, Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

search icon search icon

«Οι ‘’Αλεπούδες’’ φωτίζουν την σύγχρονη πραγματικότητα»

Οι «Αλεπούδες», το βραβευμένο έργο της Ντων Κινγκ, παρουσιάζεται στο κοινό της Θεσσαλονίκης, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Της ΦΙΛΙΠΠΑ ΒΛΑΣΤΟΥ

Σε μια περιοχή καταφθάνει ένας επίλεκτος ανιχνευτής αλεπούδων, ο Ουίλιαμ, για να βρει τις αιτίες της χαμηλής παραγωγικότητας, καθώς ο κόσμος ζει υπό τον κίνδυνο λιμού, διότι οι καλλιέργειες καταστρέφονται από έντονα καιρικά φαινόμενα. Προσπαθώντας ο ανιχνευτής να διαπιστώσει αν ένα ζευγάρι, ο Σαμουήλ και η Ιουδήθ, έχουν μολυνθεί από το «κόκκινο θηρίο» vulpes – vulpes θα φέρει αναταράξεις και αναδύονται στην επιφάνεια κρυφές αλήθειες.

Η σκηνοθέτις της παράστασης, Χριστίνα Χατζηβασιλείου και οι ηθοποιοί Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου και Νικόλας Μαραγκόπουλος μιλούν στην Karfitsa για τις «Αλεπούδες».

Χριστίνα Χατζηβασιλείου

«Το έργο φωτίζει τη σύγχρονή μας πραγματικότητα»


«Η σκηνοθεσία δρα ως πολλαπλό κάτοπτρο που ανακλά πτυχές της ίδιας ιστορίας σε αντιστοιχία με τον εκάστοτε χαρακτήρα του έργου. Αυτό σημαίνει πως ο /η θεατής είναι εκείνος/εκείνη που επιλέγει κάθε φορά ποιο μέρος της σκηνικής δράσης θα αιχμαλωτίσει η ματιά του», περιγράφει η σκηνοθέτις της παράστασης και Επίκουρη Καθηγήτρια Σκηνοθεσίας/Υποκριτικής Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ, Χριστίνα Χατζηβασιλείου εξηγώντας για τα σκηνοθετικά χαρακτηριστικά του έργου και προσθέτει ότι η παράσταση έχει κινηματογραφική ροή, έντονο ρυθμό ψυχολογικού θρίλερ και κεκαλυμμένο χιούμορ.

Η ίδια σημειώνει ότι το συγκεκριμένο κείμενο της είχε τραβήξει το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή. « Ήταν ευτυχής η συγκυρία να με εμπιστευτεί η νέα Καλλιτεχνική Διεύθυνση του θεάτρου με αυτήν μου την επιλογή. Πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικά επίκαιρο,που αφυπνίζει τη συνείδησή μας και πιστεύω πως φωτίζει με τον καλύτερο τρόπο τη σύγχρονή μας πραγματικότητα και την ανάγκη μας για “ΘΕΑΤΡΟ ΞΑΝΑ”», επισημαίνει.

Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου

Η Ιουδήθ και η γυναίκα του 2022

Η Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου υποδύεται στο έργο την Ιουδήθ. Μια γυναίκα, σύζυγος, μητέρα που έχει χάσει το παιδί της και ο άντρας της αντιμετωπίζει μια ψυχική ασθένεια. «Η Ιουδήθ είναι μια γυναίκα που φροντίζει, υπομένει, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις με ψυχραιμία και παλεύει να  επιβιώσει, αυτή και η οικογένεια της. Ήρεμη δύναμη, που ελπίζει σε ένα μέλλον καλύτερο, δεν έχει προλάβει να θρηνήσει τον θάνατο του παιδιού της, βρίσκεται σε ένα παγωμένο πένθος. Δεν έχει χώρο να εκφράσει τι χρειάζεται, δεν έχει χρόνο να μην φοβάται αλλά να υπάρχει, δεν βρίσκει “τόπο“ να είναι γυναίκα, το επείγον της επιβίωσης την ξεπερνά. Έχει μάθει να ζει έτσι αν δεν είναι αυτό, τότε ποια είναι. Όταν οι καταστάσεις την ξεπερνούν, όταν χάνει τον έλεγχο τότε τρομάζει, την τρομάζει ο εαυτός της, κι εκείνη είναι η στιγμή που η καταπίεση, ο φόβος, η απώλεια μπορούν να εκδηλωθούν και να την ξεπεράσουν», περιγράφει.

Ρωτήσαμε την ηθοποιό ποια είναι τα σημεία ταύτισης του ρόλου της, της Ιουδήθ, με την γυναίκα του 2022. Εκείνη μας απάντησε ότι «τα στοιχεία που θυμίζουν μια γυναίκα του σήμερα που καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους και να είναι σωστή σε ό,τι προστάζει η κοινωνία που πολλές φορές για να είναι, να υπάρξει, να πάρει τον χώρο της χρειάζεται η διπλάσια πάλη και δυναμική. Θέλει περίσσεια εσωτερική δύναμη και φοβερή υπενθύμιση του ποια είμαι και γιατί».

Νικόλας Μαραγκόπουλος

Ποιες είναι πραγματικά οι αλεπούδες

Ο Νικόλας Μαραγκόπουλος, που τον βλέπουμε να ενσαρκώνει τον Ουίλιαμ, έναν ανιχνευτή αλεπούδων, απαντάει στο ερώτημα μας «τι αντικατοπτρίζει κοινωνικά η αλεπού στο έργο;». «Η αλεπού είναι ο εχθρός που έχει εφεύρει η κρατική μηχανή για να κρατάει φοβισμένους τους πολίτες.

Ανέκαθεν και στον αιώνα τον άπαντα θα απειλούμαστε. 

Από Αλβανούς,Τούρκους, αναρχικούς, κομμουνιστές, πράκτορες, πρεζάκια, κλέφτες, ακρίδες, βόμβες μολότωφ, νόσους γρίπες, τροχαία, χρεωκοπία, σεισμούς, πλημμύρες, τον Αντίχριστό (σας)».

Στη συνέχεια της κουβέντας μας κάνει μια υπόθεση για το ποιους θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε στην θέση των επίλεκτων ανιχνευτών αλεπούδων, στην εποχή μας. «Κάθε άνθρωπος που μεγαλώνει μέσα σε ένα περιβάλλον φανατισμού και κατήχησης είναι ένας υποψήφιος ανιχνευτής. Θα μπορούσε λοιπόν ένας επίλεκτος ανιχνευτής να βρίσκεται μέσα στις τάξεις της αστυνομίας ή της εκκλησίας. Όταν όμως βρίσκεται μέσα στα σχολεία και τα πανεπιστήμια με το ρόλο δασκάλου/ας  ή  του καθηγητή/τριάς, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο επικίνδυνα», αναφέρει.

Αλεπούδες», στη μικρή σκηνή Μονής Λαζαριστών, έως 27 Νοεμβρίου

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.