Ήταν αργά το βράδυ της Τρίτης όταν, με την είδηση του θανάτου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, κυκλοφόρησαν και οι πρώτες πληροφορίες από το κυβερνητικό οικοσύστημα ότι νωρίς το πρωί της επομένης και σε διυπουργική σύσκεψη θα αποφασίζονταν τα διαδικαστικά της ταφής του.
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΑΤΣΙΟΥ
Στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωινός καφές της Τετάρτης ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις δέκα το πρωί. Και μέσα στο επόμενο μικρό χρονικό διάστημα που ακολούθησε, ο πρωθυπουργός μαζί με υπουργούς και στενούς συνεργάτες του έθεσε ολόκληρο το πλαίσιο που… ακουμπούσε στα της εξόδιου ακολουθίας και της ταφής του τέως βασιλιά, που θα λάβουν χώρα την ερχόμενη Δευτέρα. Στη διάρκεια, άλλωστε, του πρωινού καφέ, αλλά και της διυπουργικής που ακολούθησε, η ομοφωνία για το όλο θέμα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν απόλυτη. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις αποφάσεις που έλαβε και τη «ζυγισμένη και εξαιρετικά προσεχτικά διατυπωμένη» δήλωσή του για τον θάνατο του Κωνσταντίνου, ολοκλήρωσε άμεσα τα ζητήματα που αφορούσαν την κυβέρνηση.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό των ωρών που ακολούθησαν την ανακοίνωση του θανάτου του τέως βασιλιά, αυτό που δεν πρέπει να αμελείται είναι το… momentum. Το ζήτημα ήταν εξαρχής λεπτό. Η χώρα… περπατάει τα πρώτα βήματα μιας παρατεταμένης και γεμάτης ένταση προεκλογικής περιόδου. Για αυτό και ο πρωθυπουργός θέλησε το όλο πλαίσιο των αποφάσεων να λάβει γρήγορα… σάρκα και οστά. Έτσι κι αλλιώς, η Ηρώδου Αττικού 19 είχε ενημερωθεί ημέρες πριν για την επιβάρυνση της υγείας του τέως βασιλιά από την οικογένεια του Κωνσταντίνου, που βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Το… παζλ του χειρισμού των διαδικαστικών είχε συζητηθεί, λοιπόν, επαρκώς και η διυπουργική επικύρωσε τις λεπτομέρειες. «Το όλο τελετουργικό έχει προκύψει έπειτα από συζητήσεις και συνεννόηση που έγιναν σε πολύ καλό κλίμα με την οικογένεια του τέως βασιλιά, σε ένα κλίμα όπου υπήρχε απόλυτη κατανόηση στις ευαισθησίες της κάθε πλευράς», ήταν το σήμα που εξέπεμψε, από την αίθουσα της ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Λεπτοί χειρισμοί
Από το όλο μοτίβο των κινήσεων που έφερε στο προσκήνιο το κυβερνητικό στρατόπεδο τα τελευταία εικοσιτετράωρα και από τις ακαριαίες αποφάσεις που έλαβε το Μέγαρο Μαξίμου επιτεύχθηκαν δυο κεντρικοί στόχοι:
- Από τη μία, η κυβέρνηση αφαίρεσε κάθε… όπλο από τη φαρέτρα της αντιπολίτευσης και, κυρίως, του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά μια πιθανή προσπάθεια εργαλειοποίησης των θεμάτων και των αποφάσεων που σχετίζονται με την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
- Από την άλλη, αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οι κινήσεις του κυβερνητικού επιτελείου και του ίδιου του πρωθυπουργού περιλαμβάνουν στο… DNA τους τις ευαισθησίες της πλειονότητας των πολιτών.
Η απόφαση ο τέως βασιλιάς να ταφεί ως ιδιώτης και όχι με τιμές αρχηγού κράτους σχετίζεται με το επιχείρημα ότι ο Κωνσταντίνος ήταν έκπτωτος πρώην αρχηγός κράτους και, ταυτόχρονα, δεν είχε την ελληνική ιθαγένεια, η οποία αφαιρέθηκε μετά το δημοψήφισμα του 1974. Μια διαφορετική απόφαση μπορεί να έφερνε ικανοποίηση στο ακροατήριο που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του κυβερνώντος κόμματος. Όμως, η οπτική του κυβερνητικού οικοσυστήματος είναι στραμμένη προς το Κέντρο, ως κομβικός στόχος και για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας, στις δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις αποφάσεις του και τη δήλωσή του έκανε ακόμα ένα νεύμα προς τους κεντρώους ψηφοφόρους, που αποτελούν μια κρίσιμη εκλογική μάζα για την επίτευξη του στοιχήματος του 151+.
«Η Ελληνική Δημοκρατία είναι μια ώριμη Δημοκρατία… Και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε χωρίς κομπλεξισμούς, χωρίς δυσκολίες, ζητήματα που άπτονται της Ιστορίας. Το Πολιτειακό στη χώρα μας έχει λυθεί οριστικά. Από την άλλη, είναι πολύ φυσιολογικό να υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία άνθρωποι που προσεγγίζουν το θέμα αυτό, μέσα από μια μερική οπτική, ανάλογα με τις πεποιθήσεις τους, ανάλογα με τα συναισθήματά τους, ή ανάλογα και με τις επιδιώξεις τους… Η κυβέρνηση οφείλει να βλέπει το θέμα συνολικά, θεσμικά και ολιστικά. Να βάζει το συνολικό πάνω από το μερικό. Επίσης δεν είναι καιρός να αναζητήσουμε ή να καλλιεργήσουμε εντάσεις, εσωστρέφεια και διχασμούς, με αναφορά στο παρελθόν», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.
Ερώτημα, πάντως, που μένει να απαντηθεί μέχρι τη Δευτέρα είναι τι θα πράξουν υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά πιθανή παρουσία ορισμένων στην εξόδιο ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Σύμφωνα με πηγές, από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα απαγορευτικό.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL




