02:05, Σάββατο
21 Μαΐου 2022

Η «Κατερίνα» διδάσκει πως η ψυχική υγεία δεν πρέπει να είναι ταμπού

Το διασκευασμένο θεατρικό εμπνευσμένο από το βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ για την μάχη με την διπολική διαταραχή συγκινεί και ευαισθητοποιεί

Ρεπορτάζ: Αγγελική Κριαρίδου

Ο λόγος για την θεατρική παράσταση «Κατερίνα» που διασκεύασε πριν από έξι χρόνια περίπου ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, Γιώργος Νανούρης από το βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ με τίτλο «Το βιβλίο της Κατερίνας», στο οποίο ο συγγραφέας περιγράφει την πραγματική ιστορία της μητέρας του Κατερίνας η οποία έπασχε από μανιοκατάθλιψη (διπολική διαταραχή).

Ο χαμός της μητέρας του συγγραφέα αλλά και η ψυχική της ασθένεια ήταν οι λόγοι που έδωσαν το έναυσμα στον σκηνοθέτη να μεταφέρει το έργο στο θέατρο. Το ρόλο της Κατερίνας ενσαρκώνει η Λένα Παπαληγούρα, η οποία εξ αρχής πίστεψε στο ότι η ιστορία της μητέρας του Αύγουστου Κορτώ μπορεί να αφυπνίσει την κοινωνία σε θέματα που αποτελούν ταμπού μέχρι και σήμερα και παράλληλα ο κόσμος να μάθει περισσότερα πράγματα για την διπολική διαταραχή.

«Το αισθανόμουν σαν χρέος να ακουστεί δυνατά η φωνή της Κατερίνας και να μάθει ο κόσμος για αυτά τα πράγματα και να φύγουμε από το ταμπού. Σίγουρα αυτά τα θέματα όπως και τα θέματα της διαφορετικότητας γενικά είναι αρκετά ταμπού στην χώρα μας γιατί νομίζω ότι είναι περισσότερο θέματα που προτιμάμε να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί και όχι να τα συζητάμε» αναφέρει μιλώντας στη Καρφίτσα, η ηθοποιός και παράλληλα τονίζει πως «χρέος των ανθρώπων που ασχολούνται με την τέχνη είναι να φέρνουν αυτά τα θέματα στο προσκήνιο».

Ο Γιώργος Νανούρης πιστεύει πως «Το θέατρο πρέπει να έχει και ψυχαγωγικό ρόλο και εκπαιδευτικό ρόλο, να σου επικοινωνεί πράγματα. Λειτουργεί σαν ένας μεγεθυντικός φακός στην πραγαμτικότητα που εστιάζει σε ένα θέμα κάθε φορά και το αναλύει, το μεγεθύνει και το επικοινωνεί στο κοινό».

Η ιστορία της Κατερίνας δείχνει πως είναι κάποιος που είναι αντιμέτωπος με την μανιοκατάθλιψη, περνάει έντονες συναιστηματικά διακυμάνσεις, ενώ παρουσιάζει και τη διαρκή μάχη ενάντια σε μια ψυχική ασθένεια κατά την καθημερινότητά της. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης ο θεατής συμμετέχει και αυτός καθώς βιώνει και ο ίδιος τη συναισθηματική φόρτιση που δημιουργείται. Όπως δήλωσε ο σκηνοθέτης «Ο θεατής περνάει από το ένα συναίσθημα στο άλλο» και πως «υπάρχουν πολλές στιγμές που γελάει, πολλές στιγμές που σοκάρεται, πολλές στιγμές που συγκινείται» και καταλήγει λέγοντας πως πολλές φορές ακούγεται το κοινό να κλαίει στην αίθουσα.

Το φως και οι σκιές

Η σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Νανούρη σε συνδυασμό με την ερμηνεία της Λένας Παπαληγούρα ζωντανεύουν τα συναισθήματα και τους δίνουν μορφή. Ο σκηνοθέτης εδώ έχει επιλέξει με το φως και τις σκιες να αναδείξει τις φωτεινές και τις σκοτεινές πλευρές της συναισθηματικής κατάστασης που βιώνει η Κατερίνα. «Η παράσταση όλη γίνεται με έναν φακό ο οποίος φωτίζει τον μέσα εαυτό της Κατερίνας. Δηλαδή η Κατερίνα είναι ένας άνθρωπος που ήταν αρκετά λειτουργικός στην καθημερινότητά της, όμως έπασχε από όλα αυτά τα πράγματα που είχε στο μυαλό της, από τις φωνές που άκουγε κι εγώ θέλησα μέσα από τον φακό και τις σκιές που δημιουργούνται στην παράσταση να δείξω όλο το κομμάτι της Κατερίνας που δεν μπορούσε να δεί ο κόσμος» αναφέρει ο σκηνοθέτης.

«Ο φωτισμός καθώς και η καθοδήγηση της ηθοποιού -μιας που πρόκειται περί μονολόγου στην πραγματικότητα- είναι τα δύο βασικά στοιχεία της παράστασης, το πως δηλαδή θα καταφέρει να περνάει η Λένα Παπαληγούρα από το ένα συναίσθημα στο άλλο, το οποίο γίνεται απανωτά και ραγδαία καθώς η Κατερίνα είχε πολύ μεγάλες εξάρσεις, τη μια ήταν πολύ χαρούμενη, τη μια πολύ λυπημένη, τη μία πολύ ήρεμη, τη μια πολύ νευριασμένη» προσθέτει ακόμη ο Γιώργος Νανούρης ο οποίος θα βρίσκεται επί σκηνής με την πρωταγωνίστρια, σε ρόλο έκπληξη.

«Το έργο αυτό είναι βαθειά υπαρξιακό κατά τη γνώμη μου» υπογραμμίζει η Λένα Παπαληγούρα και παράλληλα αξίζει να μείνουμε στο γεγονός ότι πρόκειται για μια πραγματική ιστορία που γράφτηκε από την ιδιαίτερη πένα του Αύγουστου Κορτώ και την σκηνοθετική πρόταση του Γιώργου Νανούρη που μεταφέρει στο τώρα και επικοινωνεί στον θεατή το θέμα των ψυχικών ασθενειών που αντιμετωπίζονται σιωπηρά από την κοινωνία.

Info: «Κατερίνα»

21, 22, 23 Ιανουαρίου στο Θέατρο Αυλαία

Από την έντυπη εφημερίδα Karfitsa