13:16, Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

Υπόθεση ΧΑΔΑ Σιθωνίας: Χορός εκατομμυρίων για έργα που… έχουν γίνει

Η δίκη για την υπόθεση των «ακριβών ρολογιών» του νερού την Παρασκευή δεν είναι η μοναδική στον δήμο Σιθωνίας που αποπνέει δυσωδία τα τελευταία χρόνια. Μία ακόμα περίπτωση έργου υποδομής (διαχείριση αποβλήτων) στάθηκε αφορμή για καταγγελίες περί παρατυπιών, παράβασης των όρων του έργου μέχρι και διπλής εκτέλεσής του(!), και μάλιστα με πρωταγωνίστρια την ίδια εταιρεία.

Το 2013 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την περάτωση έργου μείζονος σημασίας για τα απόβλητα της Σιθωνίας. Αντικείμενο του έργου ήταν η αποκατάσταση τριών χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) του δήμου Σιθωνίας, στις θέσεις Ψαλίδα-Αγ. Νικολάου, Ασπρονέρι – Νικήτης και Ξεράδια Συκιάς. Τα έργα αποκατάστασης των τριών ΧΑΔΑ περιλάμβαναν την εκτέλεση όλων των απαραίτητων εργασιών για την πλήρη αποκατάσταση των χώρων, όπως:

  • Έργα διαμόρφωσης αναγλύφου
  • Έργα στεγανοποίησης απορριμματικού αναγλύφου
  • Έργα διαχείρισης βιοαερίου-στραγγισμάτων
  • Έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης, διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και υποδομές (αντιπλημμυρική προστασία, δίκτυα υποδομής, περίφραξη, πυρόσβεση, πυροπροστασία, εσωτερική οδοποιία κ.λπ.).

Με την ίδια εταιρεία

Το έργο ανατέθηκε κατόπιν διαγωνισμού στην κοινοπραξία των εταιρειών ΥΔΡΟΦΙΛΗ ΑΕ ΕΚΚΕΝΤΡΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕ με κωδικό MIS 374814, με έναρξη 23/9/2013 και λήξη 31/3/2015, συνολικού προϋπολογισμού 1.097.173 ευρώ για την αποκατάσταση και των τριών ΧΑΔΑ.

Βάσει της προκήρυξης η εταιρεία φέρεται να ολοκλήρωσε το έργο μολονότι υπήρξαν καταγγελίες από την αντιπολίτευση του δήμου Σιθωνίας ότι οι προδιαγραφές δεν τηρήθηκαν ούτε στον ΧΑΔΑ Συκιάς ούτε στον ΧΑΔΑ Αγίου Νικολάου.

Μάλιστα, στις 29 Αυγούστου 2022 ο νυν δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας υπέγραψε νέα σύμβαση αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Νικήτης (ο οποίος υποτίθεται ότι περατώθηκε τον Μάρτιο του 2015) με την ίδια εταιρεία, ΥΔΡΟΦΙΛΗ, ύψους 1,5εκατομμυρίου ευρώ!

Στην προσωπική σελίδα του στο Facebook έχει φωτογραφία με εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας γράφοντας«υπογραφή σύμβασης με την εταιρεία ΥΔΡΟΦΙΛΗ για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Νικήτης προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ προ εκπτώσεως». Με απλά λόγια, ένα έργο που περατώθηκεπριν από επτά χρόνια, επαναπροκηρύχθηκε και το ανέλαβε η ίδια εταιρεία που υποτίθεται ότι το ολοκλήρωσε με νέο προϋπολογισμό 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Μπλόκο στις εργασίες

Ωστόσο, καταγγελίες από τον πρώην κοινοτάρχη Νικήτης Μιχάλη Αναγνωσταρά περί παρατυπιών στην περιοχή του Ασπρονερίου κατά τις εργασίες σταμάτησαν το έργο. Συγκεκριμένα, η εταιρεία φέρεται να προχώρησε εργασίες σε δασική έκταση. Όταν κλήθηκε η αστυνομία έπειτα από καταγγελία της αντιπολίτευσης του δήμου Σιθωνίας ότι τα μηχανήματα της εταιρείας μπαίνουν σε δασική έκταση, δεν ζήτησε έγγραφα από το Δασαρχείο και την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Επικαλέστηκε ότι «η εταιρεία προσκόμισε την άδεια από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου και υποθέσαμε ότι για να έχει την άδεια προφανώς θα έχει και την άδεια από το Δασαρχείο και την Αρχαιολογική Υπηρεσία».

Ωστόσο, μετά την καταγγελία του Μιχάλη Αναγνωσταρά, οι εργασίες σταμάτησαν, διότι διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε κανένα έγγραφο που να επιτρέπει τις εργασίες στην περιοχή τόσο από το Δασαρχείο όσο και από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Το Δασαρχείο δεν επέβαλε κανένα πρόστιμο, τουλάχιστον έως τώρα… Οι εργασίες αποκατάστασης σταμάτησαν έως ότου προσκομιστούν οι άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL