, Παρασκευή
27 Ιανουαρίου 2023

Δίκη για τον Άλκη: Φορτισμένη ατμόσφαιρα στη γεμάτη αίθουσα του Κακουργιοδικείου 

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης το πρωί της περασμένης Τετάρτης η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη. Είχε προηγηθεί η δήλωση της μητέρας του 19χρονου Άλκη Καμπανού. «Όταν λέμε ισόβια εννοούμε να μείνουν σε όλη της ζωή τους στη φυλακή. Όλοι τους», ζήτησε και μπήκε στο δικαστήριο. 

Ρεπορτάζ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ

Η γυναίκα κάθισε στην πρώτη σειρά του ακροατηρίου. Μόλις μπήκαν οι κατηγορούμενοι σηκώθηκε προσπαθώντας να τους δει καθαρά την ώρα που τους συνόδευαν οι αστυνομικοί σιδηροδέσμιους στα κρατητήρια του Κακουργιοδικείου. Δεν μίλησε στην αρχή. Όταν μετά εκφωνήθηκαν τα ονόματά τους ψιθύρισε για ορισμένους και αναφέρθηκε στα όπλα που κρατούσαν. Τον έναν τον είπε με το όνομά του, επαναλαμβάνοντας τη φράση της προέδρου. Σταμάτησε εκεί και περιορίστηκε να μονολογεί, διατηρώντας το μεγαλείο ψυχής που κράτησε η οικογένεια του 19χρονου από την πρώτη στιγμή της άγριας δολοφονίας.  

Η πορεία της δίκης επιβεβαιώθηκε πως θα είναι πολύ μακρά. Μετά το αίτημα διακοπής που έκανε δεκτό το δικαστήριο για την προσεχή Δευτέρα, δόθηκαν 23 δικάσιμοι για τους επόμενους τρεις μήνες. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα συνεδριάζει για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Πέντε δικάσιμοι τον Ιανουάριο, οκτώ τον Φεβρουάριο και έντεκα τον Μάρτιο. Εκτός των 12 κατηγορουμένων και των περισσότερων από 20 συνηγόρων τους, 26 μάρτυρες περιλαμβάνονται στον κατάλογο του κατηγορητηρίου. Ο αριθμός των μαρτύρων εκτοξεύεται στους περίπου 100 με αυτούς που προτάθηκαν από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Ασφαλώς και δεν θα καταθέσουν όλοι, καθώς το δικαστήριο θα περιορίσει τις καταθέσεις. 

Εκτός μάλιστα των μαρτύρων κατηγορίας, που όλοι τους έχουν ένα ξεχωριστό ρόλο στην υπόθεση και οι καταθέσεις τους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αρκετά αναμένεται να κρατήσουν και οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης που έχουν προταθεί ως τεχνικοί σύμβουλοι των κατηγορουμένων. Των ιατροδικαστών και των τεχνικών που θα αναφερθούν σε κρίσιμα στοιχεία των εργαστηριακών ερευνών, είτε για τα τραύματα του άτυχου 19χρονου, είτε για τις κινήσεις των τριών αυτοκινήτων που εμπλέκονται στην επίθεση της ομάδας των οπαδών.  

Μεγαλείο ψυχής 

Έξω από τα δικαστήρια είχαν συγκεντρωθεί οπαδοί του Άρη, δίνοντας τον τόνο της αγανάκτησης για την άγρια δολοφονία. Φώναξαν κάποια συνθήματα όταν ανακοινώθηκε η διακοπή της δίκης και αποχώρησαν. Ελάχιστοι ήταν που προσέγγισαν το σημείο από το οποίο οι δώδεκα κατηγορούμενοι έμπαιναν με σκυμμένα κεφάλια στις κλούβες της αστυνομίας. Απομακρύνθηκαν άμεσα. Οι οπαδοί είχαν παρόμοια στάση με αυτή που έδειξε με τη στάση της η οικογένεια του αδικοχαμένου 19χρονου. Ψύχραιμα από την ημέρα της δολοφονίας ζητούν το αίμα του παιδιού τους να είναι το τελευταίο που χύνεται σε αυτόν τον ανόητο οπαδικό πόλεμο. 

Η δικαστική διαδικασία αναμένεται να επικεντρωθεί στον επιμερισμό των ευθυνών. Τουλάχιστον οι συνήγοροι υπεράσπισης αυτό θα επιχειρήσουν, να αντικρούσουν την άποψη της ιατροδικαστή ότι ο θάνατος προήλθε από έναν συνδυασμό τραυμάτων από τα μαχαίρια στα πόδια του 19χρονου και τα στυλιάρια στο κεφάλι του. Σκοπός των συνηγόρων είναι να «σπάσουν» το κοινό κατηγορητήριο που οδηγεί όλους τους κατηγορούμενους στην ισόβια κάθειρξη. Ζητούν επιμερισμό ευθυνών με βάση όσα αποδεικνύονται. Ο συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας όμως Αλέξης Κούγιας είχε επισημάνει ότι παρά το πλήθος των κατηγορουμένων κανείς τους δεν έχει παραδεχτεί ότι έχει καταφέρει χτύπημα σε βάρος του Άλκη. Αρκετοί παραδέχτηκαν χτυπήματα στους άλλους δύο τραυματίες, κανείς όμως στον 19χρονο. Η «γεωγραφία» της δίκης δείχνει πως σημαντικό ρόλο σε αυτό το σημείο έχουν τα ευρήματα και οι εργαστηριακές εξετάσεις σχετικά με τα δείγματα DNA. Σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές τοποθετούν τους κατηγορούμενους στα σημεία όπου βρίσκονταν.  

Η δίκη ξεκινάει ουσιαστικά τη Δευτέρα. Θα κληρωθούν οι ένορκοι, θα αναγνωστεί το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι θα τοποθετηθούν και θα ξεκινήσει η εξέταση μαρτύρων. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA