, Παρασκευή
18 Απριλίου 2025

search icon search icon

Γιόγκα: Θεσσαλονικείς εξηγούν γιατί την έχουν εντάξει στη ζωή τους και δεν την αλλάζουν με τίποτα

Στάση ζωής, τρόπος συμπληρωματικής εκγύμνασης, μέσο ψυχικής υγείας ή όλα μαζί; Η γιόγκα τα τελευταία χρόνια ακολουθεί ένα αυξανόμενο ρεύμα απήχησης, με κοινό που ολοένα και μεγαλώνει, κάνοντας το βήμα να την εντάξει στην καθημερινότητά του.

Η Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός από το «χορό» της δημοφιλίας της γιόγκα. Οι Θεσσαλονικείς φαίνεται να δείχνουν την προτίμησή τους σε αυτή τη στάση ζωής, η οποία προσφέρει σωματικά αλλά και νοητικά οφέλη.

«Τρεις φορές την εβδομάδα προσπαθώ να είμαι στο στούντιο, το δεύτερο σπίτι μου όπως το αποκαλώ», αναφέρει στην Karfitsa η κα. Μόνικα Ροβολή από τη Θεσσαλονίκη, η οποία κάνει γιόγκα τα τελευταία επτά χρόνια.

«Η γιόγκα ξεκίνησε για μένα το 2017. Ήταν μια δύσκολη περίοδος. Δεν ξέρω πώς έγινε αυτό και μου ήρθε η ιδέα ότι θα με βοηθήσει η γιόγκα. Και όντως έτσι έγινε και από τότε είναι τρόπος ζωής. Δεν την αλλάζω με τίποτα. Με κάνει καλύτερη κάθε φορά που κάνω γιόγκα γιατί θέλω να εξελίσσομαι. Με βοηθάει να βρίσκω τον εαυτό μου, να καταλαβαίνω πράγματα για μένα, τις αντοχές μου, το ότι μπορώ να δώσω κι άλλο και να πάω παρακάτω και κάθε φορά, ένα βήμα σιγά σιγά να φτάνω προς τον στόχο μου», συμπληρώνει.

Ερωτηθείσα σχετικά με το τι θα έλεγε σε κάποιον που ενδιαφέρεται να ξεκινήσει τη γιόγκα, η κα. Ροβολή σημειώνει πως πρόκειται για κάτι που θα του αλλάξει τη ζωή. «Η γιόγκα προσφέρει επίγνωση. Οτιδήποτε κάνω στην καθημερινότητά μου έχω μάθει να το κάνω με επίγνωση. Καταλαβαίνω πώς το κάνω και γιατί το κάνω. Αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω θα πήγαινα στη Μόνικα όταν ήταν πιο νέα και θα της έλεγα να το ξεκινήσει αμέσως, στην ηλικία των 17-18», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Η Θεσσαλονίκη αγαπάει τη γιόγκα», αναφέρει στην Karfitsa ο κ. Στάθης Σιμερίδης, ο οποίος κάνει γιόγκα δέκα χρόνια περίπου. Ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη γιόγκα μέσω του φιλικού του περιβάλλοντος και έκτοτε είδε τη ζωή του να αλλάζει. «Γίνεσαι πιο συνειδητός άνθρωπος, αποκτάς μια διαφορετική επίγνωση. Είναι σωματική άσκηση αλλά λειτουργεί και σε ένα άλλο επίπεδο. Είναι διαφορετικό από το να κάνεις απλά γυμναστική, παρόλο που μπορείς να πεις ότι είναι και ένα είδος γυμναστικής», σημειώνει.

«Έρχονται σκυθρωποί και φεύγουν χαρούμενοι»

Αυτό που παρατηρεί στους μαθητές της η κα. Μαρία Κοκκαλίδου, πιστοποιημένη δασκάλα γιόγκα με περισσότερες από 1.500 ώρες εκπαίδευσης και ιδιοκτήτρια του Anahata Yoga Studio είναι ότι έρχονται σκυθρωποί στο πρώτο μάθημα και φεύγουν χαρούμενοι.

Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά στην Karfitsa: «Η γιόγκα ξεκινάει από το σωματικό κομμάτι, το οποίο είναι το πιο εύκολο και το πιο εύπεπτο για έναν άνθρωπο. Ξεκινάμε να αγαπούμε το σώμα μας και να το σεβόμαστε ώστε να είναι υγιές. Όχι να είναι απαραίτητα γυμνασμένο ή ευλύγιστο αλλά ένα υγιές σώμα. Όλο αυτό σιγά σιγά το περνάμε και σε βαθύτερα κομμάτια του ανθρώπου όπως είναι ο νους και η ψυχή. Αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε εμείς στη γιόγκα είναι να επιμηκύνουμε τους μυς και έτσι να αποσυμπιέσουμε τις αρθρώσεις, να επανατοποθετήσουμε το σώμα μας στην βέλτιστη θέση του. Στην ουσία είναι σαν να επαναπροσδιορίζει το σώμα τη σωστή στάση του».

Η ίδια εκφράζει αισιοδοξία για το μέλλον της γιόγκα, καθώς άτομα όλων των ηλικιών δείχνουν ενδιαφέρον για μαθήματα, ενώ πλέον εξαλείφονται και τα στερεότυπα που υπήρχαν γύρω από τη γιόγκα. Πιο συγκεκριμένα: «Υπήρχε μια πολύ μεγάλη περίοδος που η γιόγκα συσχετιζόταν με θρησκευτικό υπόβαθρο και αυτό ήταν αρκετά αποτρεπτικό για μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Υπήρχε επίσης μια μεγάλη περίοδος όπου νόμιζαν ότι η γιόγκα είναι ένα πολύ διαλογιστικό κομμάτι και δεν αφορά το σώμα. Δηλαδή ότι καθόμαστε οκλαδόν και κοιτάζουμε το υπερπέραν. Κι αυτό έχει σταματήσει πλέον να υπάρχει. Γι’ αυτό χαιρόμαστε που έχουμε επίσης τόσους πολλούς άνδρες».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.