03:14, Τετάρτη
28 Σεπτεμβρίου 2022

Θεσσαλονίκη: Μαχαίρωσαν τον Άλκη και τους φίλους του και πανηγύριζαν – «Τον κάρφωσα και τον έσκισα» 

Ανατριχίλα προκαλούν όσα αποκαλύπτονται στην 86 σελίδων πρόταση της αντεισαγγελέα Θεσσαλονίκης, για την υπόθεση της άγριας δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, στην πρωτοφανή οπαδική επίθεση που έγινε τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου στη Χαριλάου.

Ρεπορτάζ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ

Η εισαγγελέας ζήτησε την παραπομπή όλων για ανθρωποκτονία με δόλο κατά συναυτουργία. Επιπλέον για απόπειρα ανθρωποκτονίας, για την περίπτωση του τραυματισμού του ενός νεαρού. Επίσης προτείνει επιπλέον την παραπομπή ενός 21χρονου που χρησιμοποίησε το αναδιπλούμενο δρεπάνι για απόπειρα ανθρωποκτονίας του δεύτερου τραυματισμένου νεαρού και των υπολοίπων έντεκα για συνέργεια στη συγκεκριμένη πράξη. Ακόμη προτείνεται να δικαστούν όλοι στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο για επίθεση με αθλητικά κίνητρα που προκάλεσαν θάνατο και τραυματισμούς και χρήση αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν τον θάνατο, που προβλέπονται από το νόμο για την αθλητική βία. 

Παρά την άρνηση όλων των κατηγορουμένων ότι αυτοί ήταν που προκάλεσαν τα τραύματα στον 19χρονο Άλκη Καμπανό, επιχειρώντας όλοι να πάρουν αποστάσεις από την άγρια δολοφονία, η αντεισαγγελέας που χειρίστηκε την υπόθεση είναι σαφής στην πρότασή της: «Άπαντες οι κατηγορούμενοι χτύπησαν τον Άλκιβιάδη Καμπανό ο οποίος αρχικά ήταν όρθιος επάνω στα σκαλάκια της πολυκατοικίας και από τα χτυπήματα με τα στειλιάρια, τους λοστούς, τα γκλοπ και τις γροθιές έπεσε στο πεζοδρόμιο δίπλα», σημειώνει. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι στη συνέχεια οι κατηγορούμενοι μαχαίρωναν τον 19χρονο ενώ ήταν πεσμένος από τα χτυπήματα που δέχτηκε στο κεφάλι του. «Εκεί οι κατηγορούμενοι του κατάφεραν και τα επανειλημμένα και σφοδρά πλήγματα με τα μαχαίρια και το δρεπάνι, τα οποία του προκάλεσαν ακατάσχετη αιμορραγία καθώς και με λακτίσματα», αναφέρει η εισαγγελέας στην πρότασή της.  

Εκλιπαρούσε και αυτοί πανηγύριζαν 

Στην εισαγγελική πρόταση που θα κριθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης στο επόμενο διάστημα, η αντεισαγγελέας περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τη σκηνή της άγριας δολοφονάις του νεαρού, όπως και των χτυπημάτων που δέχτηκε ο έτερος φίλος του Άλκη, που τραυματίστηκε και έφερε τέσσερα χτυπήματα από μαχαίρια στα πόδια και πολλά άλλα από λοστούς και γκλοπ στο υπόλοιπο σώμα του.  

«Ενώ ο Αλκιβιάδης Καμπανός τους εκλιπαρούσε να σταματήσουν εκστομίζοντας τις φράσεις «μη με βαράτε άλλο» και «βοήθεια, δεν μπορώ, πονάω», αυτοί συνέχισαν. Το συμπέρασμα ότι τα τραύματα από νύσσοντα και τέμνοντα όργανα προκλήθηκαν στον Άλκη Καμπανό αφού ο τελευταίος έπεσε στο πεζοδρόμιο συνάγεται από το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν κηλίδες αίματός του ούτε στις σκάλες, ούτε στο μαρμάρινο πρεβάζι της σκάλας, αλλά στο πεζοδρόμιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόταση. Η αντεισαγγελέας αναφέρεται και στην ιατροδικαστική έκθεση σύμφωνα με την οποία ο 19χρονος έχασε τη ζωή του από τον συνδυασμό των χτυπημάτων στο κεφάλι (κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις) και των τραυμάτων από μαχαίρια στα πόδια.  

Σοκ προκαλούν όσα αποκαλύπτονται στην πρόταση από τις απολογίες των ίδιων των κατηγορουμένων για το τι συνέβη μετά την επίθεση. «Ο 25χρονος που είχε το μαχαίρι τύπου κάραμπιτ περηφανευόταν στους λοιπούς για τους παθόντες «τον κάρφωσα και τον έσκισα» κάνοντας παράλληλα και τη σχετική χειρονομία. Ομοίως και ο 21χρονος συνεπιβάτης στο ίδιο αυτοκίνητο  πανηγύριζε που «κάρφωσε τρεις με το δρεπάνι» και όταν αυτό έβγαινε από τα σώματα των παθόντων άκουγε τον ήχο «χλατς», μεταφέρεται. 

Στην εισαγγελική πρόταση σε επτά σημεία αναλύεται η άποψη ότι οι κατηγορούμενοι είχαν σκοπό να σκοτώσουν και συγκεκριμένα για τα όπλα που πήραν από σύνδεσμο οπαδών, ότι άφησαν ή απενεργοποίησαν τα κινητά τους τηλέφωνα και ότι επιτέθηκαν με σφοδρότητα σε ανυποψίαστα θύματα. Σε άλλα πέντε σημεία απορρίπτονται οι ισχυρισμοί τους πως ο μοναδικός στόχος τους ήταν να αντιπαρατεθούν φραστικά με οπαδούς του Άρη, επειδή συνοπαδοί τους είχαν δεχτεί επίθεση νωρίτερα στο Ωραιόκαστρο. «Ήθελαν να εκδικηθούν», καταλήγει η αντεισαγγελέας.  

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA