, Δευτέρα
30 Ιανουαρίου 2023

Πάρις Παρασχόπουλος: «Όλοι έχουμε ένα κρυμμένο ποίημα μέσα μας!»

O Πάρις Παρασχόπουλος θα εμφανιστεί στη «Ζώγια» στις 10 Δεκέμβρη παρέα με την Άννη Ονουφρίου και τον Γιάννη Κολοβό. Η Karfitsa μιλά μαζί του λίγες μέρες πριν την «Από-ποίηση – Τραγούδια για δύσκολους καιρούς».

Είναι βράδυ και πιάνετε στα χέρια σας την αγαπημένη σας ποιητική συλλογή. Με τι μουσική τη συνοδεύετε;

Η ποίηση είναι η μουσική του λόγου, μια μελωδία που δεν γράφτηκε ακόμα και την αποκαλύπτει η σιωπή.

Ποια εφημερίδα έγραψε πρώτα για εσάς; Έχετε κρατήσει το απόκομμα;

Η OUEST FRANCE  στη Γαλλία για ένα ρεσιτάλ κιθάρας στον καθεδρικό ναό της πόλης καέν στη Νορμανδία… Ναι έχω ακόμα το απόκομμα. Στην Ελλάδα πρώτη φορά έγραψε ο Ταχυδρόμος  και σχεδόν ταυτόχρονα πολλές εφημερίδες με αφορμή την περιοδεία που κάναμε μαζί με τον διάσημο τότε και αλησμόνητο Ζακ Ντουαγιέν ,ήταν 2 συναυλίες γαλλικής ποίησης  στο  Γαλλικό Ινστιτούτο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη…Τώρα που το σκέφτομαι σε όλη μου τη ζωή με συντροφεύει η Ποίηση και το Θέατρο.

Έχετε πει πως «Δεν γράφω Μουσική, περιγράφω Μουσικά τον κόσμο». Εξηγήστε μας!

Πώς να το εξηγήσω…Η Μουσική είναι ένα τοπίο που κινείται, ο κόσμος σε αέναη κίνηση, η ζωή αλλάζει…φεύγει και κάποτε χάνεται …Ο καλλιτέχνης παρατηρεί, δεν εξηγεί τον κόσμο, μιλάει για τον κόσμο, ο καθένας με την αλήθεια του μεταφέρει συναισθήματα, προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους γύρο του, να βρει τα κοινά μας πατήματα και να μας ενώσει .Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω στην ομορφιά της Τέχνης αλλά στα μυστικά μηνύματα που μεταφέρει η Τέχνη.

Τι να περιμένουμε από το live στη «Ζώγια» στις 10 Δεκεμβρίου;

Ο χώρος του- καφέθέατρο θα το έλεγα-της «Ζώγια» είναι αγαπημένος, έχει καλή ενέργεια και εξαιρετικό κοινό. Νομίζω ότι μια δύσκολη μουσική πρόταση –όπως αυτή που θα σας παρουσιάσουμε –μπορεί να έχει καλλίτερη υποδοχή από τον  κόσμο. Η συναυλία είναι βασισμένη κυρίως στη μελοποίηση ποιημάτων των ποιητών Ευριπίδη, Κωνσταντίνου Καβάφη, Σταύρου Ζαφειρίου, Διονύση Καρατζά, Μαρίας Κοσσυφίδου, Χρήστου Μπράβου, Μανόλη Ξεξάκη, Γιώργου Οικονόμου, Ανδρέα Παγουλάτου, Βασίλη Ρώτα, Σαπφούς, Διονυσίου Σολωμού. Μέσα από τα τραγούδια μας θα θέλαμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας με έναν διαφορετικό τρόπο, μακριά από τους κανόνες της βιομηχανίας του θεάματος ,έξω και πέρα από τα πρότυπα διασκέδασης που έχουμε όλοι συνηθίσει, επιθυμούμε να σας ψυχαγωγήσουμε. Σ ’αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε θα θέλαμε να σας πούμε ότι όλα μπορούν να κερδηθούν. Eτσι λοιπόν να ‘μαστε εδώ κοντά σας , πρόθεσή μας είναι να βρεθούμε μαζί απλά και απέριττα και να σας πάμε σε τόπους μαγικούς  εκεί που κάτοικοι ο λόγος των ποιητών Έχω την τιμή να συνεργάζομαι με δύο σπουδαίους καλλιτέχνες την Άννη Ονουφρίου στο τραγούδι μια ερμηνεύτρια με εξαιρετική ευαισθησία και ιδιαίτερες καλλιτεχνικές ικανότητες ,αγαπάει την ποίηση και γι’ αυτό μπορεί και να την τραγουδήσει και τον Γιάννη Κολοβό στο κοντραμπάσο ένας μουσικός με πολλές εμφανίσεις και με μεγάλη καλλιτεχνική εμπειρία. Θέλω να σας ομολογήσω ότι η ιδέα αυτών των συναυλιών ήταν του Γιάννη Κολοβού, ο οποίος με πάθος αναζητά την αλήθεια στην καλλιτεχνική έκφραση

Συμπληρώστε τα κενά

Από όσα κομμάτια έχω γράψει, αυτό που έγραψα πιο γρήγορα ήταν το

La sirenas del mar που γράφτηκε για το θέατρο, η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη ή καλύτερα ο δεύτερος μεγάλος δάσκαλος (ο πρώτος είναι η Ποίηση). Το τραγούδι γράφτηκε στη πρόβα, έτσι απλά. Ήταν για την παράσταση «Όλες τις Κυριακές με βροχή» της Ματίνας Μόσχοβη, ανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης Ακτις Αελίου σε σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη, το τραγούδησε η Ιωάννα Κατσαρού, πέρασαν πολλά χρόνια από τότε.

Τα προβλήματα του κόσμου αρχίζουν από…

Τη δομή των συστημάτων εξουσίας στον σύγχρονο κόσμο, ένα σύστημα που θεωρεί δεδομένο ότι θα κερδίζουν άπειρα χρήματα οι λίγοι και θα πεθαίνουν από πείνα οι πολλοί…Σκέφτομαι καμμιά φορά τα τόσα πεθαμένα παιδιά από πείνα στην Αφρική και όχι μόνο, τόσα προσφυγόπουλα χωρίς στον ήλιο μοίρα και λέω Ντροπή σε όλους μας…πως θα μπορέσουμε άραγε να το αλλάξουμε όλο αυτό?

Ένα ποίημα που πρέπει κάποιος να διαβάσει αν ψάχνει να βρει τον εαυτό του…

Το ποίημα που κρύβει μέσα του και δεν τολμά να αποκαλύψει  ούτε στον εαυτό του…Πρέπει να γίνουμε δύτες και να βουτήξουμε βαθιά μέσα μας για να βρούμε την ομορφιά. Την ομορφιά μας δεν θα την βρούμε σε lifestyle εκπομπές, αλλά μέσα μας. Όλοι έχουμε κρυμμένο ένα ποίημα μέσα μας… βουτιά στα βαθιά λοιπόν!

Ένας στίχος που θα ήθελα να δω γραμμένο σε τοίχο είναι…

Τώρα δεν χρειάζεται να γράφουμε στίχους στον τοίχο Είμαστε όλοι ο καθένας χωριστά μια στροφή απο το ποίημα που υμνεί την ομορφιά του κόσμου… Αυτό θα ήθελα, να μην υπάρχει η ανάγκη να γράφουμε στον τοίχο.

Το ποίημα που υπάρχει ΠΑΝΤΑ στις live παραστάσεις μου είναι…

Το ποίημα που γράφουμε όλοι μαζί κατά την διάρκεια των παραστάσεων…το κοινό όταν  παρακολουθεί μια παράσταση γίνεται καλλιτέχνης οι ανάσες του γράφουν ποιήματα, οι σκέψεις του μεταμορφώνουν  τον τόπο σε κήπο με ανθισμένα λουλούδια. Όλοι γινόμαστε ένα! Και κάθε φορά γράφουμε και ένα ποίημα που μας ενώνει .