14:24, Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση «Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής» (ΦΩΤΟ)

Μία ξεχωριστή έκθεση με επίκεντρο την ελληνική ιστορία, με τίτλο «Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής» από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός, εγκαινιάστηκε σήμερα από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

Πρόκειται για μία έκθεση με δεκάδες πίνακες ζωγραφικής σπουδαίων ζωγράφων από όλη την Ευρώπη, που εμπνεύστηκαν από την Ελληνική Επανάσταση του ’21 και φιλοξενούνται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα ΑΠΘ, από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός. Όπως υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού, «ο Αντώνιος Κομνηνός ανήκει στους συλλέκτες που ξεχωρίζουν και μπορούν να χαρακτηριστούν για τη γενναιοδωρία τους».

Αναλυτικά ανέφερε:

«Είναι ένας συλλέκτης που δημιουργεί τη συλλογή, εισάγει τα έργα του στην Ελλάδα, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, και τα μοιράζεται με όλους μας. Αυτούς τους συλλέκτες θέλουμε. Αυτούς τους συλλέκτες υποστηρίζουμε, γιατί πραγματικά αυτό το οποίο έχουν, το μοιράζουν. Αυτή η κυβέρνηση με την καθοδήγηση Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ως προτεραιότητα, διαχρονικά να έρχονται έργα στην Ελλάδα. Είτε είναι από την αρχαιότητα, είτε είναι πολύ πιο πρόσφατα, είτε είναι σε ιδιωτικούς χώρους, είτε σε δημόσιους, τα θέλουμε πίσω στην πατρίδα μας. Ελπίζω όλος αυτός ο αγώνας που έγινε 200 χρόνια πριν για να φτάσει η πατρίδα στο σημείο που είναι τώρα, να μας έδωσε τα μαθήματα που χρειάζονται, ώστε οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ισχυρού φιλελληνικού και φιλοευρωπαϊκού πνεύματος να είναι συνεχώς παρούσες».

Το παρόν έδωσε και ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος ανέφερε έδωσε Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της έκθεσης, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα και στο Ίδρυμα Κομνηνός, για τη συνεισφορά μίας μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς. «Τιμά την πόλη μας, την πατρίδα μας, την ιστορία και τις ρίζες μας. Ας βάλουμε στο νου και στην καρδιά μας ένα νέο ελληνικό όραμα και ας διδαχτούμε από τα λάθη μας», είπε.

Στη συνέχεια, λόγο έκανε και ο Αντώνιος Κομνηνός, αναφέροντας ότι τα συγκεκριμένα έργα είναι έργα ιστορικών στιγμών, των ελληνικών ριζών και της ελληνικής προέλευσης. Έπειτα ευχαρίστησε την υπουργό Πολιτισμού που ήρθε για να εγκαινιάσει την έκθεση.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Φανή – Μαρία Τσιγκάκου τόνισε ότι πρόκειται για μια Φιλελληνική συλλογή που δεν είναι μόνο συναρπαστική, αλλά είναι και πλήρης. «Στόχος μας δεν είναι η έκθεση να σας κάνει σοφότερους, αλλά να απολαύσετε την ιστορία της Ελλάδας μέσα από μια μεγάλη ποικιλία έργων σπουδαίων δημιουργών διαφορετικών καταγωγών που αποτύπωσαν ο καθένας τη δική του καλλιτεχνική ματιά με μοναδικό τρόπο», ανέφερε.

Τέλος, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, με τη σειρά του ανέφερε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις, όπως η έκθεση «Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής», πέρα από τις ερευνητικές και ακαδημαϊκές επιδόσεις, χαρακτηρίζουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ο πυρήνας του πανεπιστημίου βασίζεται στη προσφορά προς την κοινωνία, στη δημοκρατική έκφραση και στην ακαδημαϊκή ζωή. «Αν δεν ξέρουμε από που ξεκινάμε, δεν γνωρίζουμε που πάμε. Νομίζω η κοινωνία της Θεσσαλονίκης, με τα βιώματα που έχουμε, και γνωρίζει αλλά και ξέρει πολύ καλά που πηγαίνει», τόνισε.

Στην ξενάγηση των εγκαινίων παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09.00 – 14.00, Τετάρτη 09.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00, Σάββατο & Κυριακή 10.00-18.00, Δευτέρα κλειστά.

Στοιχεία επικοινωνίας: 2310.247111 και [email protected].