fbpx

, Παρασκευή
26 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, υπέρυθρες ακτίνες, μέθοδοι αυτοεντοπισμού – Σε δοκιμή στη Θεσσαλονίκη πρωτοποριακά εργαλεία διάσωσης

Την επαύριο στη διάσωση ανθρωπίνων ζωών και στον εντοπισμό ανθρώπων που έχουν εξαφανιστεί, εξετάζει το ερευνητικό έργο RESCUER στο οποίο συμμετέχει το ΕΚΕΤΑ, με ευρήματα που μπορούν να βελτιώσουν δραστικά την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα των διασωστών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Το έργο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2024. Μελετά τεχνολογικά εργαλεία επαυξημένων αισθήσεων και επικοινωνιών και επαυξημένης πραγματικότητας, τα οποία όχι μόνο θα βοηθήσουν τους διασώστες να δράσουν με τον βέλτιστο τρόπο για να σώσουν ανθρώπους, αλλά ταυτόχρονα θα καταστήσουν τη δουλειά τους ασφαλέστερη.

«Είναι τεχνολογίες που βρίσκονται σε ένα στάδιο σχετικά πειραματικό. Σκοπός είναι να δοκιμαστούν αυτές οι τεχνολογίες από τους διασώστες που είναι εταίροι του έργου, ώστε να διασαφηνιστεί ποια εργαλεία είναι πιο ενδιαφέροντα, ποια έχουν μέλλον, ποια θα έπρεπε να αλλάξουν και ποια είναι πιο ώριμα για να χρησιμοποιηθούν σύντομα. Έχουμε πολλούς διασώστες μέσα στο έργο που ξεκίνησαν με το να μας εξηγήσουν ποιες είναι οι ανάγκες τους. Στις πιλοτικές δοκιμές που κάνουμε τεστάρουν αυτά τα εργαλεία και αποφαίνονται για το κατά πόσο είναι λειτουργικά και χρήσιμα στην καθημερινότητά τους», επισημαίνει στην Karfitsa ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Visual Computing Lab του ΕΚΕΤΑ, που εδράζεται στη Θεσσαλονίκη, Κωστής Κωνσταντουδάκης.

Τα τεχνολογικά εργαλεία της έρευνας

Στο έργο συμμετέχουν 20 εταίροι από την Ελλάδα και την ΕΕ. Στα τεχνολογικά εργαλεία που μελετώνται περιλαμβάνονται τα AR γυαλιά (επαυξημένης πραγματικότητας) που ουσιαστικά είναι μια μέθοδος απεικόνισης. Είναι διάφανα αλλά πάνω τους οπτικοποιούνται πολλές πληροφορίες, τις οποίες μπορεί να δει ο διασώστης. Επίσης ένα ακόμη εργαλείο είναι το κράνος με οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας, η οποία εφαρμόζει ακριβώς πάνω από το ένα μάτι του διασώστη σαν διόπτρα. «Επειδή είναι κράνος και έχει ενσωματωμένη μπαταρία, προσφέρει προστασία και μεγαλύτερη αυτονομία. Προσφέρει επίσης και υπέρυθρη όραση επειδή έχει ενσωματωμένη κάμερα υπερύθρων ακτίνων. Δηλαδή οι διασώστες θα μπορούν να δουν στο σκοτάδι ή στον πυκνό καπνό», σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντουδάκη.

Πηγή φωτογραφίας: rescuerproject.eu

Περιλαμβάνονται επίσης εργαλεία επαυξημένων αισθήσεων, δηλαδή όρασης, ακοής και όσφρησης (για την ανίχνευση επικίνδυνων αερίων), αλλά και αφής (για την ανίχνευση αντικειμένων στο σκοτάδι από μακριά ώστε να μη πέσει πάνω τους ο διασώστης), καθώς επίσης και ραντάρ που μπορεί να ανιχνεύει πότε υπάρχουν ζωντανοί άνθρωποι πίσω από έναν τοίχο. Το τελευταίο λειτουργεί ανιχνεύοντας την αναπνοή ώστε να ειδοποιεί τον διασώστη. Στην έρευνα περιλαμβάνονται επίσης εργαλεία που εντοπίζουν τις κινητές συσκευές, διότι όπου υπάρχουν κινητές συσκευές είναι πολύ πιθανό κοντά να βρίσκεται κάποιος άνθρωπος που χρίζει βοήθειας.

Σημαντικά για την ασφάλεια του ίδιου του διασώστη είναι τα εργαλεία αυτοεντοπισμού. Υπάρχει το γνωστό σε όλους GPS, αλλά και άλλα εργαλεία όπως αυτοεντοπισμός μόνο με κάμερα ή αυτοεντοπισμός μόνο με εργαλεία μέτρησης της αδράνειας, με γυροσκόπιο, ταχύμετρο κ.λπ, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τον διασώστη να καταλάβει πού βρίσκεται ακόμη και σε περιπτώσεις όπου το GPS δεν δουλεύει λόγω έλλειψης σήματος. Όλες αυτές οι πληροφορίες εμφανίζονται πάνω στα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας. Περιλαμβάνονται επίσης και εργαλεία που ελέγχουν τα ζωτικά χαρακτηριστικά του διασώστη, επί παραδείγματι την ταχύτητα αναπνοής, το οξυγόνο στο αίμα και τους σφυγμούς.

Πηγή φωτογραφίας: rescuerproject.eu

«Εάν ο διασώστης μπορεί να λειτουργήσει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, θα είναι ο ίδιος ασφαλής αλλά και τα θύματα, γιατί θα τα εντοπίσει και θα τα απομακρύνει από τον κίνδυνο πιο άμεσα», τονίζει στην Karfitsa ο κ. Κωνσταντουδάκης.

Η έρευνα χρηματοδοτείται από την ΕΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Πιλοτικές δοκιμές θα γίνουν σε Ελλάδα και Γαλλία, ενώ το τελευταίο συνέδριο θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη τον Ιούνιο.

Πιλοτική δοκιμή στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 27 Απριλίου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη θα γίνει επίσημη δοκιμή όλων των τεχνολογικών εργαλείων που μελετά το πρόγραμμα RESCUER. Συγκεκριμένα, στις 09.00 το πρωί του Σαββάτου θα εκτελεστεί ένα σενάριο εύρεσης και διάσωσης θυμάτων μετά από σεισμό σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο το οποίο έχει υποστεί ζημιές.

Οι διασώστες – εταίροι του προγράμματος θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν τα τεχνολογικά εργαλεία και στη συνέχεια να τα αξιολογήσουν. Την Παρασκευή 26 του ίδιου μήνα θα πραγματοποιηθεί στο ίδιο σημείο η «πρόβα τζενεράλε» της πιλοτικής δοκιμής.

Πότε θα χρησιμοποιούν στην αληθινή ζωή;

Ερωτηθείς ο κ. Κωνσταντουδάκης σχετικά με το πότε θα μπορούσαν να τεθούν σε χρήση τα συγκεκριμένα εργαλεία, απαντά ως εξής: «Το καθένα από αυτά έχει διαφορετικό επίπεδο ωριμότητας. Κάποια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ενάμιση χρόνο, ενώ κάποια άλλα ίσως χρειαστούν τέσσερα χρόνια. Ίσως κάποια από αυτά να μη φτάσουν ποτέ σε αυτό το επίπεδο ωριμότητας».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.