, Πέμπτη
20 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Κατασκευαστικός αναβρασμός στα Τρίκαλα, ανοικοδόμηση και επενδύσεις – Η συνταγή της επιτυχίας της πιο hi-tech πόλης της Ελλάδας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

Σε αναβρασμό βρίσκεται ο κατασκευαστικός κλάδος στην πόλη των Τρικάλων, όπου τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει ένα κύμα ανοικοδόμησης, με επενδύσεις και έντονη κινητικότητα στην κτηματομεσιτική αγορά.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Η πόλη που φημίζεται για τα σημαντικά της βήματα σε τεχνολογικό επίπεδο, καθώς και για τη διοργάνωση του μεγαλύτερου χριστουγεννιάτικου χωριού της Ελλάδας, του Μύλου των Ξωτικών, γνωρίζει τα τελευταία χρόνια αξιοζήλευτη άνθηση, η οποία μετουσιώνεται σε επενδυτικό ενδιαφέρον.

«Έχει ξεκινήσει από τα μέσα του 2019 ανοικοδόμηση. Η οικοδομή βρίσκεται σε μεγάλη ανάπτυξη. Γίνονται επενδύσεις στα ακίνητα. Οι μηχανικοί τα πουλάνε από τα σχέδια κιόλας. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Ένα 30% γίνεται για να μείνουν σε αυτά οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες και το υπόλοιπο είναι για επενδύσεις, για ενοικιάσεις ή Airbnb. Ανακαινίζονται και παλιά διαμερίσματα και τα μετατρέπουν σε Airbnb», επισημαίνει μιλώντας στην Karfitsa ο πρόεδρος των Μεσιτών Τρικάλων – Καρδίτσας, Χαράλαμπος Σιαματάς.

Μεγάλο ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση έπαιξε η έξοδος από τα μνημόνια, όπως επισημαίνει, καθώς και το ισχυρό brand name του Μύλου των Ξωτικών. «Έχουμε 1.000.000 επισκέπτες κάθε χρόνο στο Μυλο των Ξωτικών. Κάποιοι επαγγελματίες βγάζουν τα έξοδα όλης της χρονιάς την εποχή του Μύλου των Ξωτικών», υπογραμμίζει.

Το ορμητικό κύμα της τεχνολογίας

Η πόλη κινείται με το βλέμμα στην πρωτοπορία, πράγμα που αποτελεί και το σημαντικότερο ατού της για να αναπτυχθεί, όπως αναφέρει στην Karfitsa ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Νίκος Σακκάς. «Ο δήμος Τρικκαίων λειτούργησε και λειτουργεί πρωτοποριακά σε διαφορετικούς τομείς, βρισκόμενος σε πλήρη ισορροπία με τους πολίτες, είτε όταν πρόκειται να ενισχύσουμε την κουλτούρα του ποδηλάτου, είτε όταν πρόκειται να αυτοβελτιωθούμε με το να σταματούμε οι οδηγοί στις διαβάσεις για τους πεζούς, είτε όταν συνασπιζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφές από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει: «Η τρικαλινή κοινωνία είναι μια ζωντανή κοινωνία, με ανησυχίες και άποψη, με πρωτοβουλίες και με αγωνίες, με διαφωνίες αλλά με ελάχιστο τοξικό λόγο. Η ίδια που αγκάλιασε πρόσφυγες το 2016, η ίδια που έχει ως καμάρι της τον πρώτο γιατρό της (δυτικής) κουλτούρας, τον Ασκληπιό, η ίδια που διαμορφώνει συνθήκες για το 2030. Με ένα εξαιρετικά μεγάλο πρόγραμμα 6,9 εκ. ευρώ που ξεκινήσαμε να υλοποιούμε, το restart mAI city, δηλαδή το Στρατηγικό Πλάνο Έξυπνης Πόλης, θέλουμε να συνεχίσουμε να προχωρούμε μπροστά».

Ο καθοριστικός παράγοντας του Μύλου

Αναφερθείς στο Μύλο των Ξωτικών, ο δήμαρχος επισημαίνει πως έχει δημιουργηθεί μια σταθερή πηγή εισοδήματος για τα Τρίκαλα, με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και τουριστικό αντίκτυπο. «Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια ο δήμος Τρικκαίων και η πόλη των Τρικάλων γνωρίζουν μια αξιοσημείωτη διέξοδο από τη στασιμότητα. Σε γενικές γραμμές η περιοχή μας είχε βρει έναν τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης που με τον καιρό οδήγησε σε βελτιωμένη οικονομική θέση των πολιτών. Πρόκειται για τον Μύλο των Ξωτικών, που σε επίπεδα οικονομικό, τουριστικό, κοινωνικό και επίπεδο επικαιρότητας, δημιούργησαν ένα “ρεύμα”, μια σχετικά ασφαλή ετήσια πηγή τζίρου για πλήθος επαγγελματιών, καθώς και μια ανάγκη να “ανακαλυφθούν” τα Τρίκαλα και η γύρω περιοχή».

Στόχος είναι να ανεβαίνει ψηλότερα ο πήχυς, σύμφωνα με τα όσα όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Τρικκαίων στην Karfitsa, κληθείς να απαντήσει σχετικά με τον τομέα της τεχνολογίας στην πόλη. Ειδικότερα: «Σε συνδυασμό με καινοτόμα πιλοτικά προγράμματα στον τομέα της τεχνολογίας που τόλμησε να αποδεχθεί και να υλοποιήσει ο δήμος μας (Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό, Smart City, καινοτόμες πρωτοβουλίες στον κοινωνικό τομέα, προγράμματα όπως το ELVITEN, το YAPE, τα drones και άλλες παρεμβάσεις), εστίασαν τα βλέμματα όλων στα Τρίκαλα».

Αυτοδιοίκηση, γεωργία, τοποθεσία – Συνθέτοντας την επιτυχία επιγραμματικά

Φυσικά για την άνθηση της πόλης σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζουν κι άλλοι παράγοντες. Ο κ. Σακκάς αναφέρει επιγραμματικά: «Η εξωστρέφεια που πάντα μας χαρακτήριζε, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο -θυμίζω ότι σταθερά τα τελευταία 30 με 35 χρόνια είμαστε στην πρώτη τριάδα τουλάχιστον, από άποψη εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ-, η βελτίωση των υποδομών με πλήθος έργων και φυσικά στην τεχνολογία με υψηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο, η κομβική θέση της πόλης ακριβώς στο κέντρο της χώρας (στον “σταυρό” των δρόμων Ηγουμενίτσα – Λάρισα και Φλώρινα – Λαμία), ο πολιτισμός μας με τους λαϊκούς μας δημιουργούς (Τσιτσάνης, Καλδάρας, Βίρβος, Μητροπάνος, Σαμολαδάς, Χρ/ Κολοκοτρώνης) η εξέχουσα θέση στην κτηνοτροφία και στη γεωργία (με πλήθος επιχειρήσεων είτε παραγωγής, είτε μεταποίησης, είτε εμπορίας γεωργικών προϊόντων με εξέχοντα τα γαλακτοκομικά, το κρέας και το βαμβάκι), το εμπόριο, έχουν παίξει πρωτεύοντα ρόλο συνδυαστικά».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.