, Πέμπτη
20 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Ματιά στην καθημερινότητα της Κούβας – Εμπειρίες Ελλήνων από τις μπριγάδες αλληλεγγύης στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Τις εμπειρίες τους από τις μπριγάδες αλληλεγγύης στην Κούβα μοιράστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου Έλληνες στο πλαίσιο του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ταξίδεψαν στη νησιωτική χώρα σε αποστολές εθελοντικής εργασίας και γνωριμίας.

Κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χοσέ Μαρτί, οι Κώστας Γούσης, Πάρις Λαυτσής, Άλκηστη Πρέπη, Λευτέρης Καραμήτρου και Έρση Ρουμελιώτη μίλησαν για τη χώρα και για τη ζωή των πολιτών της, ενώ αναφέρθηκαν και στον θεσμό των μπριγάδων της Κούβας τα τελευταία 60 χρόνια.

«Ένας σκοπός του συλλόγου είναι η γνωριμία της ιστορίας και του πολιτισμού και να γίνει πιο δυνατή η αλληλεγγύη σε λαούς όπως η Κούβα», επεσήμανε στην Karfitsa η κα. Ρουμελιώτη.

Αναφορά έγινε και στην πολιτική προστασία της χώρας, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γούση, αυτό που χαρακτηρίζει το λαό της Κούβας είναι μια διαφορετική προσέγγιση για τη ζωή.

Ο ίδιος συμμετείχε σε μπριγάδα το 2023 και πέρασε σχεδόν ένα μήνα στην Κούβα. Ερωτηθείς για την εμπειρία του και το τι του έκανε εντύπωση αναφέρει στην Karfitsa: «Οι άνθρωποι, η φιλοξενία τους, ο τρόπος με τον οποίο συζητούν και θέλουν να περάσουν χρόνο με τους επισκέπτες, η διασκέδαση, ο πολιτισμός και όλα αυτά τα στοιχεία. Υπάρχει μια αίσθηση της ιστορικότητας. Σε κάθε βήμα στην Κούβα καταλαβαίνεις ότι ο κόσμος είναι αρκετά υπερήφανος για την ιστορία του. Επειδή πήγαμε σε μια περίοδο μετά από την πανδημία, η συζήτηση ήταν πολύ έντονη γύρω από την υγειονομική περίθαλψη. Η Κούβα και οι κάτοικοι ένιωθαν πολύ περήφανοι που κατάφεραν να βρουν εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, γιατί λόγω του αποκλεισμού και του εμπάργκο δεν είχαν πρόσβαση στα εμβόλια. Αν δεν είχαν επενδύσει ήδη από τη δεκαετία του 1980 στη βιοτεχνολογία για να μπορέσουν να βρουν το εμβόλιο, το οποίο ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικό, θα είχαν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Μάλιστα αυτό το εμβόλιο το έδωσαν και σε άλλους φτωχότερους λαούς στην Λατινική Αμερική. Μου έκανε επίσης εντύπωση ότι δεν υπάρχει επιτάχυνση. Εμείς εδώ τρέχουμε μέσα στον καταναλωτισμό και τις διαφημίσεις. Εκεί δεν υπάρχει αυτό. Δεν θέλω να εξιδανικεύσω. Προβλήματα υπάρχουν πολλά. Και φτώχεια υπάρχει η οποία κατά βάση βέβαια σχετίζεται με το εμπάργκο και τον αποκλεισμό».

Μιλώντας για τις μπριγάδες υπογράμμισε ότι στόχος μέσω αυτών είναι «να γνωρίσει κάποιος την ιστορία και τον πολιτισμό και να προσφέρει σε επίπεδο αλληλεγγύης σε κάποιες αγροτικές εργασίες και να φέρει πίσω τις εμπειρίες από το ταξίδι. Υπάρχει μια διεθνής προπαγάνδα για την Κούβα, κυρίως από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επιβάλλει ένα εμπάργκο και κυρώσεις στη χώρα. Αυτές τις κυρώσεις βέβαια τις πληρώνει ο κουβανικός λαός, τον οποίο αναγκάζουν σε στερήσεις και ελλείψεις», όπως εξηγεί.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χοσέ Μαρτί ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2009 και το «παράρτημα» της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 2020. «Πρόκειται για μια δικτύωση ανθρώπων που στέκονται αλληλέγγυοι στην Κούβα, εμπνέονται από τις ιδέες του Χοσέ Μαρτί και τις κατακτήσεις της κουβανέζικης επανάστασης σε σχέση με το χτύπημα στον αναλφαβητισμό, τη δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία και το διεθνιστικό παράδειγμα αλληλεγγύης της Κούβας. Πιο πρόσφατο είναι το παράδειγμα της πανδημίας όπου γιατροί πήγαν σε περιοχές που είχαν πολύ μεγάλες ανάγκες για να προσφέρουν ανιδιοτελώς τη βοήθειά τους», σύμφωνα με τον κ. Γούση. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εκτέθηκαν φωτογραφίες του Πάρη Λαυτσή και της Άλκηστις Πρέπη από την Κούβα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.