Στις 19.30 στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Στον πυρήνα των προτάσεών του, το μεγάλο ζήτημα της ακρίβειας όχι μόνο ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης εξαιτίας του πολέμου αλλά και ως πολιτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που έχει επιφέρει δυσβάστακτες αυξήσεις στην αγορά, και της ακρίβειας, ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης, για την πάταξη της αισχροκέρδειας, παρεμβάσεις για την ενίσχυση των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία, ενώ μεγάλη έμφαση έχει δώσει το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού σε παρεμβάσεις και αλλαγές για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, καθώς και για την προάσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών της. Θα επιχειρήσει λοιπόν να εμφανιστεί θεσμικός αλλά και εν αναμονή πρωθυπουργός.
Ανασύνταξη της δημοκρατίας με φόντο τις παρακολουθήσεις
Ορμώμενος από την ιστορία των παρακολουθήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας θα υπογραμμίζει την ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας που βάλλεται από πρακτικές παρακράτους της κυβέρνησης, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο θεσμικής ανασύνταξης.
Όπως έχει δηλώσει ο πρώην πρωθυπουργός, «στόχος της κυβέρνησης είναι ο έλεγχος των πολιτικών της αντιπάλων, ενώ τα βήματα για δημοκρατία, ελευθερία και πλουραλισμό που έγιναν στη Μεταπολίτευση αμφισβητούνται από μια κυβέρνηση που, γνωρίζοντας ότι οι πολιτικές της εξυπηρετούν τους λίγους και φέρνουν σε απόγνωση τους πολλούς,έσπευσε να οικοδομήσει ένα καθεστώς»,ισχυρισμοί που θα επαναλάβει και το βράδυ στο Βελλίδειο.
Δεν θα παραλείψει, τέλος, να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ περί πολιτικής τερατογένεσης, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό ως τον μεγαλύτερο παράγοντα αστάθειας, αφού υπονομεύει τη θεσμική και δημοκρατική ομαλότητα.
Κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις
Ο Αλέξης Τσίπρας θα καλέσει τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου να ενταχθούν στην Προοδευτική Συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως είναι πιο πολλά αυτά που συνδέουν από αυτά που χωρίζουν. Σίγουροι για την εκλογική νίκη στις εθνικές εκλογές εμφανίζονται κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην «Political», ενώ την ίδια ώρα θεωρούν τον πρωθυπουργό ιδιαιτέρως στριμωγμένο από τα ζητήματα της επικαιρότητας.
Εκτιμούν πως ο χειμώνας θα «τελειώσει» πολιτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό όχι μόνο γιατί θα είναι εκ των πραγμάτων δύσκολος από την άποψη της ακρίβειας, αλλά διότι, όπως αναφέρουν, «η ευαισθησία αυτής της κυβέρνησης περιορίζεται στους φίλους της».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL



