fbpx

, Σάββατο
18 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

Εύη Φραγκάκη: Οι γονείς είναι ο πραγματικός Άη Βασίλης

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία προς την περίοδο των Χριστουγέννων το βιβλίο της δημοσιογράφου και συγγραφέα Εύης Φραγκάκη είναι άκρως επίκαιρο.

Της Φιλίππα Βλαστού

Το «Γράμμα στη Μαμά και τον Μπαμπά, που είναι ο αληθινός Άη Βασίλης» δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να γράψουν ένα γράμμα στους γονείς τους που είναι και ο πραγματικός Άγιος Βασίλης…. και να του ζητήσουν ό,τι πραγματικά έχουν ανάγκη.

Η Εύη Φραγκάκη την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου θα βρεθεί στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη για την παρουσία του βιβλίου της. Μέσα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο δεν θα είναι μια απλή βιβλιοπαρουσίαση. Αντίθετα σε αυτήν την εκδήλωση, που απευθύνεται σε γονείς, θα μιλήσουν  ο Διευθυντής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΓΝΘ Ιπποκράτειου Δρ. Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Βάιος Νταφούλης και η Διδάκτωρ του Τμήματος Επιστημών Εκπαίδευσης Προσχολικής Ηλικίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Μαρία Βαρσαμά για ενδιαφέροντα ζητήματα που αφορούν τον γονέα και το παιδί.

Η συμπεριφορά διαμορφώνει

Ο κ. Νταφούλης μιλώντας στην Karfitsa απάντησε στο ερώτημα «πώς η  συμπεριφορά του σύγχρονου γονέα επιδρά στην ψυχική υγεία των παιδιών;», μια θεματική που θα αναπτύξει κατά την διάρκεια της ομιλίας του. «Έκαστος γονέας αποτελεί πρότυπο για την συμπεριφορά των παιδιών του. Τα πρώτα χρόνια της ζωής διαμορφώνονται τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας πάνω ακριβώς στο ταμπεραμέντο με βάση το οποίο γεννήθηκε το παιδί. Το παιδί αντιγράφει τον χαρακτήρα, τις συμπεριφορές, τις κινήσεις, τις συναισθηματικές αντιδράσεις των γονέων του. Όσο πιο κοντά μεγαλώνει ο γονέας αφιερώνοντας ποιοτικό χρόνο στο παιδί του, τόσο δυνατότερες γίνονται οι ψυχικές δυνατότητες του παιδιού για τις μετέπειτα διαπροσωπικές του σχέσεις», περιγράφει.

Ο κ. Νταφούλης πρόσθεσε ότι «το να ακούει η μητέρα κι ο πατέρας το παιδί τους, να το ενισχύουν θετικά στην προσπάθεια του με πολλά καλά λόγια, να θέτουν τα σωστά όρια στην συμπεριφορά του παιδιού, να μιλούν ανοιχτά για τα συναισθήματα τους, να χαρακτηρίζουν την συμπεριφορά κι όχι το παιδί τους με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς όταν κάτι κρίνουν αρνητικά, το να εκπαιδεύουν το παιδί να μάθει να μοιράζεται, να αλληλεπιδρά και τελικά πάνω απ’ όλα να αγαπά αφού αυτό προσλαμβάνει από τους γονείς του, αυτά όλα καθιστούν ουσιαστικές σχέσεις του παιδιού με έναν επαρκή γονέα».

Η Μαρία Βαρσαμά

Όσα επιζητούν τα παιδιά από τους γονείς

Για τον ρόλο που διαδραματίζει το σχολείο μεταξύ του παιδιού με τον γονέα και τον τρόπο που μπορεί να συμβάλει ώστε ο γονέας να καταλάβει καλύτερα τα «θέλω« του παιδιού του, μίλησε η κα Βαρσαμά.

«Το σχολείο συμβάλλει ώστε να γεφυρώσει την «απόσταση» μεταξύ γονέα – παιδιού. Είναι εκπληκτικό, πως οι πλειοψηφία των μαμάδων ή των πατεράδων έχει στο μυαλό του κάποια «θέλω» που αφορούν στις προσδοκίες των ίδιων απέναντι στα παιδιά τους», ανέφερε. «Κοιτάζοντας τα, αναζητούν να βρουν αποδεικτικά αυτών, γεγονός που ελλοχεύει πολλούς κινδύνους. Εάν το παιδί δεν πράττει όπως εκείνοι αναμένουν, τότε εσφαλμένα,  πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετά ικανό.  Αυτή τους τη πεποίθηση τη μεταδίδουν και στο ίδιο δημιουργώντας του ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ως εκπαιδευτικοί, έχουμε αντισταθμιστικό και καθοδηγητικό ρόλο. Στόχος μας, δεν είναι απλά να βοηθήσουμε τους γονείς να καταλάβουν τι «θέλουν» τα παιδιά τους, αλλά αρχικά να αφήσουν στην «άκρη» τα δικά τους θέλω και στη συνέχεια να «στρέψουμε το βλέμμα τους» προς όλα εκείνα που τελικά, «είναι» το παιδί».

Φτάνει ο ποιοτικός χρόνος;

Ποια είναι όμως τα βασικά «θέλω» των παιδιών από τους γονείς τους; Η κα Βαρσαμά σημείωσε ότι «τα παιδιά θέλουν περισσότερο χρόνο με τους γονείς τους. Θέλουν να βλέπουν τους γονείς τους και να είναι κοντά τους ακόμη και εάν απλά συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο, έχουν την ανάγκη να τους αισθάνονται, τους αρέσει να τους παρατηρούν όταν εργάζονται ή κάνουν τις δουλειές του σπιτιού, τους μαθαίνουν και διδάσκονται από εκείνους. Ο ποιοτικός χρόνος είναι σημαντικός αλλά έχουμε φτάσει στην αντίπερα όχθη. Εάν είμαστε μια ώρα την ημέρα ουσιαστικά μαζί με το παιδί μας, παίζοντας και ικανοποιώντας τις ανάγκες του, του στερούμε την ευκαιρία να μας γνωρίσει όπως πραγματικά είμαστε, κάτι που θα του δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα ταυτότητας στο μέλλον».

Η Εύη Φραγκάκη

Εύη Φραγκάκη: Η ιδέα του βιβλίου δημιουργήθηκε από το άγχος μου να είμαι η μαμά που αξίζει στον γιο μου

 Το «Γράμμα στη μαμά και τον μπαμπά, που είναι ο αληθινός Άη Βασίλης», ήταν μια ιδέα που δημιουργήθηκε στο μυαλό της Εύης Φραγκάκη, λόγω «του άγχους να είμαι η μαμά που αξίζει στον γιο μου, να έχω μαζί του σχέση δεμένη και ειλικρινή, ό,τι ακριβώς ονειρευόμουν από την ημέρα που τον γέννησα», σημειώνει στην Karfitsa.

Παρ’ όλο που το βιβλίο παραπέμπει σε παιδικό παραμύθι, απευθύνεται ξεκάθαρα σε κάθε ενήλικα, που θα ήθελε ως μικρό παιδί να έχει γράψει γράμμα στους δικούς του γονείς, για όσα ήθελε να τους μιλήσει και δεν τα κατάφερε, σημειώνει η κα Φραγκάκη. Επίσης, «στις 40 σελίδες του, συγκεντρώνει και όσα κάθε γονέας έχει στον νου του και ίσως συχνά να μη θέλει να τα παραδεχθεί. Και φθάνει η στιγμή να τα διαβάσει μέσα από το γράμμα, που του στέλνει το παιδί του. Και, με τα απλά παιδικά λόγια του και τα συναισθήματα που αφυπνίζει, έρχεται αντιμέτωπος με τη σχέση του μαζί του και με όσα μπορεί να αλλάξει, για να νιώσουν και οι δυο τη σύνδεση μεταξύ τους εκατέρωθεν».

Η ίδια διαβάζοντας το βιβλίο της από τον ρόλο όμως της αναγνώστριας σημείωσε ότι «είδα συγκεντρωμένους όλους τους φόβους και όλες τις ενοχές, που έχουμε όλοι οι γονείς και δεν τολμάμε να επιλύσουμε, αλλά κρυβόμαστε πίσω από δικαιολογίες. Με αγάπη και κατανόηση, απλώς πήρα την απόφαση να γράψω με λέξεις όσα άγχη κουβαλούσαμε εμείς ως μικρά παιδιά, και τώρα φέρουν βαρέως και τα παιδιά μας. Αν σπάσουμε αυτή την συνέχεια και καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε κάποια από αυτά, ο κόσμος μας θα έχει πραγματικά την ψυχική υγεία που αξίζει».

Το βιβλίο της αποτέλεσε την έμπνευση για να έναν παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής και δημιουργικής γραφής που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Ευόσμου Κορδελιού που πραγματοποιήθηκε σε σχολεία της Θεσσαλονίκης. «Με αφορμή το περιεχόμενο του βιβλίου μου, νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια της Θεσσαλονίκης οργάνωσαν διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα «τι πραγματικά είναι το δώρο που θέλετε από τος γονείς σας αυτά τα Χριστούγεννα;». Οι ζωγραφιές και τα μηνύματα που έστειλαν τα παιδιά στους γονείς τους ήταν γεμάτα από την αλήθεια τους, αποδεικνύοντας σε όλους μας ότι τα παιδιά είναι κοντά μας και μας «μιλούν», αρκεί να προσπαθήσουμε να τα «ακούσουμε»…».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.