, Σάββατο
02 Μαρτίου 2024

Δώρος Δημοσθένους: Η Λιλιπούπολη είναι η μαγιά που κάνει τα μικρά παιδιά να ανακαλύψουν βαθύτερα και ουσιαστικότερα τη μουσική

Η θρυλική ραδιοφωνική σειρά «Εδώ Λιλιπούπολη» που συνδέθηκε με την εποχή του Μάνου Χατζιδάκι στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (1976-1980) και μεγάλωσε ως σήμερα γενιές και γενιές, ξανα-ζωντανεύει και παρασέρνει στον κόσμο των αγαπημένων τραγουδιών, σε μουσική Νίκου Κυπουργού, Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Λένας Πλάτωνος, Νίκου Χριστοδούλου και στίχους της Μαριανίνας Κριεζή.

Μια παραμυθένια παράσταση γεμάτη όνειρα και αναμνήσεις, υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Χριστοδούλου, που θα ζωντανέψει μέσα από τις ερμηνείες της Σαβίνας Γιαννάτου, του Δώρου Δημοσθένους, της Λένιας Ζαφειροπούλου και του Τάση Χριστογιαννόπουλου. Η Κ μίλησε με τον Δώρο Δημοσθένους για την παράσταση που μας γεμίζει νοσταλγία.

H παράσταση είναι γεμάτη με τραγούδια που αγγίζουν την παιδικότητα των ανθρώπων κάθε ηλικίας! Το νιώθετε κι εσείς αυτό;

Το γεγονός ότι είναι φτιαγμένα από μια ομάδα συνθετών με σπουδές πάνω στην μουσική και μια αισθητική συγγενική με τον Χατζιδάκι που τους ανέθεσε να γράψουν πάνω στους στίχους της Μαριανίνας Κριεζή αυτό και μόνο αποτελεί εγγύηση προς το γεγονός ότι έχουν ένα υψηλότερο επίπεδο και ευθύνη να αγγίζουν την παιδικότητα και των μεγαλύτερων ηλικιακά.

Tι είναι αυτό που κάνει διαχρονική τη Λιλιπούπολη;

O χρόνος, η αμεσότητα και η εγγύηση ότι εξάπτουν την φαντασία των παιδιών ως ένα έργο με πολλά τραγούδια που έχουν μια ιστορία ή ως ένα παραμύθι.

H Λιλιπούπολη ήταν στα πλαίσια, ας πούμε μιας πειραματικής ραδιοφωνίας. Πώς θα ήταν άραγε σήμερα μια αντίστοιχη εκπομπή;

Δύσκολο να προκύψει γιατί την εποχή εκείνη ήταν μια ομάδα, μια παρέα ανθρώπων που μοιράζονταν τις ίδιες μουσικές ανησυχίες.

Σήμερα θα ήταν μια καλή ιδέα να προκύψει ξανά μια ομάδα που θα δουλέψει με το όραμα αυτό, να ψυχαγωγήσει και να διεκδικεί και μια υψηλού επιπέδου αισθητική με ένα πιο σύγχρονο τρόπο.

H Μαριανίνα Κριεζή είχε πει σε μια συνέντευξή της: «Για μένα αυτό που χρειάζεται σήμερα, αυτό που έπρεπε να είναι η συνέχεια της Λιλιπούπολης και που έπρεπε να ‘χει γίνει, θα ήταν ωραία ποπ για παιδιά, ωραία ποπ τραγούδια». Συμφωνείτε;

Φυσικά αν θεωρήσουμε ότι η pop είναι πιο κοντά στις μικρές ηλικίες. Εγώ πιστεύω όταν υπάρχουν μέσα σε ένα τραγούδι στοιχεία όπως συναίσθημα, φαντασία, έκπληξη και μια κοινή αισθητική που δεν περιορίζεται σε ευκολίες και κοινοτυπίες είναι θεμιτό να γίνει και πιστεύω και στην επιτυχία του εγχειρήματος εφόσον αγκαλιαστεί από τα μέσα πληροφόρησης.

Σε τι φάση βρίσκει η Λιλιπούπολη την Ελλάδα σήμερα;

Η Λιλιπούπολη είναι πλέον ένα διαχρονικό έργο και συνεχώς αποκτά καινούργιους φρέσκους ακροατές. Η Λιλιπούπολη είναι η μαγιά που κάνει τα μικρά παιδιά να αποχτήσουν μια καλύτερη επαφή με την μουσική και να την ανακαλύψουν βαθύτερα και ουσιαστικότερα.