, Πέμπτη
20 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Σαντορίνη: Από τον Αύγουστο έχει αρχίσει να «φουσκώνει» η Νέα Καμένη

Παρόλο που οι σεισμολόγοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί και δεν έχουν σχέση με τα δύο ηφαίστεια της ευρύτερης περιοχής της Σαντορίνης, τα όσα καταγράφονται τόσο στο ηφαίστειο της Νέας Καμένης – πάνω στο νησί της Σαντορίνης – όσο και στο ηφαίστειο Κολούμπο εντείνουν την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο.

Της Ιωάννας Ντάνη

Μάλιστα μαρτυρίες από την Θήρα κάνουν λόγο για έντονη μυρωδιά από θειάφι και ατμούς που αναβλύζουν από την Νέα Καμένη.

«Φουσκώνει» συνεχώς η Νέα Καμένη

Η «Κ» επικοινώνησε με τον Διευθυντή Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης του ΑΠΘ, Μιχάλη Φουμέλη, προκειμένου να μας εξηγήσει τι «πιάνουν» οι δορυφόροι για τα δύο ηφαίστεια. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθήσουμε μόνο τη θέση της Σαντορίνης, το ηφαίστειο της Νέας Καμένης, το άλλο είναι υποθαλάσσιο και δεν μπορούμε να το καταγράψουμε.

Στην Νέα Καμένη η μετακίνηση είναι ακριβώς η ίδια που είχαμε κατά την κρίση του 2011. Είναι σταδιακή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεπεραστεί τα όρια της προηγούμενης μετακίνησης του 2011. Προς το παρόν είμαστε πιο κάτω.

Αυτή τη στιγμή καταγράφουμε την ανύψωση, το φούσκωμα που γίνεται αυτή τη στιγμή. Μπορούμε μάλιστα να το υπολογίσουμε μία ακρίβεια χιλιοστού. Συνεχίζεται η ανύψωση δηλαδή το «φούσκωμα» του ηφαιστείου.

Όταν τελείωσε η κρίση του 2011, το ηφαίστειο άρχισε να «ξεφουσκώνει». Το μάγμα που βρισκόταν μέσα στο μαγματικό θάλαμο σταμάτησε να έχει «ζωή» οπότε αυτό που βλέπαμε, ουσιαστικά από το 2015 που λειτουργούν αυτοί οι δορυφόροι ήταν μια καθίζηση του ηφαιστείου.  Από το καλοκαίρι όμως και μετά ξεκίνησε και πάλι την ίδια πορεία μετατόπισης και είναι συνεχής. Μέχρι που θα φτάσει αυτό, πότε θα σταματήσει, πότε θα επανέρθει και τα λοιπά δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Θήρας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Θήρας με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας λόγω των σεισμών που συνεχίζονται στη Σαντορίνη και στα υπόλοιπα νησιά των νότιων Κυκλάδων.

Με ανάρτησή του το απόγευμα της Πέμπτης (6.2.25) ο δήμος Θήρας γνωστοποίησε την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με την οποία κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν εξαιτίας των σεισμών στη Σαντορίνη.

«Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο δήμος Θήρας κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για έναν μήνα δηλαδή έως την 1η Μαρτίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ταξιδιωτική οδηγία από το γερμανικό ΥΠΕΞ

Ταξιδιωτική οδηγία για τους σεισμούς στην Σαντορίνη εξέδωσε σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Στην ειδική αναφορά που εκδόθηκε γίνονται συστάσεις προς τους Γερμανούς τουρίστες για τα δικαιώματα όσων έχουν κάνει κρατήσεις.

Όποιος βρίσκεται ήδη ή εξακολουθεί να βρίσκεται στη Σαντορίνη και στα γύρω νησιά, θα πρέπει να λάβει υπόψη του μια σειρά συμβουλές τις οποίες έχει εκδώσει το ΥΠΕΞ της Γερμανίας, επικαλούμενο την ελληνική πολιτική προστασία, η οποία εστιάζει κυρίως στην απειλή τσουνάμι μετά από σεισμικές δονήσεις.

