ποικίλες ταξιδιωτικές εμπειρίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», υπογραμμίζει ο κ. Βήλος.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης της Fraport Greece, οι άρτιες, σύγχρονες και φιλικές προς τους χρήστες αεροδρομικές υποδομές είναι απαραίτητες για την προσέλκυση επιπλέον τουριστικών ροών στη Θεσσαλονίκη. «Πέραν όμως αυτών, ένας προορισμός για να ενισχύσει την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητά του χρειάζεται αναβάθμιση και των ευρύτερων ιδιωτικών και δημόσιων υποδομών. Σε αυτές, μεταξύ άλλων,  εντάσσονται οι σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, το άρτιο οδικό δίκτυο, το εκτεταμένο δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και η αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων, καθώς και η ύπαρξη μιας εγχώριας τουριστικής στρατηγικής και κουλτούρας που επενδύει στην νέα παγκόσμια τάση για παροχή τουριστικών εμπειριών και προωθεί αποτελεσματικά τον προορισμό κάνοντας χρήση των σύγχρονων εργαλείων τουριστικού μάρκετινγκ», καταλήγει.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA