Θεσσαλονίκη: Η «καμένη γη» του δημάρχου Καλαμαριάς Γ. Δαρδαμανέλη
Λιγότερο από ένα μήνα πριν τις κάλπες η δημοτική αρχή αιτήθηκε και πήρε ως προκαταβολή έναντι του επόμενου έτους ποσό 850.000 ευρώ προκειμένου να καλύψει τις τρύπες που δημιούργησε.
Στην Ελλάδα είναι σύνηθες φαινόμενο για τους νέους διοικούντες να παραλαμβάνουν «καμένη γη» και η δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές του προσεχούς Οκτώβρη στην Καλαμαριά, δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση, μιας και θα πληρώσει η ίδια και οι δημότες τα σπασμένα της διοίκησης Δαρδαμανέλη.
Συγκεκριμένα, λιγότερο από ένα μήνα πριν τις κάλπες η δημοτική αρχή αιτήθηκε και πήρε ως προκαταβολή έναντι του επόμενου έτους ποσό 850.000 ευρώ προκειμένου να καλύψει τις τρύπες που δημιούργησε. Το συγκεκριμένο κονδύλι, το αιτήθηκε ο δήμαρχος Καλαμαριάς λόγω έλλειψης διαθέσιμων πόρων και μάλιστα έκανε και σχετική αναφορά στο δημοτικό συμβούλιο.
Το συγκεκριμένο κονδύλι αφορά προκαταβολή ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), κάτι που πρακτικά δημιουργεί ένα τεράστιο θέμα. Καθώς υποθηκεύει τον προϋπολογισμό και δεσμεύει τη διοίκηση που θα προκύψει από την ετυμηγορία των πολιτών να διαχειριστεί το 2024 έσοδα μειωμένα κατά 850.000 ευρώ. Και βέβαια αυτό αποτελεί τρανή απόδειξη των πολύ άσχημων οικονομικών του δήμου Καλαμαριάς, ο οποίος έφτασε στο σημείο να ζητήσει προκαταβολικά μια επιπλέον δόση αλλά όχι ως έκτακτη επιχορήγηση αλλά ως προκαταβολή μειώνοντας τα έσοδα της επόμενης χρονιάς.
Προφανώς σε αυτή την κατάσταση των οικονομικών, που οδηγήθηκε ο Δήμος Καλαμαριάς, συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό οι πολλές και αδικαιολόγητες απευθείας αναθέσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα να εκτελούνται έργα στο διπλάσιο και πλέον κόστος .
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της ανακατασκευής των χώρων υγιεινής δημοτικού σχολείου της Καλαμαριάς που με το πρόσχημα της «επείγουσας κατάστασης», εκτελέστηκε μέσα στο καλοκαίρι του 2023, φυσικά με την προσφιλή στη δημοτική αρχή Δαρδαμανέλη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Το συγκεκριμένο έργο όμως είναι ενταγμένο στο Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου και ψηφισμένο στο ΔΣ, από τον Δεκέμβριο του 2020 για να εκτελεστεί το 2021.
Αυτό σημαίνει ότι ενώ θα μπορούσε να εκτελεστεί τα προηγούμενα χρόνια με διαδικασία δημόσιου διαγωνισμού, εξασφαλίζοντας σύμφωνα με τις αναφορές και δημόσιες διαβεβαιώσεις του δημάρχου στο ΔΣ έκπτωση 50%,αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα ο δήμος και φυσικά οι δημότες, να επιβαρυνθούν για το συγκεκριμένο αλλά και πολλά άλλα έργα- προμήθειες κλπ, με πολύ μεγαλύτερο κόστος.
Πανάκριβες απευθείες αναθέσεις
Οι πρακτικές του κ. Δαρδαμανέλη δεν εξαντλούνται όμως στα έργα υποδομών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των πανάκριβων απευθείας αναθέσεων που έφεραν την Καλαμαριά ως εδώ, είναι και το «Παρα θιν’ αλός». Έτσι για τη φετινή διοργάνωση 6-7 εκδηλώσεων δαπανήθηκαν από τον Δήμο 125.000 ευρώ, την στιγμή που για ανάλογο αριθμό την περασμένη χρονιά δόθηκαν μόλις 60.000 ευρώ!
Υπενθυμίζεται πώς σε πλήρη αντίθεση με τα άδεια ταμεία που όλα δείχνουν πώς θα κληροδοτήσει στην επόμενη διοίκηση ο κ. Δαρδαμανέλης, ο ίδιος παρέλαβε μία εύρωστη οικονομικά Καλαμαριά. Συγκεκριμένα, το χρηματικό υπόλοιπο στα ταμεία του Δήμου στις 31/12/2019 ήταν 21.461.668,70 ευρώ.
Τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό μέρος όσων πραγματικά συμβαίνουν στο δήμο Καλαμαριάς και είναι ενδεικτικά του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται τα χρήματα των δημοτών Καλαμαριάς αλλά και των πολιτών της χώρας η διοίκηση Δαρδαμανέλη.
Και είναι κάτι παραπάνω από σαφές πώς υπάρχουν μεγάλες και σοβαρές ευθύνες του δημάρχου και της μικρής ομάδας με την οποία διοικεί την Καλαμαριά τα τελευταία 4 χρόνια.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA