, Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

search icon search icon

Ν. Ταχιάος για Flyover: Μη αναστρέψιμη η κατάσταση στο έργο – Τι πρέπει να γίνει για να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες (ΦΩΤΟ+Video)

Έκτακτη συνεδρίαση με αφορμή τη χθεσινή (9/4) απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας για τη προσωρινή διακοπή των έργων για το Flyover πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (10/4) από το Συντονιστικό Όργανο, στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, στη Θεσσαλονίκη.

Απο την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις υποδομές Νίκος Ταχιάος τόνισε «Από τη χθεσινή απόφαση τη διαταγή αναστολής την οποία έβγαλε το ΣτΕ πρέπει να επαναλάβω τα αυτονόητα αλλά δυστυχώς αναγκάζομαι να τα επαναλάβω γιατί δυστυχώς ξέρετε πολλές φορές το δημόσιο και η κυβέρνηση στοχοποιούνται.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι σεβόμασταν, σεβόμαστε και θα σεβόμαστε πάντοτε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Προφανώς η δικαιοσύνη όταν κάνει μια κρίση, αυτή η κρίση είναι πάντα αιτιολογούμενη και στην περίπτωση μας δικαιολογημένη. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχει μπει στην ουσία της υπόθεσης ΣτΕ. Δεν εξέτασε καν όσα συνήθως εξετάζει σε μια προσωρινή διαταγή για μια αίτηση αναστολής, αυτό το οποίο είπε είναι ότι μέχρι να στείλει τον πλήρη φάκελο το υπουργείο περιβάλλοντος, γιατί αντίδικος των προσφευγόντων είναι το υπουργείο περιβάλλοντος, αυτό εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο στη συγκεκριμένη δική διατάζει την προσωρινή παύση των εργασιών στο Flyover κάτι το οποίο επίσης έγινε.

Στη συνέχεια αυτής της απόφασης που στην πράξη έρχεται να θεραπεύσει το γεγονός ότι έγγραφα το ένα πίσω από το άλλο που αποτελούσαν δικόγραφα και στα οποία έπρεπε να απαντήσει το υπουργείο περιβάλλοντος πριν από λίγες ώρες μάθαμε ότι η δική επί της αιτήσεως αναστολής προσδιορίστε για την προσεχή Τρίτη στις 16 του μηνός μια μέρα νωρίτερα από τη 17η που περιμέναμε ότι ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί η δική.

Κατά συνέπεια νομίζω ότι πολύ πρόσφατα θα έχουμε το αποτέλεσμα της κρίσεως επί της αιτήσεως αναστολής, εφόσον αυτή είναι ευνοϊκή για το δημόσιο οι εργασίες θα συνεχιστούν όπως ακριβώς έχουν προγραμματιστεί. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο έργο είναι μη αναστρέψιμη, δηλαδή ο Περιφερειακός σε ένα ποσοστό της τάξεως 80%, έχει πάρει την εργοταξιακή μορφή που θα έχει στη συνέχεια του έργου. Υπάρχουν εκκρεμότητες αλλά προφανώς σταματάμε τώρα.

Ήταν έτοιμο να παραδοθεί τέλος Απριλίου το εργοτάξιο αυτό σημαίνει ότι αν σήμερα σταματούσαν το έργο θα έπρεπε να λυθεί μια σύμβαση δημόσιου ιδιωτικού τομέα ένα ΣΔΙΤ το οποίο δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, στη συνέχεια να επανακηρύξουμε μια νέα εργολαβία για να πάει να αναστρέψει τη μορφή που έχει πάρει σήμερα ο Περιφερειακός για να την επιστρέψει στην προτέρα κατάσταση.

Που κι αυτό δεν είναι εφικτό είναι πολύ δύσκολο γιατί υπάρχουν και πολλά θέματα προδιαγραφών που γεννιούνται αμέσως και ζητήματα που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν, κατά συνέπεια νομίζω ότι η πόλη πρέπει να το λαμβάνει κι αυτό υπόψιν της. Έχει ξεκινήσει ένα έργο, τα έργα δεν ξεκινούν για να γίνονται από πίσω, αλλά για να βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Όσοι αντιδρούν έχουν το έννομο συμφέρον να αντιδρούν αλλά η πόλη δεν είναι μόνο όσοι θεωρούν ότι αγγίζονται από τις συνέπειες ενός έργου όπως το Flyover, είναι και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες αλλά κυρίως και όσοι έχουν ένα πολιτικό ρόλο.

Θέλω να καλέσω τα πολιτικά κόμματα να αποφύγουν να συνεχιστεί το γνωστό τροπάριο της πόλης όπου τα έργα αποκτούν ένα πολιτικό πρόσημο και στη συνέχεια βλέπετε ότι στοχοθετούνται και και έχουμε δει και στο παρελθόν ότι οδηγούνται είτε σε αδιέξοδα, η σε τεράστιες καθυστερήσεις και να αντιμετωπίσουν σοβαρά κάτι το οποίο πολύ γρήγορα, γιατί ο χρόνος των τριών ετών που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το έργο είναι σύντομος, και πολύ γρήγορα θα δώσει μία διέξοδο σε ένα Περιφερειακό που είναι στα όρια του».

Σε ερώτηση απο τους δημοσιογράφους για το εάν είχαν υπολογιστεί στο αρχικό χρονοδιάγραμμα όλες αυτές οι προσφυγές που γίνονται ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις υποδομές Νίκος Ταχιάος ανέφερε «Όταν βγάζεις ένα χρονοδιάγραμμα δεν υπολογίζεις ότι θα υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις από δικαστικές αποφάσεις.Εγώ από την αρχή έλεγα ότι το μόνο που με φοβίζει σε αυτό το έργο είναι οι δικαστικές εμπλοκές.Από μόνες τους είναι κάτι που είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη. Το να πολιτικοποιείται το έργο είναι κάτι που δημιουργεί επιπλέον καθυστερήσεις και είναι αυτό που πρέπει να αποφύγουμε».

Και συμπλήρωσε «Ο φάκελος έχει κατατεθεί από τον Οκτώβριο γιατί οι προσφυγές είναι από το προηγούμενο έτος. Το υπουργείο Υποδομών είχε στείλει και αυτό στο ΣτΕ τις απόψεις του και ο ανάδοχος του έργου και όλοι οι παράγοντες. Το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι ο διάδικος στην υπόθεση.Εμφανίζονται συνέχεια πρόσθετοι λόγοι οι οποίοι δημιουργούν νέα ανάγκη απαντήσεων κάτι που προφανώς καταγράφηκε ως έλλειμμα από το ΣτΕ και εξέδωσε την απόφαση.Νομίζω ότι φάνηκε ότι πλέον επιταχύνθηκε η δίκη. Το γεγονός ότι γίνεται κατά ένα μήνα νωρίτερα, την επόμενη Τρίτη, είναι κάτι που δείχνει μία κατεύθυνση».

Όσον αφορά για το πότε θα βγει η απόφαση ο κ. Νίκος Ταχιάος είπε «Μας είπαν ότι θα βγει Τρίτη. Το ΣτΕ γνωρίζει πάρα πολύ καλά το τι συμβαίνει. Μιλάμε για ένα από τα σημαντικότερα δικαστήρια στην Ευρώπη. Οι άνθρωποι που χειρίζονται τις υποθέσεις αυτές είναι γνώστες των ζητημάτων. Η κρίση τους κατά κανόνα είναι κρίση ορθή ακόμα και αν διαφωνούμε. Είναι μία κρίση πάντοτε αιτιολογημένη. Εδώ αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μία μεγάλη πίεση για την έκδοση μίας απόφασης γι’αυτό αντίστοιχα σπεύδουν να την εκδώσουν.Το έργο δεν θα πάει πίσω. Αν η απόφαση βγει γρήγορα και είναι θετική θα μιλάμε για μια καθυστέρηση η οποία νομίζω θα είναι ενός μήνα το πολύ».

Τέλος, σε ερώτηση για τις καταγγελίες των κατοίκων πως το έργο ξεκίνησε χωρίς οριστικη κυκλοφοριακή μελετη, μελέτη οδοποιίας στατικότητας της υπερυψωμένης λεωφόρου ο κ. Ταχιάος επιςήμανε «Πρόκειται για πράγματα που τα θέτουν και ενώπιον του Δικαστηρίου αλλά κατά βάση δεν έχει νόημα να τα συζητάμε. Προφανώς υπήρχε και κυκλοφοριακή μελέτη η οποία πιστοποιούσε τη σκοπιμότητα του έργου, υπήρχε και στατική μελέτη η οποία όμως ήταν σε επίπεδο εντελώς προκαταρκτικό. Το έργο έχει χαρακτηριστικά μελέτης κατασκευής δηλαδή τις θεωρητικές μελέτες και τις μελέτες εφαρμογής τις κάνει ο αναδοχος.Η εκπόνηση των μελετών αποτελεί αντικείμενο του χρονοδιαγράμματος του εργου, συνυπολογίζεται μέσα στο χρονοδιάγραμμα του έργου. Όλα αυτά αποτελούν τον κανόνα με τον οποίο γίνονται συνήθως τα έργα με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι κάτι καινούργιο, δεν λένε κάτι καινούργιο.

Επιπρόσθετα, στη σημερινή σύσκεψη έδωσαν το παρόν -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος μέσω τηλεδιάσκεψης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας μέσω τηλεδιάσκεψης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Πάρις Μπίλλιας, ο διευθυντής Γραφείου του πρωθυπουργού, Μιχάλης Μπεκίρης μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Κωνσταντίνος Κουτσούκος, εκπρόσωπος της “Εγνατία Οδός”, η Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου, διευθύντρια της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ο αντιστράτηγος της Πυροσβεστικής, Ευάγγελος Φαλάρας, η αναπληρώτρια διευθύντρια ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, Γεωργία Αϋφαντοπούλου, καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών Mytilineos και ΑΒΑΞ που έχουν αναλάβει το Flyover.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.