Χαλκιδική: Ο ρόλος του Δασαρχείου Πολυγύρου στην υπόθεση των οικοδομικών αδειών
Η έφοδος της εισαγγελέως, μια έρευνα που είναι σε εξέλιξη και πως παραγράφονταν υποθέσεις και αποφεύγονταν οι καταδίκες εν δυνάμει κατηγορουμένων
Παρά την πρόσφατη αλλαγή στη διεύθυνση του Δασαρχείου Πολυγύρου, με την τοποθέτηση νέας διευθύντριας με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας, οι καταγγελίες συνεχίζονται. Στις 8 Οκτωβρίου του 2021 σε αιφνιδιαστικό έλεγχο στο δασαρχείο η τότε εισαγγελέας Χαλκιδικής συνοδευόταν από αστυνομικούς του τοπικού τμήματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτησε αμέσως να απομακρυνθούν όλοι από τα γραφεία τους και άρχισε να διενεργεί επί τόπου έρευνα κατάσχοντας έγγραφα. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι μεταξύ αυτών που κατασχέθηκαν ήταν δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί όμως… ξεχάστηκαν στο χρόνο και δεν είχαν υποβληθεί ποτέ στις εισαγγελικές αρχές.
Παράλληλα εξετάστηκαν υποθέσεις που είχαν διεκπεραιωθεί από τις υπηρεσίες του δασαρχείου και πληροφορίες αναφέρουν πως στις περισσότερες παρατηρήθηκε το ίδιο. Έφταναν στο «παρά πέντε» της παραγραφής στην Εισαγγελία.
Το ερώτημα που διατύπωναν όσοι ασχολήθηκαν με την υπόθεση, ειδικά μετά το κλείδωμα του γραφείου των επικεφαλής του δασαρχείου, ήταν εάν όλο αυτό ήταν σκόπιμο ή γίνονταν λόγω ελλείψεων. Το βέβαιο είναι ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες πολλές δικογραφίες έμεναν χωρίς επεξεργασία και οι εν δυνάμει κατηγορούμενοι απαλλάσσονταν χωρίς καμία δικαστική κρίση, καθώς όταν τα έγγραφα διαβιβάζονταν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές έφταναν κοντά στον χρόνο παραγραφής. Τα αδικήματα σχετίζονται με παραβάσεις σχετικές με την οικοδόμηση σε δασικές εκτάσεις, την αποδοχή αντιρρήσεων από ιδιώτες που διεκδικούσαν οικοδομικές άδειες σε δασικές εκτάσεις χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, και άλλες διατάξεις που ελέγχονται από τις υπηρεσίες του δασαρχείου αλλά και παράνομη θήρα, παράνομη υλοτομία. Μάλιστα, από τότε είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο να ζητηθεί η αντικατάσταση του προσωπικού της υπηρεσίας, προκειμένου να συνεχιστεί χωρίς εμπόδια η προκαταρκτική εξέταση της εισαγγελέα.
Περισσότερες αποκαλύψεις στις επόμενες εκδόσεις για το ρόλο που διαδραμάτισε το δασαρχείο στις υποθέσεις πολεοδομιών της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας μετά την παρέμβαση του Σώματος εσωτερικών υποθέσεων της Αστυνομίας προ δυο μηνών.

Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΤΗΣ;
Για τον ταμιευτήρα νερού ή την «λίμνη» της Νικήτης η «Κ» έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθον ζητώντας από τις ελεγκτικές αρχές να διερευνήσουν την άδεια κατασκευής της. Παρά τις καταγγελίες από πολίτες και υπηρεσίες, όπως το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Νικολάου, η κατασκευή πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία άδεια, ενώ δεν εκδόθηκαν τιμολόγια για τις χωματουργικές εργασίες που ανήλθαν σε χιλιάδες κυβικά μέτρα. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον εργολάβο του έργου και την πιθανή χρήση αδήλωτων χρημάτων για την πληρωμή των εργασιών.
Η λίμνη είναι διαστάσεων 50Χ70 μέτρων (καθαρές διαστάσεις της κοιλότητας της λίμνης) ή 70Χ90 μέτρων μαζί με τα αναχώματα. Η κατασκευή της λίμνης έγινε με χωματουργικές εργασίες αναχωμάτων, ύψους περίπου 4 μέτρων, ώστε να δημιουργηθεί στο εσωτερικό η κοιλότητα της λίμνης. Στρώθηκε στη συνέχεια ένα είδος γεωυφάσματος στον πυθμένα της λίμνης και στα τοιχώματα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η αδιαβροχοποίηση και ο διαχωρισμός του νερού από τα χώματα. Δεν αποτελεί τεχνητό αποδέκτη βρόχινου νερού ή έστω νερού ενός χειμάρρου, αλλά στην ουσία πρόκειται για έναν γιγάντιο ταμιευτήρα νερού, που γεμίζει από μία ή περισσότερες γεωτρήσεις, το νερό των οποίων με κάποια αντλία διοχετεύεται με σωληνώσεις στην λίμνη-δεξαμενή!
Επίσης απορίας άξιο είναι το γεγονός, αν η συγκεκριμένη κατασκευή και οι γεωτρήσεις που την γεμίζουν έχουν άδεια. Αν εκδόθηκαν τιμολόγια για την κατασκευή της, για τις χωματουργικές εργασίες χιλιάδων κυβικών και αν αποδόθηκε ο ανάλογος ΦΠΑ. Όσον αφορά στις γεωτρήσεις οι οποίες τροφοδοτούν την λίμνη, ή ταμιευτήρα αν θέλετε, στερούνται άδειας χρήσης, τουλάχιστον για τα κυβικά που απαιτούνται. Για τον λόγο αυτό ο πρώην δήμαρχος ως μισθωτής των χώρων εγκαταστάσεων, κατέθεσε πέρσι τον Σεπτέμβριο (2024) αιτήσεις στο τμήμα ύδρευσης του δήμου Σιθωνίας, προκειμένου να διαβιβαστεί ο φάκελός του στην αρμόδια υπηρεσία υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης και να του χορηγηθεί η ζητούμενη άδεια χρήσης νερού για το γέμισμα του ταμιευτήρα χωρητικότητας 15.000 κ.μ., προς άρδευση 200 στρ. ελαιόδεντρων!
Βάσει των αεροφωτογραφιών η κατασκευή του ταμιευτήρα άρχισε την άνοιξη του 2022 και εφόσον έγινε η χρήση της από τον αιτούντα προκαλεί επίσης ερωτηματικό το ότι η χρήση της λίμνης έγινε χωρίς καμιά έγκριση και άδεια όπως και τα κυβικά που αιτείται αφού δηλώνει ότι δεν διαθέτει παροχόμετρο στην γεώτρηση.
Η συγκεκριμένη λίμνη αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική κατασκευή του είδους της σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Σιθωνίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υδροδότησης, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με αποτέλεσμα να αναζητά επειγόντως λύσεις για την παροχή νερού στις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής.
Μένει να δούμε την στάση της υπηρεσίας υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης στο αίτημα του πρώην δημάρχου. Θα δώσει το πράσινο φως για την υδροδότηση του ταμιευτήρα; Θα ζητήσει την άδεια του ταμιευτήρα (περιβαλλοντική έγκριση κλπ.;). Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA