Τόλης Παπαδημητρίου: Είναι δύσκολο να κάνεις φίλους στην εποχή μας
Όλα όσα κάνει ο Τόλης Παπαδημητρίου δεν χωράνε σε ένα 24ωρο, όμως εκείνος τα καταφέρνει. Τον έχεις δει σίγουρα να παίζει σε σειρές όπως το «Μην αρχίζει την μουρμούρα», σε θεατρικά έργα, να τραγουδάει στο J2US, ακούς τα όσα γράφει στην ψυχαγωγική εκπομπή «Καλό μεσημεράκι» του Νίκου Μουτσινά, καθώς είναι ο βασικός κειμενογράφος.
Συνέντευξη στη ΦΙΛΙΠΠΑ ΒΛΑΣΤΟΥ
Ο πολυτάλαντος Τόλης έχει γράψει, έχει σκηνοθετήσει και ενσαρκώνει τον έναν από τους ρόλους στο έργο η «Μαύρη Σαμπούκα», η οποία καταγράφει πέντε επιτυχημένες σεζόν. Το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου θα ανέβει στη σκηνή του θεάτρου «Αριστοτέλειον», στη Θεσσαλονίκη. Μιλώντας στην Karfitsa, ο Τόλης Παπαδημητρίου, αποκάλυψε ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη. «Είμαι 32 ετών και δεν έχω έρθει ποτέ στη Θεσσαλονίκη. Το ξέρω, φαίνεται παράξενο, αλλά δεν είχε τύχει. Για αυτό, έχω μεγάλη αγωνία και άγχος που έρχομαι για πρώτη φορά. Ελπίζω να αρέσει στο κοινό η παράσταση», σημειώνει.
Στο έργο όλα αρχίζουν από μια λάθος διάρρηξη. Ο Βλάσης Κουρούπας, ένας ταξιτζής από τις Κουκουβάουνες, μπερδεύει τους ορόφους και μπαίνει στο σπίτι του πάμπλουτου μουσικοσυνθέτη Διονύσιου Αβέρωφ με σκοπό να κλέψει. Τα πράγματα μπερδεύονται περισσότερο όταν κάνει την εμφάνισή του ο συνεργός του, ο Μήτσος.
H φιλία και το timing
Η φιλία είναι ένα κομμάτι που τονίζεται αρκετά μέσα στο έργο. Ρωτήσαμε τον Τ. Παπαδημητρίου, τι σημαίνει η φιλία για εκείνον και τι θέση έχει στη ζωή του; Ο ίδιος απάντησε ότι «χωρίς φίλους ένας άνθρωπος δεν μπορεί να υπάρξει και αν υπάρξει δεν μπορεί να πάει μακριά. Οι φίλοι μας συμπληρώνουν, οι φίλοι μας βοηθάνε, οι φίλοι μπορούν, πολλές φορές, να μας πουν σκληρές αλήθειες και να μας βοηθήσουν να δούμε μια πραγματικότητα που εμείς δεν θέλουμε.
Επίσης, πιστεύω πολύ στο μοίρασμα. Ό,τι καλό και ό,τι δύσκολο αν δεν τον μοιραστούμε με έναν φίλο ή περισσότερους, χάνει νομίζω την αξία του. Αυτό ήθελα μέσα από το έργο να δείξω, δηλαδή ότι πολλές φορές νιώθουμε μόνοι, αλλά τελικά δεν χρειάζεται να βουτηχτούμε στη μοναξιά μας. Αντίθετα, να μιλάμε μεταξύ μας και ίσως βρούμε πάρα πολλά κοινά».
Ζώντας, όμως, σε μια εποχή που τα social media έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την δια ζώσης επαφή πόσο εύκολο είναι να κάνεις αληθινούς – και όχι «εικονικούς» – φίλους; «Πλέον είναι πιο δύσκολο, από ό,τι θυμάμαι όταν ήμουν μικρός», δηλώνει ο ηθοποιός. «Υπάρχει μια τάση, στην εποχή μας, να απομονωνόμαστε. Η πανδημία αυτό το ενίσχυσε ακόμη περισσότερο. Λέξεις όπως η ‘’απομόνωση’’ που έχουν αρνητικό φορτίο, ξαφνικά, απέκτησαν μια θετική ερμηνεία. Αυτό μας έκανε να απομονωθούμε περισσότερο. Ήρθαν τα πάνω κάτω. Ήταν ένα ισχυρό σοκ, για όλη την ανθρωπότητα. Χρειάζεται, λοιπόν, ακόμη περισσότερη προσπάθεια για να επικοινωνήσουμε με τον συνάνθρωπο μας».
Τα social media για τον Τόλη είναι ένα εργαλείο για να προωθήσει την δουλειά του, αλλά και για να έρθει πιο κοντά με ανθρώπους που έχουν κάτι να του πουν και που μπορεί να μην είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την ζωή του. «Για παράδειγμα, θα διαβάσω όλα τα μηνύματα που μου στέλνουν άνθρωποι που με βλέπουν στο θέατρο ή στην τηλεόραση. Είναι μια δίοδος για να έχω επαφή με τον κόσμο. Τους ρωτάω κιόλας αν τους άρεσε κάτι ή αν δεν τους άρεσε. Θέλω να ακούω την γνώμη άλλων ανθρώπων. Να υπάρχει μια αλληλεπίδραση».
Στη «Μαύρη Σαμπούκα» βλέπουμε, επίσης, πως το timing μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε διάφορες καταστάσεις. Συζητώντας με τον Τόλη, που έχει γράψει και το κείμενο του έργου, περί τύχης, ατυχίας, σωστού ή λάθος timing στις ζωές μας τονίζει ότι πιστεύει στη σκληρή δουλειά, αλλά συνάμα και στην τύχη. «Όσο και αν δουλέψει κάποιος για κάτι που θέλει να πετύχει, αν δεν ευνοηθεί από την τύχη δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει. Ωστόσο, μπορεί να συμβεί και το αντίθετο, δηλαδή όση καλή τύχη και να έχει κάποιος αν δεν δουλέψει και δεν αφοσιωθεί σε κάτι δεν μπορεί να πετύχει.
Σίγουρα θεωρώ ότι οι άνθρωποι που έρχονται στη ζωή μας δεν έρχονται τυχαία. Αυτό φαίνεται και στο έργο. Οι άνθρωποι που συνδεόμαστε για κάποιο λόγο τους γνωρίζουμε, τους έλκουμε και μας έλκουν».
Multitasking και έκφραση
Οι πολλαπλές ιδιότητες του Τόλη προξενούν ενδιαφέρον. Ηθοποιός, σκηνοθέτης, κειμενογράφος και παράλληλα συμμετέχει σε διάφορες δουλειές και πρότζεκτ. «Από παιδί ήμουν συγκεντρωτικός», υπογραμμίζει. Το multitasking προέκυψε στη ζωή του από την ανάγκη του να εκφράζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, μας λέει. «Μέχρι ως ένα σημείο έχω κρατήσει την ισορροπία σε όλα όσα κάνω. Βέβαια δεν είναι για πολύ. Θέλω να επικεντρωθώ σε πιο συγκεκριμένα πράγματα και να αρχίσω να αφήνω άλλες δραστηριότητες μου. Αυτή την περίοδο με ενδιαφέρει το υποκριτικό κομμάτι και το ‘’μπροστά’’, είτε είναι στο θέατρο ή είτε στην τηλεόραση. Παρ΄ όλα αυτά, σίγουρα το γράψιμο είναι συνέχεια κάτι που τριβελίζει το μυαλό μου».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA