, Κυριακή
19 Μαΐου 2024

search icon search icon

Ιστορικά μνημεία της Θεσσαλονίκης στο έλεος των βανδάλων

Οι φωτογραφίες με τις μουτζουρωμένες προτομές των Μακεδονομάχων και τα οπαδικά συνθήματα που γράφτηκαν με σπρέι στο εμβληματικό σιντριβάνι της οδού Εγνατίας αναπαράχθηκαν γρήγορα τις προηγούμενες ημέρες στα social media προκαλώντας την οργή των κατοίκων της Θεσσαλονίκης για τους απανωτούς βανδαλισμούς ιστορικών μνημείων της πόλης.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Καρυπίδου

Η ανταπόκριση της υπηρεσίας Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης και στις δύο περιπτώσεις ήταν άμεση. Συνεργεία έσπευσαν σε χρόνο ρεκόρ να σβήσουν από τις μαρμάρινες επιφάνειες τα «χνάρια» των αγνώστων δραστών και να αποκαταστήσουν την εικόνα των αγαλμάτων και του σιντριβανιού, επαναφέροντας τα στην πρότερη τους κατάσταση.

Οι βανδαλισμοί σε δημόσια κτίρια, μνημεία, πινακίδες και σηματοδότες, σε κάδους σκουπιδιών και ελεύθερους χώρους δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Ωστόσο, η νέα δημοτική αρχή δείχνει πως έχει τη διάθεση να «παλέψει» με το συγκεκριμένο «τέρας» της μουτζούρας και να επιβάλλει πρόστιμα σε όσους δεν σέβονται τα ιστορικά τοπόσημα και τη δημόσια περιουσία.

«’Οσο κάποιοι θα βανδαλίζουν, τόσο εμείς θα καθαρίζουμε», δηλώνει με νόημα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, στέλνοντας παράλληλα μέσω της εφημερίδας «Karfitsa» το μήνυμα για μηδενική ανοχή και τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες.

«Σε περίπτωση που εντοπίσουμε κάποιον να βανδαλίζει μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς θα του επιβληθεί πρόστιμο ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές και ότι άλλο προβλέπεται από το νόμο με τον αυστηρότερο τρόπο. Αυτό είναι αυτονόητο», συμπληρώνει ο κ.Αγγελούδης.

Στις άμεσες προτεραιότητες της διοίκησης, όπως αναφέρει ο δήμαρχος, είναι να «σχεδιαστεί μια αντι-γκράφιτι πολιτική». Μάλιστα, εξετάζεται ως μέτρο να δοθούν ως «καμβάδες» χώροι που αυτή τη στιγμή είναι κακό μουτζουρωμένοι, γεμάτοι συνθήματα στους οποίους θα δημιουργηθούν από καλλιτέχνες του δρόμου καλαίσθητα έργα που θα ευαισθητοποιούν τον κόσμο και θα περνούν κοινωνικά μηνύματα.

Οι προτομές των Μακεδονομάχων

Όποιος καταστρέφει δημόσια περιουσία θα πληρώνει

Την άποψη πως δεν μπορεί ο δήμος Θεσσαλονίκης και οι δημότες να πληρώνουν συνεχώς από την τσέπη τους τις ζημιές που προκαλούνται είτε με τους βανδαλισμούς, είτε κατά τη διάρκεια επεισοδίων εκφράζει ο κ.Αγγελούδης.

Και είναι χαρακτηριστική η κίνηση να υποβληθούν μηνυτήριες αναφορές για τις φωτιές που έβαλαν άγνωστοι κατά τη διάρκεια πρόσφατων επεισοδίων μπροστά από το ΑΠΘ σε δύο μεταλλικούς κάδους απορριμμάτων. 

Η δημοτική αρχή εκτίμησε πως το ύψος των ζημιών των δύο κάδων ανέρχεται σε 800 ευρώ και υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά για το αδίκημα του εμπρησμού και της φθοράς ξένης περιουσίας.

Πιάνουν δουλειά οι Επόπτες – 500 ευρώ πρόστιμο σε όσους πετούν ογκώδη χωρίς να ενημερώνουν τον Δ.Θεσσαλονίκης

Την ευθύνη για τον εντοπισμό όχι μόνο βανδάλων αλλά και όσων πετούν ανεξέλεγκτα ογκώδη αντικείμενα σε δρόμους και πεζοδρόμια αναλαμβάνουν μέσα στις επόμενες ημέρες οι Επόπτες Καθαριότητας.

Αυτή τη στιγμή η εικόνα της Θεσσαλονίκης αναφορικά με τα ογκώδη χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως καλή, καθώς μέσα σε λίγες ώρες η υπηρεσία μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα των δημοτών για άμεση περισυλλογή.

«Καθαρίσαμε την πόλη από τα ογκώδη. Εάν πιάσουμε κάποιον να πετάει αντικείμενα, χωρίς να έχει ενημερώσει τις υπηρεσίες του δήμου, θα του επιβληθεί το πρόστιμο που ανέρχεται στα 500 ευρώ», συμπληρώνει ο κ.Αγγελούδης.

Ο Κανονισμός Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης βγαίνει σε διαβούλευση και ακολούθως θα εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο, ώστε από τον Απρίλιο να τεθεί σε εφαρμογή.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.