13:42, Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

Εγκαινιάστηκαν τρείς εκθέσεις ζωγραφικής στη Myro Gallery (ΦΩΤΟ + Video)

Άρχισε δυναμικά η χειμερινή σεζόν στη Myro Gallery με τρεις έκθεσης ζωγραφικής, σήμερα Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου. Αυτή της Τάνιας Στεργίου, της Ελένης Συνδίκας και του Αθανάσιου Ζτούμπα.

Αναλυτικά, στην έκθεση ζωγραφικής της Τάνιας Στεργίου, «Στιγμιότυπα», παρουσιάζονται έργα με ανθρώπινες φιγούρες, που αφηγούνται κομμάτια της καθημερινότητα τους. Αποτελούν στιγμιότυπα, ενώ αποτυπώνουν στιγμές  χαλάρωσης, δυναμικότητας, μοναξιάς και απόλαυσης. Το ανθρώπινο σώμα έχει διπλή σημασία. Η πρώτη, αφορά κυρίως την απλή απεικόνιση του, ενώ η δεύτερη το συναίσθημα, αυτό που νιώθουμε μετά την αποδόμηση της φόρμας του. Οι φιγούρες εκτείνονται σε όλο τον καμβά, δεν υπάρχει καμία οριοθέτηση, ούτε κάποιος φραγμός, γεγονός το οποίο ισχύει και για τα χρώματα. Μάλιστα, μερικά από τα εκθέματα που θα παρουσιαστούν αφορούν την περίοδο που έχει ξεσπάσει ο Covid-19 και η καραντίνα στην χώρα μας.

Η Τάνια Στεργίου ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη, εκεί διατηρεί το δικό της στούντιο ζωγραφικής, όπου ασχολείται με την διδασκαλία μικρών και μεγάλων, ενώ  παράλληλα  διδάσκει και σε άλλους ιδιωτικούς φορείς. Ταυτόχρονα, ερευνά και πειραματίζεται με καινούργιες τεχνικές και υλικά, ώστε να αναβαθμίζει συνεχώς το εικαστικό της έργο και την εικαστική της συλλογή. Τα έργα είναι κυρίως ανθρωποκεντρικά, εμπνέεται από τον ίδιο τον άνθρωπο, προσπαθεί να τον κατανοήσει και να προβληματιστεί μέσα από τις αγωνίες και τους φόβους του.

Στην έκθεση ζωγραφικής του Αθανάσιου Δ. Ζτούπα, «Σπίτια, Μνήμες, Χρόνος», παρουσιάζονται έργα που απεικονίζουν σπίτια, εστίες, που κουβαλάνε την ιστορία του τόπου, αλλά και τις ιστορίες των ανθρώπων που ζούνε σε αυτά.

Αυτές οι εικόνες  – σύμβολα της ελληνικής καθημερινότητας χαρακτηρίζουν και απεικονίζουν σε έναν βαθμό τη ζωή των Ελλήνων, αλλά και την εξέλιξη – διαμόρφωση του αστικού τοπίου. Η φθορά στην εικόνα τους με το πέρασμα του χρόνου και η άμεση σχέση τους με την καθημερινότητα του ανθρώπου είναι αυτό που ώθησε τον καλλιτέχνη στη δημιουργία τους.

Ο Αθανάσιος Δ. Ζτούπας είναι απόφοιτος Τεχνικού Λυκείου, με ειδικότητα τεχνικός μηχανολογικών εγκαταστάσεων & κατασκευών. Ζει και εργάζεται στο Παλαιόκαστρο Κοζάνης. Στη ζωγραφική είναι αυτοδίδακτος. Στα περισσότερα έργα του έχει μικτή τεχνική: έναν συνδυασμό από λάδια & ακρυλικά.

Στην έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Συνδίκα θα παρουσιαστεί η πρώτη της ατομική έκθεση, η οποία έγινε την περίοδο του εγκλεισμού λόγω Covid. Ήταν ο τρόπος της να ξεφύγει από δύσκολες σκέψεις, λόγω πρωτόγνωρων καταστάσεων, και να δείξει στον εαυτό της ότι μέσα από την τέχνη η ζωή συνεχίζεται.

Η Ελένη Συνδίκα αποφοίτησε από την Σχολη της κ. Δ. Γρηγοριάδου με καθηγητές την κ. Bogoeva Rizova, τον Μagus’s Mihof και την Μ. Κυνηγού. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές έκανε σεμινάρια πάνω σε τεχνικές συγχρόνου χορού στην Αμερική και άρχισε να δουλεύει σε σχολές χορού. Παράλληλα η μεγάλη της αγάπη ήταν η ζωγραφική. Υπήρχε πάντα στην ζωή της έκανε μαθήματα και σεμινάρια με καταξιωμένους δασκάλους και πάντα μαζί με τον χορό ήταν πηγή χαράς, ηρεμίας και απελευθέρωσης. Τα τελευταία δεκαπέντε χρονιά εργάζεται ως δασκάλα χορού στον δήμο Θέρμης.

Και οι τρείς εκθέσεις εγκαινιάζονται το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου, στις 10.00. Η έκθεση της Τάνιας Στεργίου θα φιλοξενηθεί στον χώρο του Main Hall, του Αθανάσιου Ζτούπα στον χώρο του Project Room και της Ελένης Συνδίκας στο χώρο του Art Shop.

Η Myró Gallery ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μυρωνίδη τον Ιούνιο του 2011. Από το 2020 και εξής υπεύθυνες για τη διαχείριση της είναι η Μαριάνα Ρωσσιάδου και Νικολέτα Λαζαρίδου.

Η γκαλερί δίνει ιδιαίτερη σημασία στον αλληλοσεβασμό και το πνεύμα συνεργασίας, και στοχεύει μέσω της πρωτοποριακής προσέγγισης του να δράσει καταλυτικά στην ανάπτυξη και διαμόρφωση της νέας ελληνικής καλλιτεχνικής ταυτότητας, πάντα με συνεργατικό πνεύμα, ενθαρρύνοντας την πρωτότυπη δημιουργία και την καλλιτεχνική ελευθερία. Ο χώρος δεν δεσμεύει καλλιτέχνες, παρά το γεγονός ότι έχει διαχειριστεί με επιτυχία την δουλειά όσων την εμπιστεύτηκαν, επιτυγχάνοντας την ενεργή προώθηση της σε συλλέκτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι συνεργασία με τους καλλιτέχνες αναπτύσσεται μέσα από διαφανείς διαδικασίες.

Ο χώρος δίνει έμφαση σε παραστατικές μορφές τέχνης, και την γλυπτική στην σύγχρονη τέχνη, ενώ δεν διστάζει να φιλοξενεί επιλεγμένες αναδρομικές εκθέσεις εγκαθιδρυμένων Ελλήνων δημιουργών, ή/και συλλογές. Η Myró Gallery επικεντρώνεται σε νέους έλληνες και ξένους δημιουργούς, διαθέτει χώρους ειδικά για εγκαταστάσεις/δημιουργικά projects, φιλοξενεί εκδηλώσεις που συνδιαλέγονται με τις εικαστικές μορφές τέχνης και αναπτύσει συνέργιες με άλλες πρωτοβουλίες & άλλους τομείς του Myró Group of Culture για την προώθηση του έργου των καλλιτεχνών της. Είναι η μοναδική γκαλερί στην Ελλάδα που προβάλλει συστηματικά την σύγχρονη γλυπτική σε μάρμαρο, και μία από τις λίγες στην Ευρώπη.