fbpx

, Σάββατο
13 Ιουλίου 2024

search icon search icon

«Μπαρουταποθήκη» το φετινό καλοκαίρι: Γιατί είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος πυρκαγιών – Τι εξηγεί πυρομετεωρολόγος

Pixabay

«Αρκετά υψηλότερες από τις λεγόμενες φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες δείχνουν τα μοντέλα εποχιακής πρόγνωσης του καιρού» τονίζει στην Karfitsa.gr ο Θοδωρής Γιάνναρος, πυρομετεωρολόγος και ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σύμφωνα με τα μοντέλα εποχιακής πρόγνωσης του καιρού που επικαλείται ο κ. Γιάνναρος ήδη από τον προηγούμενο μήνα έχουν δώσει ένα πάρα πολύ ισχυρό σήμα για μεγάλες θερμοκρασιακές αποκλίσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε αρκετά υψηλότερες από τις λεγόμενες φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε δύο πράγματα:

  • Μέσα στον Ιούλιο και Αύγουστο θα πάμε σε κάποια κύματα καύσωνα τα οποία ενδεχομένως θα είναι έντονα ή ακραία
  • είτε θα πάμε σε μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών που μπορεί να μην είναι σε θερμοκρασίες καύσωνα αλλά να κινούμαστε σε επίπεδα αρκετά υψηλά δηλαδή να είμαστε μονίμως σε μια κατάσταση περίπου 37-39 βαθμοί κελσίου κατά μέσο όρο.

Διευκρινίζοντας περαιτέρω ο κ. Γιάνναρος εξηγεί ότι: «είτε θα έχουμε 2-3 κύματα καύσωνα τα οποία θα είναι πολύ ισχυρά και θα δώσουν αυτές τις μεγάλες αποκλίσεις από τις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες ή μπορεί να μην πάμε σε κύματα καύσωνα αλλά να είμαστε σταθερά σε μια κατάσταση όπου θα είμαστε πολύ υψηλά στις θερμοκρασίες δηλαδή να είμαστε συνεχόμενες μέρες 37-38-39 βαθμούς κελσίου το οποίο είναι εξίσου επιβαρυντικό και για τον άνθρωπο αλλά και για πυρκαγιές».

Οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες προμηνύουν πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τις δασικές πυρκαγιές

Όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές ο κ. Γιάνναρος αναφέρει πως οι παραπάνω συνθήκες είναι επιβαρυντικός παράγοντας σε συνδυασμό με τον χειμώνα που προηγήθηκε στη χώρα μας.

«Επειδή προηγήθηκε ένας χειμώνας χωρίς σημαντικές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, οι θερμοκρασίες κινήθηκαν γενικά σε υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα με αποτέλεσμα οι συνθήκες αυτές να έχουν δημιουργήσει στη συσσώρευση νεκρής βλάστησης» εξηγεί ο πυρομετεωρολόγος.

Επομένως σύμφωνα με τον ίδιο «η βλάστηση αυτή όσο είμαστε σε υψηλές θερμοκρασίες ξεραίνετε γίνετε εύφλεκτη και είναι πάρα πολύ εύκολο όπου υπάρξει μια σπίθα να προκληθεί δασική πυρκαγιά και όσο παραμένουμε σε αυτό το μοτίβο θερμών και ξηρών συνθηκών όχι μόνο είναι πιο εύκολο να υπάρξει φωτιά αλλά οποιαδήποτε φωτιά υπάρξει θα είναι ακόμα πιο δύσκολα διαχειρίσιμη γιατί θα έχει πολύ μεγαλύτερη ένταση. Επομένως είμαστε γενικά σε μια πάρα πολύ επικίνδυνη κατάσταση».

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την πιθανότητα να έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα αλλά δεν συνδέεται άμεσα με οποιοδήποτε φαινόμενο

Ερωτηθείς αν σχετίζονται αυτές οι συνθήκες με την κλιματική αλλαγή ο πυρομετεωρολόγος είπε ότι σχετίζεται άλλα όχι με άμεσο τρόπο και διευκρινίζει λέγοντας ότι: «δεν μπορούμε να συνδέσουμε την κλιματική αλλαγή απευθείας με οποιοδήποτε φαινόμενο. Δηλαδή δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να ισχυριστώ ότι αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή».

Ο κ. Γιάνναρος τονίζει ότι «αυτό πρέπει να το επικοινωνούμε συχνότερα στον κόσμο γιατί δυστυχώς δημιουργούνται παρερμηνείες και πολλές φορές η κλιματική αλλαγή χρησιμοποιείται και ως η κολυμπήθρα του Σιλωάμ που ξεπλένονται τα πάντα».

Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο «αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει την πιθανότητα να έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα ή με άλλα λόγια δίχως την κλιματική αλλαγή η πιθανότητα να έχουμε θερμοκρασίες τις οποίες βλέπουμε τώρα ή θερμοκρασίες που θα δούμε μέσα στο καλοκαίρι θα ήταν μικρότερη. Με αυτή την έννοια εντάσσονται τα φαινόμενα μέσα στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής».

«Καμία χρήση φωτιάς για κανένα απολύτως λόγο»

Όσον αφορά την πρόληψη από τους πολίτες και την πολιτεία ο κ. Γιάνναρος τονίζει εμφατικά ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία χρήση φωτιάς για κανένα απολύτως λόγο μέσα στο καλοκαίρι και σ’ αυτές τις συνθήκες.

«Είμαστε σε μια περίοδο όπου ακόμα και αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για φωτιά, η φωτιά δεν θα μπει από μόνη της, τα δάση μας δεν αυτοαναφλέγονται, ούτε ξαφνικά μπαίνει μια φωτιά και ξεκινάει από μόνη της», αναφέρει ο πυρομετεωρολόγος και επισημαίνει ότι: «υπάρχει συνήθως και δυστυχώς κάποιο ανθρώπινο χέρι οπότε αν καταφέρουμε να περιορίσουμε αυτόν τον παράγοντα θα καταφέρουμε να έχουμε λιγότερες ενάρξεις δασικών πυρκαγιών και άρα λιγότερο καταστροφικά αποτελέσματα».

Όσον αφορά την πολιτεία ο ίδιος λέει ότι: «σίγουρα έχουν γίνει κάποια βήματα προς τη θετική κατεύθυνση τη φετινή χρονιά ακόμα και το γεγονός ότι μιλάμε πολύ περισσότερο για πρόληψη, τους καθαρισμούς των οικοπέδων, τα πρόστιμα και η αύξηση των ποινών».

Ωστόσο όπως διευκρινίζει θα έπρεπε ήδη να υπήρχε αυτό που ονομάζουμε Ολοκληρωμένη Διαχείριση Δασικών Πυρκαγιών.

Οι πέντε βασικοί πυλώνες για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Δασικών Πυρκαγιών

Σύμφωνα με τον πυρομετεωρολόγο Θοδωρή Γιάνναρο η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Δασικών Πυρκαγιών βασίζεται σε πέντε βασικούς πυλώνες:

1. Ανάλυση και επισκόπηση

Δηλαδή να μπορέσουμε να δούμε και να καταλάβουμε τι έχει συμβεί στο παρελθόν με τις δασικές πυρκαγιές για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν και εξαπλώθηκαν.

2. Περιορισμό του ρίσκου

Να επικοινωνήσουμε στον κόσμο την επικινδυνότητα και να περιορίσουμε φωτιές που θα ξεκινήσουν για παράδειγμα από κάποιον που θα πάει να «καπνίσει» το μελίσσι του.

3. Ετοιμότητα

Να είμαστε σε ετοιμότητα δηλαδή όταν θα υπάρξει μια έναρξη πυρκαγιάς να μπορέσουμε γρήγορα να ανταποκριθούμε και το Πυροσβεστικό Σώμα να έχει εκείνα τα εργαλεία που απαιτούνται ώστε πολύ γρήγορα και αποδοτικά να κάνει ασφαλή έλεγχο της φωτιάς.

4. Απόκριση

Όταν μπει πλέον η φωτιά με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί που εκεί υπάρχει ένα τεράστιο κενό. Όπως επισημαίνει ο κ. Γιάνναρος «η προσωπική μου γνώμη και θέση είναι ότι δεν υπάρχει πλάνο από τη στιγμή που μια φωτιά εξελίσσεται σε ένα μεγάλο συμβάν και πως αντιμετωπίζεται. Θα πρέπει λοιπόν να συσταθεί επιτέλους μια ομάδα που θα κάνει ανάλυση μιας φωτιάς κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου όπως συμβαίνει στο εξωτερικό».

5. Αποκατάσταση

«Μια περιοχή αν καεί πρέπει να αποκαθίσταται. Ωστόσο δεν αποκαθίσταται απλά φυτεύοντας δέντρα αλλά με ένα τρόπο ώστε την επόμενη μέρα να είναι πιο ανθεκτική απ’ ότι ήταν πριν» είπε καταλήγοντας ο κ. Γιάνναρος.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.