05:42, Τετάρτη
05 Οκτωβρίου 2022

Με το βλέμμα στον μεσαίο χώρο ο Κ. Μητσοτάκης

Η υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, σε συνδυασμό με το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, έχει αλλάξει τις ισορροπίες στον χώρο του παραδοσιακού Κέντρου. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να απομακρύνεται από τη ΝΔ και να κατευθύνεται προς τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, αν και στη Χαριλάου Τρικούπη διαψεύδουν τα σενάρια περί σύμπλευσης με τον Αλέξη Τσίπρα.

Toυ ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός, καθώς με το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί με το ΠΑΣΟΚ φαίνεταιότι δύσκολα θα υπάρξει μετεκλογική συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων. Οπολιτικός χρόνος μπορεί να είναι τεράστιος στην περίπτωση που οι κάλπες στηθούν στο τέλος της τετραετίας,όμως το γυαλί έχει «ραγίσει» και κανείς δεν γνωρίζει πώς μπορεί να ξανακολλήσει. Άλλωστε, το δυνατό χαρτί της ΝΔ είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξακολουθεί να έχει ισχυρά ερείσματα στον χώρο του Κέντρου παρά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη.

Παρά τη σφοδρήεπίθεση από το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη στρατηγική των ήπιων τόνων, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά, ακολουθώντας τη θεσμική οδό απέναντι στα ερωτήματα που θέτει η αντιπολίτευση. Παράλληλα όμως αναμένει και τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τις οποίες, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, είναι πρόθυμος να συζητήσει. Στο Μαξίμου πάντως έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να μπουν σε μια άγονη αντιπαράθεση εμπρηστικών δηλώσεων για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα.

Τελείως διαφορετική είναι η στάση που κρατά η κυβέρνηση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με το ζήτημα των παρακολουθήσεων, όπως και την απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη από τη Βουλή. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο λόγος που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, ενώ γνώριζε ότι για το επίμαχο θέμα θα υπάρξουν τοποθετήσεις και των πολιτικών αρχηγών για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ και έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση.

Τρίτες κάλπες;

Με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό «γαλάζιοι» βουλευτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις προκειμένου να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, που είναι και το ζητούμενο.

Πολλά θα κριθούν από τις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου, καθώς θα αποτυπωθεί το πολιτικό κόστος από την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ωστόσο στις μετρήσεις θα προσμετρηθούν και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στις οποίες το Μαξίμου θα ρίξει το μεγαλύτερο βάρος το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες δεν είναι άλλο από την ακρίβεια, με τον χειμώνα που έρχεται να χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως δύσκολος και αβέβαιος. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL