, Τρίτη
18 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Οι βόμβες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης   

EUROKINISSI

 Η ανεύρεση ενός  φακέλου με εκρηκτικό μηχανισμό που είχε ως παραλήπτρια μια πρόεδρο Εφετών ξύπνησε μνήμες από παλαιότερα περιστατικά με εκρήξεις βομβών στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Βομβιστικές ενέργειες καταγράφηκαν προκαλώντας αισθήματα ανασφάλειας και φόβου  σε δικαστές, δικαστικούς υπαλλήλους, δικηγόρους αλλά και σε διαδίκους ενώ υπήρξαν δεκάδες φάρσες για τοποθέτηση βόμβας, στα 46 χρόνια λειτουργίας των δικαστηρίων, στο συγκεκριμένο κτήριο.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης

«Λίγο πριν διοριστώ, άκουσα ότι μια βόμβα εξερράγη, το 1978, ύστερα από τη μεταφορά των δικαστηρίων στο υπάρχον δικαστικό μέγαρο. Η έκρηξη έγινε στον διάδρομο του πρώτου ορόφου, έξω από το γραφείο της εκκαθάρισης, προκαλώντας υλικές ζημιές» αναφέρει στην karfitsa συνταξιούχος δικαστικός υπάλληλος,  ο οποίος εργάστηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης από το 1980 έως το 2022. Ο ίδιος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Διπλή έκρηξη

Το 1993,  βραδινές ώρες, πυροδοτήθηκαν διαδοχικά δύο βόμβες που τοποθετήθηκαν σε καλοριφέρ στους διαδρόμους του δικαστικού μεγάρου. Η πρώτη εξερράγη μεταξύ του γραφείου του τότε προϊσταμένου  Πρωτοδικών και του  τμήματος Βουλευμάτων,   προκαλώντας  υλικές ζημιές. Λίγο αργότερα εξερράγη η δεύτερη βόμβα που ήταν τοποθετημένη ακριβώς από πάνω, στον 3ο όροφο. Από την μικρότερης ισχύος έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές έξω από το γραφείο του προϊσταμένου Εφετών.   

«Η δεύτερη βόμβα ήταν δολοφονική…γιατί μετά την πρώτη έκρηξη είχαν ανεβεί πάνω αστυνομικοί, εισαγγελείς, δημοσιογράφοι, δικαστικοί υπάλληλοι και άλλοι που θα μπορούσαν να έχουν τραυματιστεί. Ήμασταν στις σκάλες όταν εξερράγη» θυμάται ο Νίκος Καρακώστας ο οποίος διατέλεσε  πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, από το 1991 έως το 1998. 

Η βόμβα του 2010

Τον Μάιο του 2010, μεσημεριανές ώρες, εξερράγη βόμβα στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος μέσα στις υπόγειες αντρικές τουαλέτες του μεγάρου το οποίο είχε εκκενωθεί και γι’ αυτό δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός αλλά μόνο υλικές ζημιές. Είχαν προηγηθεί δυο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα,  το πρώτο στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και το δεύτερο στον τηλεοπτικό σταθμό Alter. Και στα δυο ο άγνωστος έλεγε ότι δεν πρόκειται για φάρσα, δίνοντας λεπτομέρειες για το σημείο που είχε τοποθετηθεί η βόμβα.

Όλες οι παραπάνω βομβιστικές ενέργειες αποδόθηκαν σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» της εποχής. Αυτή η έκρηξη  ήταν η αιτία για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων ήταν και η τοποθέτηση μηχανημάτων X- RAY και αστυνομικών φρουρών στις εισόδους του μεγάρου.

Παγιδευμένος φάκελος

Η ανησυχία των εργαζομένων στα δικαστήρια εντάθηκε μετά  την πρόσφατη αποστολή βόμβας σε πρόεδρο Εφετών η οποία από τύχη δεν την ενεργοποίησε και έτσι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα. Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε την περασμένη Δευτέρα μέσα  σε φάκελο που έφτασε μέχρι το γραφείο της δικαστού, στον τρίτο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης,  10 μέρες νωρίτερα.

 Παρά το γεγονός ότι η καθημερινή αλληλογραφία περνάει από το μηχάνημα X- RAY που βρίσκεται στην κεντρική είσοδο για τον εντοπισμό μεταλλικών αντικειμένων, ο συγκεκριμένος φάκελος δεν ελέγχθηκε. Τον παρέδωσε ένας άνδρας που παρουσιάστηκε ως υπάλληλος εταιρείας ταχυμεταφορών στην γραμματεία της προέδρου της Τριμελούς Επιτροπής Διοίκησης, Διαχείρισης και Λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Ως αποστολέας φαινόταν η «Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων» και στη θέση του παραλήπτη αναγραφόταν το όνομα της συγκεκριμένης προέδρου Εφετών.

Ο φάκελος κρίθηκε ύποπτος λίγο πριν ανοιχτεί. Όταν διαπιστώθηκε ότι περιείχε καλώδια συνδεδεμένα με μπαταρίες και εκρηκτική ύλη – ζελατοδυναμίτιδα, σήμανε συναγερμός και το μέγαρο εκκενώθηκε. Κλήθηκαν πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ.  που αποσύνδεσαν την βόμβα, επί τόπου. 

Όσον αφορά το τελευταίο περιστατικό, οι έρευνες στρέφονται  σε «ποινικούς» δράστες και εξετάζονται σχετικές υποθέσεις που χειρίστηκε η συγκεκριμένη δικαστής για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.  Από την αστυνομία συστάθηκε ειδική επιτροπή που καταγράφει τα κενά ασφαλείας στο μέγαρο το οποίο χαρακτηρίζεται «διάτρητο» ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή αστυνομικών και παραγόντων των δικαστηρίων για τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.