, Κυριακή
03 Δεκεμβρίου 2023

Χαλκιδική: Το περιβαλλοντικό έγκλημα στη Σιθωνία έχει συγκεκριμένους υπεύθυνους

Το σίριαλ με τις αυθαιρεσίες στην περιοχή του Πόρτο Ελέα συνεχίζεται αμείωτο με νέα επεισόδια και αρνητικούς πρωταγωνιστές τους προϊσταμένους δημόσιων υπηρεσιών.


Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Γιώργο Σκιαδαρέση ο οποίος είναι Προϊστάμενος Αρχαιολογικής υπηρεσίας Χαλκιδική και Αγίου όρους, του απευθύναμε το ερώτημα: «Ποιά ήταν η θέση της Αρχαιολογικής Υπηρεσία σε ό,τι αφορά στις διαδοχικές και βάναυσες αυθαίρετες παρεμβάσεις από την επιχείρηση του κάμπινγκ του Πόρτο Ελέα βουλγαρικών συμφερόντων μετά την τοποθέτηση τροχοβιλών και την καταστροφή του βουνού σε μια περιοχή προστατευμένη καθώς δεν υπήρξαν άδειες από την αρχαιολογική υπηρεσία, από την πολεοδομία, από το Δασαρχείο και την κτηματική υπηρεσία» μας απάντησε: «Όλα αυτά ανήκουν στην υπηρεσία νεότερων μνημείων». Φυσικά, εκείνος είναι αρμόδιος και για αυτήν την υπηρεσία. Εκείνος παίρνει απόφαση. Ο κ. Σκιαδαρέσης σημειωτέον ήταν στην αρχαιολογική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης αλλά πήρε μετάθεση στην αρχαιολογική υπηρεσία Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.


Ρωτήσαμε επίσης, για τα μνημεία που κατεδαφίστηκαν όλα. Για τα μπάζα που πετάχτηκαν στη θάλασσα μαζί με αρχαιολογικά ευρήματα σε 54.000 κυβικών χωμάτων και μπαζών. Οι εργασίες άρχισαν από το 2017. Μέχρι τώρα τι έκανε η αρχαιολογική υπηρεσία;


Δυστυχώς, ο κ. Σκιαδαρέσης δεν ήξερε τι να πει. Όπως δεν ήξερε και τι να απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν έγινε ανάκληση αδείας από τον ΕΟΤ στη συγκεκριμένη εταιρεία. Αλλά το πάρτι συνεχίζεται. Σήμερα που μιλάμε έχει τοποθετηθεί και τρίτη ζώνη τροχοβιλών. Όπως διαπιστώνουμε από όλες τις υπηρεσίες ποιούν τη νήσσαν. Με πρωταγωνίστριες τις αρχαιολογικές υπηρεσίες Κλασικών και Νεότερων Μνημείων!


Στην περιοχή ανήκει το μετόχι της Μονής Ζωγράφου από τις παλαιότερες εκκλησίες του Αγίου Όρους που έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO κι άρα προστατευμένη περιοχή. Για τα 14 κτίρια που κατεδαφίστηκαν η ελληνική κυβέρνηση πήρε επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης. Το μόνο που έγινε ήταν κατεδάφιση κτιρίων με αποκομιδή μπαζών μέσα στη θάλασσα. Η μεγάλη ξύλινη προβλήτα που ήταν διατηρητέα κατεδαφίστηκε και αντ’ αυτής διαμορφώθηκε μία τσιμεντένια παραλία με έναν μεγάλο ντόκο! Που μάλιστα αυτοπροσδιορίζεται ως λιμάνι χωρίς να υπάρχει καμία άδεια και όλα αυτά εις γνώση του Λιμεναρχείου!


Και που ήταν επίσης ο προϊστάμενος της αρχαιολογικής υπηρεσίας για να εφαρμόσει το νόμο ως όφειλε και ποιος νόμος τηρήθηκε από την εταιρεία για τις πολλαπλές αυθαιρεσίες της; Κι αφότου έγιναν αυτοψίες γιατί οι εργασίες δε σταμάτησαν; Οι καταγγελίες ήταν αναρίθμητες. Και στην ίδια την αστυνομία μάλιστα η οποία έστειλε σήμα έξι φορές.


Σήμερα στην περιοχή ακόμα και σήμερα ξεφυτρώνουν οι βίλες σαν μανιτάρια. Ποια είναι η σχέση του προϊσταμένου της αρχαιολογικής υπηρεσίας με το μεγάλο μέτοχο της εταιρείας;


Ποια η σχέση και του δεύτερου αρχαιολόγου, του «κολλητού» της παρέας με τους μετόχους της επιχείρησης και το μηχανικό και πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σιθωνίας Καλλικράτη Αρσένη στενό συνεργάτη του πρώην δημάρχου και νυν υποψηφίου φυγόδικου Ιωάννη Τζίτζιου;
Ποιος έδινε τις διαταγές πως θα λειτουργήσει η αρχαιολογική υπηρεσία και ποιος θα έκανε τα «στραβά μάτια» στις μνημειώδης αυτές αυθαιρεσίες; αυτός Εκτός των κτιρίων κατεδαφίστηκε ολόκληρο βουνό και όμως ούτε φύλλο δεν κουνήθηκε. Καταστράφηκε ολόκληρος ναός, παλιοί τάφοι αιώνων… Που η αυτοψία των αρχαιολόγων έδειξε ότι η εκκλησία άδειασε από εικόνες και αντ’ αυτών τοποθετήθηκαν πλυντήρια και στεγνωτήρια του κάμπινγκ!


Γιατί δεν έγινε αποκατάσταση της περιοχής σύμφωνα με το νόμο και δεν επιβλήθηκε ούτε ένα ευρώ πρόστιμο;


Ποια είναι η άποψη των γερόντων του Αγίου όρους για όλα αυτά τα ανομήματα;
Ο κύριος διευθυντής της Αρχαιολογικής υπηρεσίας μας ενημερώνει: «Μα δεν έχουμε καταγγελίες. Ο κόσμος δε μας πιέζει…». Αλλά το ίδιο «παραμύθι» μας είπε και ο κ. Αγγελος Χωματιανός ο άλλος αρχαιολόγος.


Στο επόμενο ρεπορτάζ θα φιλοξενηθεί η άποψη του γέροντα από τη Μονή Ζωγράφου του Αγίου Όρους. Με πολλές αποκαλύψεις για το πώς (δε) λειτουργούσαν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα αρχεία που μπήκαν στο συρτάρι. Επιφυλασσόμαστε για πολλά περισσότερα στοιχεία στις επόμενες εκδόσεις…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA