13:11, Τρίτη
28 Ιουνίου 2022

Νέα έρευνα της “Κ” για το Φεστιβάλ…

festival-kinhmatografou

Παρελθόν από την προεδρία  του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στον απόηχο των οικονομικών εκκρεμοτήτων και των χρεών προς το ΙΚΑ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, παραιτήθηκε από την εν λόγω θέση στην οποία βρισκόταν από τις 21 Ιουλίου του 2011.

Στην επιστολή παραίτησής του φέρεται πως κάνει λόγο για φόρτο εργασίας, ο οποίος δεν του επιτρέπει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου, ενόψει και των επικείμενων εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, αναφέρει ότι αντιλήφθηκε εκ των έσω ότι τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ είναι δύο ιδιαίτερα σημαντικοί θεσμοί για την πόλη, ενώ τονίζει κι ότι θα ήταν χρήσιμο κι αποτελεσματικό ο αντικαταστάτης του να είναι πρόσωπο από το δυναμικό της πόλης και να διαμένει σε αυτή.

Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού, ώστε να μπορέσει να συνεδριάσει και το Διοικητικό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι τα χρέη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του ΙΚΑ, που δημιουργήθηκαν επί προεδρίας Μπουτάρη και καλλιτεχνικής διεύθυνσης Εϊπίδη ξεπερνά τις 370.000 ευρώ.

Σε εκτενές ρεπορτάζ της η “Κ” λίγες ώρες αφού άνοιξε τις πύλες της η τελευταία διοργάνωση είχε αποκαλύψει ότι το χρέος από ασφαλιστικές εισφορές ανέρχεται σε 284.380 ευρώ, ενώ ξεπερνά το παραπάνω ποσό εάν κανείς συνυπολογίσει και τις περίπου 90.000 ευρώ των τελών.

Η διοίκηση του οργανισμού προχώρησε μάλιστα πρόσφατα, τον Ιούνιο του 2013 συγκεκριμένα, σε ρύθμιση των παραπάνω χρεών κατόπιν αίτησης του Φεστιβάλ για οφειλές από το 2011 σε συγκεκριμένο υποκατάστημα του ΙΚΑ στο κέντρο της πόλης. Η εξόφληση, σύμφωνα με όσα αποφάσισε το ΙΚΑ γίνεται τμηματικά σε 48 δόσεις, ενώ το ποσό της κάθε δόσης αγγίζει τις 7.757, 14 ευρώ.

Όπως αποφασίστηκε επίσης μεταξύ του ΙΚΑ και του Φεστιβάλ «η μη καταβολή δόσης εντός της νόμιμης προθεσμίας καθώς και η μη καταβολή των τρεχουσών εισφορών συνεπάγεται την απώλεια της παρούσας ρύθμισης» ενώ το «ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διατηρεί το δικαίωμα να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη του μέχρι το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του».

«Το χρέος προς το ΙΚΑ δημιουργήθηκε από το 2010. Πριν αναλάβει πρόεδρος ο Μπουτάρης και διευθυντής ο Εϊπίδης δεν υπήρχε καμία εκκρεμότητα», είχε αποκαλύψει άνθρωπος του Φεστιβάλ σε αναλυτικό ρεπορτάζ της Karfitsa  και στους Μελίνα Καραπαναγιωτίδου και Βαγγέλη Στολάκη για τα χρέη του θεσμού προς το δημόσιο. Άνθρωποι του δήμου πάντως σχολιάζουν ότι η παραίτηση Μπουτάρη έρχεται στον απόηχο της γνωστοποίησης των χρεών.

Προσεχώς περισσότερη έρευνα για τις καταγγελίες και τα χρέη προς το ΙΚΑ…

Διαβάστε εδώ το αναλυτικό ρεπορταζ