, Δευτέρα
27 Μαΐου 2024

search icon search icon

Δ. Θεσσαλονίκης: Ακυρώνεται ο «φωτογραφικός» διαγωνισμός της διοίκησης Ζέρβα για τις στάσεις του ΟΑΣΘ

Μια ακόμη δικαίωση για το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Karfitsa

Στη λύση της σύμβασης με την εταιρεία «Politis out of Home» που κέρδισε το διαγωνισμό για την παραχώρηση των 336 διαφημιστικών ταμπλό στις στάσεις του ΟΑΣΘ, επί θητείας Ζέρβα, προχωρά η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη.

Ρεπορτάζ Αναστασία Καρυπίδου

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώθηκε ως «φωτογραφικός» ο διαγωνισμός του δήμου Θεσσαλονίκης καθώς απέκλειε ενδιαφερομένους και περιόριζε τη δυνατότητα συμμετοχής σε εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο της υπαίθριας διαφήμισης. 

Επίσης, ακυρώθηκε και η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης με την οποία εγκρίθηκε η διακήρυξη του διαγωνισμού.

Ουσιαστικά ο διαγωνισμός αφορούσε την αντικατάσταση των στεγάστρων στις στάσεις του ΟΑΣΘ με αντάλλαγμα την παραχώρηση των 336 διαφημιστικών ταμπλό για 12 χρόνια. Προέβλεπε την υποχρέωση του αναδόχου να αντικαταστήσει φθαρμένα στέγαστρα στάσεων και να αναλάβει τη συντήρησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της δωδεκαετούς σύμβασης και την καταβολή μισθώματος περίπου 55.000 ευρώ ετησίως.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στη λύση της σύμβασης με την εταιρεία γιατί το Συμβούλιο της Επικρατείας έβγαλε τους όρους του διαγωνισμούς φωτογραφικούς και ουσιαστικά τον ακύρωσε. ‘Αρα η σύμβαση τελειώνει» δήλωσε στην εφημερίδα «Karfitsa» ο αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας, Γιώργος Αρβανίτης.

Το θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου το Σώμα καλείται να λάβει απόφαση για «λύση της σύμβασης από πλευράς δήμου μετά την έκδοση της υπ’ αρ. 1583/2023 ακυρωτικής απόφασης του ΣΤΕ, με την οποία ακυρώθηκαν οι όροι της διακήρυξης του διαγωνισμού της εκμίσθωσης κοινοχρήστων χώρων με σκοπό τη διενέργεια υπαίθριας διαφήμισης σε διαφημιστικά μέσα στεγάστρων που θα τοποθετηθούν σε υφιστάμενες στάσεις αστικών συγκοινωνιών και ματαίωση του διαγωνισμού σε συμμόρφωση με την 1583/2023 ακυρωτική απόφαση του ΣΤΕ» και παράλληλα να ανάψει το «πράσινο φως» για τη διενέργεια νέου διαγωνισμού.

«Εισηγούμαστε τη μονομερή λύση της σύμβασης από την πλευρά του δήμου με καταγγελία για σπουδαίο λόγο. Ειδικότερα θεωρούμε ότι ο δήμος θα πρέπει να προχωρήσει στη λύση της σύμβασης με δεδομένο ότι μεσολάβησε η έκδοση ακυρωτικής απόφασης των όρων της διακήρυξης του διαγωνισμού με αποτέλεσμα τον κλονισμό του δικαιοπρακτικού θεμελίου στο οποίο στηρίχθηκε η σύναψη της σύμβασης και ενόψει του κινδύνου έκθεσης του δήμου σε τυχόν αποζημιωτικές αγωγές της μη νομίμως αποκλεισθέντος εταιρείας, «Τροκαντερό Ανώνυμη Διαφημιστική Εταιρεία», έτσι ώστε να αναγκασθεί ο δήμος να καταβάλει αποζημιώσεις τις οποίες μπορεί να αποφύγει αν ακολουθήσει τον δρόμο της λύσης της σύμβασης», αναφέρεται στη σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων και Πόρων (Τμήμα Διαχείρισης Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας).που θα έρθει προς συζήτηση στο Δ.Σ. στις 11 Μαρτίου.

Προστίθεται επίσης στην ίδια εισήγηση πως «η λύση της επίμαχης σύμβασης συνιστά πρόσφορο μέσο για την συμμόρφωση του δήμου προς την ακυρωτική απόφαση του ΣΤΕ ενόψει και της μακράς διάρκειας (12ετίας) ευρισκόμενη στην αρχή του συμβατικού χρόνου ισχύος όταν μάλιστα έχει διανυθεί μικρό μόνο τμήμα της, μόλις πέντε μηνών περίπου (2/10/2021 – 23/03/2022) και της διαιώνισης κατ’ αυτό τον τρόπο του μη νομίμου όρου της διακήρυξης στο χρόνο».

Το ιστορικό της υπόθεσης, οι προσφυγές και η απόφαση του ΣτΕ

Ο δήμος Θεσσαλονίκης τον Δεκέμβριο του 2020 και επί διοίκησης Ζέρβα ενέκρινε την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης κοινόχρηστων χώρων με διενέργεια πλειοδοτικής δημοπρασίας για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης στις στάσεις του ΟΑΣΘ. 

Το καλοκαίρι του 2021 με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής καταρτίστηκαν οι όροι διακήρυξης της πλειοδοτικής δημοπρασίας για την εκμίσθωση των παραπάνω χώρων.

Η δημοπρασία διενεργήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2021 όπου εμφανίστηκαν ενώπιον της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμών δύο ενδιαφερόμενες εταιρείες. Κατά την εξέταση των δικαιολογητικών η Επιτροπή απέκλεισε τη μία επειδή διαπίστωσε ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισε δεν αποδεικνύουν την απαιτούμενη από τη διακήρυξη τεχνική, επαγγελματική ικανότητα και επάρκεια, εμπειρία και τεχνογνωσία και κατακύρωσε το αποτέλεσμα της πλειοδοτικής δημοπρασίας στη δεύτερη την «Politis out of Home», υπογράφοντας το σχετικό συμφωνητικό. 

Η έτερη εταιρεία «Τροκαντερό Ανώνυμη Διαφημιστική Εταιρεία» κατέθεσε προσφυγή για την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ενώπιον του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης που δεν έγινε δεκτή και κατά πλειοψηφία ούτε από την Επιτροπή του άρθρου 152. Ακολούθως, προσέφυγε στο ΣτΕ.

Κατά της απόφασης αυτής της Επιτροπής του άρθρου 152 προσέφυγαν στο ΣτΕ τόσο ο δήμος Θεσσαλονίκης όσο και η ανάδοχος εταιρεία, που πήρε το διαγωνισμό. Το Συμβούλιο της Επικρατείας δίκασε την αίτηση ακύρωσης της έτερης εταιρείας κατά της διακήρυξης και τη δικαίωσε. Δίκασε επίσης τις αιτήσεις ακύρωσης του δήμου και της αναδόχου εταιρείας, τις οποίες και απέρριψε.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.