, Δευτέρα
28 Απριλίου 2025

search icon search icon

Διεκδικεί «κούρεμα» δανείου λόγω της πανδημίας

Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης 

Δανειολήπτρια στη Θεσσαλονίκη διεκδικεί τη διαγραφή του 90% των χρεών από τραπεζικό δάνειο που έχει πάρει και αδυνατεί να αποπληρώσει, με την επίκληση των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού. Η αγωγή κατατέθηκε στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης και όπως ανέφερε ο συνήγορος της 49χρονης δανειολήπτριας, επικεφαλής του κόμματος των δανειοληπτών, Γιώργος Μπαρτζώκης, είναι η πρώτη αγωγή τέτοιας μορφής που κατατέθηκε στην Ελλάδα, προαναγγέλλοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες.  

Η 49χρονη, μακροχρόνια άνεργη, μητέρα πέντε παιδιών εκ των οποίων τα δύο ανήλικα, σύναψε τη δανειακή σύμβαση το 2005 και λόγω αδυναμίας στην αποπληρωμή εμφανίζεται να οφείλει το ποσό των 33.500 ευρώ. Στην αγωγή που κατέθεσε στο Ειρηνοδικείο επικαλείται λόγους έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι οποίοι σε συνδυασμό με την οικονομική κρίσης που προηγήθηκε, την οδηγούν σε απόλυτη αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών της. Η γυναίκα έχει στην ιδιοκτησία της μία κατοικία στη Θεσσαλονίκη, ένα μικρότερο σπίτι και ένα αγροτεμάχιο, ενώ το εισόδημα του συζύγου της, ζαχαροπλάστη στο επάγγελμα, δεν επαρκεί για την κάλυψη των οικογενειακών αναγκών. 

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση η απρόβλεπτη μεταβολή συνθηκών που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού εδώ και δύο έτη και την ασθένεια που πέρασα και ήρθα σε επαφή με πολλά κρούσματα μου δίδει το δικαίωμα να προσκρούσω στις συμβάσεις που υπέγραψα με τις τράπεζες  και με βάση τόσο  άρθρο 281 ΑΚ περί κατάχρησης δικαιώματος  της άσκησης του από τις Τράπεζες, όσο και των 388 και 288 ΑΚ περί απρόβλεπτης μεταβολής συνθηκών ζητώ την διαμόρφωση μία νέας σχέσης μου με την πιστώτρια μου», σημειώνει στην αγωγή της επικαλούμενη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία, αλλά και το γεγονός ότι έχει νοσήσει και η ίδια. Πρόκειται για αγωγή διάπλασης, όπως αναφέρει ο συνήγορός της, καθώς βασίζεται στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, αλλάζοντας τα δεδομένα της δανειακής κατάστασης μετά τη σύμβαση. 

Κούρεμα – μαμούθ   

Η γυναίκα διεκδικεί με την αγωγή της και το σχέδιο διευθέτησης οφειλών που κατέθεσε γενναίο κούρεμα των οφειλών και συγκεκριμένα ζήτησε να περικοπεί το 90% των οφειλών της και το υπόλοιπο 10%, που φτάνει σε ύψος τις 3.350 ευρώ, να καταβληθεί σε 240 μηνιαίες δόσεις, ενώ ζητεί να παγιωθεί το ποσό της δόσης από το συγκεκριμένο δικαστήριο στα 13,97 ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα ζήτησε να προστατευτεί η ακίνητη περιουσία της. 

«Κατά την σύναψη των εν λόγω συμβάσεων είχα κάθε πρόθεση να είμαι πιστή στην υποχρέωση που είχα αναλάβει έναντι των πιστωτών μου, η απρόβλεπτη μεταβολή των μικρο- και μακροοικονομικών συνθηκών μου έκτοτε με έχουν αναγκάσει να αδυνατώ να ανταποκριθώ στην υποχρέωση αυτή λόγω του κορωνοϊού που με ταλαιπωρεί επί δύο έτη και της οικονομικής κρίσης που με γονάτισε βιολογικά και οικονομικά», αναφέρει στην αγωγή της η γυναίκα.  

Στην αγωγή η γυναίκα παραθέτει και τους λόγους για τους οποίους η οικονομική κρίση συνέβαλε με τη σειρά της στην αδυναμία καταβολής των δόσεων του δανείου που έλαβε από την Τράπεζα. «Η εισοδηματική στενότητα, τα υψηλά επιτόκια στο χώρο ιδίως της καταναλωτικής πίστης, οι επιθετικές πρακτικές προώθησης των πιστώσεων, ατυχείς προγραμματισμοί, απρόβλεπτα γεγονότα στη ζωή των δανειοληπτών (απώλεια εργασίας κ.α.), σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση των δαπανών διαβίωσης εξαιτίας των συνεχών ανατιμήσεων στα είδη διατροφής, λογαριασμούς ΔΕΗ, πετρέλαιο θέρμανσης, καύσιμα, αποτέλεσαν παράγοντες που συνέβαλαν στην αυξανόμενη υπερχρέωση μου και που αδυνατώντας εν συνεχεία να αποπληρώσω τις δανειακές μου υποχρεώσεις, υπέστη και υφίσταμαι, καταστροφικές συνέπειές της», υπογραμμίζει στην αγωγή.  

«Πρόκειται για την έναρξη κατάθεσης  παρόμοιων αγωγών διάπλασης για τους υπόλοιπους υπερχρεωμένους δανειολήπτες που δεν πρόλαβαν να ενταχθούν με αιτήσεις του Νόμου Κατσέλη στα Ειρηνοδικεία και να υποβάλουν σχέδιο διευθέτησης των οφειλών τους», δήλωσε ο κ. Μπαρτζώκης, προαναγγέλλοντας ότι θα κατατεθούν και άλλες παρόμοιες αγωγές με την επίκληση ότι οι δανειολήπτες έχουν πληγεί και από τις συνθήκες της πανδημίας. «Αυτοί υπολογίζονται σε άλλους 500.000 που βρίσκονται στο κόκκινο των δανείων τους», συμπλήρωσε ο δικηγόρος της δανειολήπτριας. 

Από την έντυπη εφημερίδα Karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.