, Δευτέρα
15 Απριλίου 2024

search icon search icon

Επιστήμονες: Κάντε ελέγχους στα κτίρια ΤΩΡΑ!

Η κατάρρευση χιλιάδων πολυκατοικιών στη νότια νοτιοανατολική Τουρκία μετά τους σεισμούς των 7,7 και 7,6 Ρίχτερ τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου, στη γειτονική χώρα συνοδεύει την έντονη ανησυχία για την επόμενη μέρα. Ο φόβος ενός νέου μεγάλου σεισμού είναι αυτός που οδηγεί σε αυστηρούς ελέγχους για την καταλληλότητα των κτιρίων. Στην Κωνσταντινούπολη τέτοιες διαδικασίες έχουν ξεκινήσει τόσο από ιδιώτες, όσο και από τον κεντρικό δήμο.  

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Κώστας Καντούρης 

Ο Οκές Ελμάσογλου είναι δήμαρχος του Εζρίν, μίας από τις περιοχές της Χατάι, στη νότια Τουρκία. Είναι η μοναδική περιοχή που δεν έπεσε κανένα κτίριο. Και ο δήμαρχος έχει τη δική του εξήγηση: Δεν υπέκυψε σε πιέσεις να κάνει τα στραβά μάτια για τους όρους έκδοσης οικοδομικών αδειών. Η στάση του ενίσχυσε την άποψη ότι στη γειτονική χώρα οι κατασκευές που έπεσαν σαν χάρτινοι πύργοι, είχαν προβλήματα. 

Ανησυχία εκφράζεται όμως και για τον ελλαδικό χώρο. Το μέγεθος της τουρκικής καταστροφής τρομάζει τοπικούς και περιφερειακούς παράγοντες που βλέπουν ότι η χώρα μας δεν θα ξεφύγει από ένα μεγάλο σεισμικό γεγονός, παρ’ ότι εκτιμάται πως δύσκολα θα κινηθεί στα επίπεδα της γειτονικής χώρας. Ωστόσο ο προβληματισμός για την κατάσταση κρατικών και ιδιωτικών κτιρίων και κεντρικών υποδομών παραμένει. Οι επιστήμονες ζητούν να επισπευσθεί ο προσεισμικός έλεγχος και να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις. «Ο σεισμός της Τουρκίας δείχνει το μέγεθος που μπορεί να έχει η καταστροφή», λένε μιλώντας στην Karfitsa. 

«Να ελεγχθούν όλα τα δημόσια κτίρια, να γίνει έλεγχος στατικότητας και αντοχής, των δημοσίων κατ’ αρχήν κτιρίων», σημείωσε μιλώντας στην Karfitsa ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) Νίκος Θεοδουλίδης. Ο προσεισμικός έλεγχος στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει από το 2000. Όμως όλα αυτά τα χρόνια έχει ολοκληρωθεί το 20-25% των δημοσίων κτιρίων. Η ανάθεση του ελέγχου στους δήμους προκάλεσε ένα ζήτημα, όμως οι επιστήμονες τώρα είναι αισιόδοξοι ότι θα επιταχυνθούν οι έλεγχοι.  

«Το δεύτερο είναι αν χρειάζεται να γίνουν κάποιες επιπλέον μελέτες. Αν τα δομικά υλικά είναι εντάξει και στις προδιαγραφές που πρέπει να είναι. Μπορεί να είναι κακής ποιότητας το τσιμέντο ή να έχει γεράσει από την πίεση που δέχεται επί χρόνια», είπε από την πλευρά του ο καθηγητής; Σεισμολογίας του Α.,Π.Θ. Μανώλης Σκορδίλης. Για παράδειγμα ένα κτίριο της δεκαετίας του ’90 που έχει υποστεί σεισμούς, ακόμη και αν τότε δεν έπεσε, πλέον απαιτεί παρεμβάσεις για να αντέξει σε μία νέα δόνηση. «Πρέπει να γίνουν προσεισμικές παρεμβάσεις, να γίνουν ενισχύσεις για τη στατικότητα των κτιρίων», συμπλήρωσε ο κ. Σκορδίλης. «Το θέμα είναι ότι χτίζονται καινούργια κτίρια και εμείς τρέχουμε από πίσω. Πρέπει να γίνει γενναία και γρήγορη προσπάθεια», ανέφερε ο κ. Θεοδουλίδης.  

Ο Εγκέλαδος και οι πολυκατοικίες 

Το κρίσιμο ερώτημα βέβαια αφορά τα ιδιωτικά κτίρια και όχι μόνον τα δημόσια και τις κρίσιμες υποδομές τους. Άλλωστε το παράδειγμα της Τουρκίας έδειξε ότι η μεγάλη καταστροφή πέρασε από τα ιδιωτικά κτίρια. «Θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από την Πολιτεία με πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου με την επιχορήγηση. Να διευκολυνθεί ο κόσμος», σημειώνει ο κ. Σκορδίλης θεωρώντας ότι η οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα μας είναι ανασταλτικός παράγοντας για οποιονδήποτε να βάλει το χέρι στην τσέπη. Γι’ αυτό και θεωρεί απαραίτητο να υπάρξει επιχορήγηση ή άτοκος δανεισμός από το κράτος. «Να γίνει αντιληπτό ότι είναι εθνική ανάγκη και θα πρέπει να υπάρχει μία κοινή γραμμή όλων των κομμάτων προς αυτή την κατεύθυνση». Αντίθετα ο κ. Θεοδουλίδης θεωρεί πως είναι δύσκολο η Πολιτεία να αναλάβει τον προσεισμικό έλεγχο και τις παρεμβάσεις στα ιδιωτικά κτίρια. «Το κόστος είναι τεράστιο για την Πολιτεία. Ας κάνει η Πολιτεία τα δικά της και ο καθένας από εμάς πρέπει να ελέγξει την πολυκατοικία του», υποστήριξε φέρνοντας ως παράδειγμα μία σεισμογενή περιοχή των ΗΠΑ την Καλλιφόρνια όπου ο προσεισμικός έλεγχος των ιδιωτικών κτιρίων έχει ανατεθεί στους ιδιοκτήτες του με το σύνθημα do it your self (κάντο για τον εαυτό σου). 

Από την άλλη ο κ. Θεοδουλίδης θεωρεί απαραίτητο να είναι έτοιμες όλες οι υπηρεσίες για την εφαρμογή του σχεδίου Εγκέλαδος, που αφορά την αντίδραση των υπηρεσιών σε έναν καταστροφικό σεισμό. «Να επικαιροποιήσει ο κάθε δήμος τον δικό του Εγκέλαδο”, είπε στην Karfitsa. Επίσης εξέφρασε την ανάγκη της επικαιροποίησης του αντισεισμικού κανονισμού στην Ελλάδα. «Ο κώδικας ο δικός μας του 2003 έχει τρεις ζώνες. Χρειάζεται επικαιροποίηση, τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν προκύψει νέα στοιχεία. Με έναν νέο αντισεισμικό κανονισμό θα ενισχύσουμε τα καινούργια κτίρια για να είμαστε έτοιμοι για ένα καταστροφικό σεισμό», κατέληξε ο διευθυντής ερευνών του ΙΤΣΑΚ. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.