Μεταξύ όσων συμβουλεύει το γερμανικό ΥΠΕΞ τους Γερμανούς είναι τα εξής:

  • «Φύγετε αμέσως από τις παράκτιες περιοχές, εφόσον βρίσκεστε εκεί. Υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών σε περίπτωση ισχυρών σεισμικών δονήσεων. Οι παράκτιες περιοχές με κίνδυνο κατολισθήσεων πρέπει επίσης να αποφεύγονται επειγόντως».
  • «Αποφύγετε τις μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων σε κλειστούς χώρους και την είσοδο σε εγκαταλελειμμένα κτίρια».
  • «Αποφύγετε τα ταξίδια και τη διαμονή στα λιμάνια Αμμούδι, Αρμένη, Κόρφου και στο Παλιό Λιμάνι των Φηρών».
  • «Οι Γερμανοί που βρίσκονται στο χώρο θα πρέπει τώρα να εξοπλιστούν με power banks για να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν σήμα στο κινητό τους τηλέφωνο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να εγκαταστήσουν την επιλογή «Ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης (Cell Broadcast Alerts)» στο smartphone τους – αυτή παρέχει προειδοποιήσεις με γραπτά μηνύματα από τις τοπικές αρχές στα αγγλικά.

«Δεν είναι σε ύφεση το φαινόμενο»

«Όλη αυτή η σεισμικότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της ακολουθίας της σμηνοσειράς. Δεν έχει αλλάξει η εκτίμησή μας ότι το καλό σενάριο, αυτό δηλαδή της σμηνοσειράς, το οποίο όμως είναι και το πιο αργό στο χρόνο, εξακολουθεί και παραμένει ως κυρίαρχο» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς

«Σε ύφεση δεν είναι με τίποτα αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Υπάρχει μια εξέλιξη της ακολουθίας. Είμαστε προς τη σταθεροποίηση. Δηλαδή η κλιμάκωση η οποία υπήρχε βλέπουμε ότι αρχίζει και μειώνεται. Αυτή η ένταση, αρχίζει και μειώνεται, δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα. Είμαστε ένα βήμα πριν τη σταθεροποίηση».

«Η σεισμικότητα συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς, όπως τις προηγούμενες ημέρες, έντονους ρυθμούς, έχουμε αρκετά υψηλό αριθμό σεισμών με μεγέθη άνω των 4.  Είχαμε και ένα ακόμη σεισμό με μέγεθος 5,2, ο οποίος δεν μεταβάλει γενικώς ουσιαστικά τη γενική εικόνα. Ακόμη, δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι βλέπουμε κάποιο στοιχείο που θα οδηγεί στο ότι ολοκληρώνεται σιγά σιγά η ακολουθία. Είμαστε ακόμη στη μέση του δρόμου. Δεν έχουμε δει κάποια αραίωση, κάποιο σημάδι ότι βαίνει προς αποδρομή» δήλωσε ο σεισμολόγος Βασίλης Καραστάθης.

«Τα 5,2 Ρίχτερ στη Σαντορίνη επιβεβαιώνουν την προσεισμική ακολουθία»

Την άποψη πώς όσα συμβαίνουν με τους σεισμούς στη Σαντορίνη αφορούν «προσεισμική ακολουθία» επανέλαβε το πρωί της Πέμπτης με ανάρτησή του στο Facebook ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μετά τα 5,2 Ρίχτερ το βράδυ της Τετάρτης.

«Το μεγάλο ερωτηματικό τώρα είναι: επρόκειτο για τον κύριο σεισμό;» προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος.

«Ο χθεσινοβραδινός σεισμός 5,2 επαλήθευσε την εκτίμηση μου, διατυπωμένη δημόσια, ήδη από το περασμένο Σάββατο και συνεχώς καθημερινά, ότι βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία. Το μεγάλο ερωτηματικό τώρα είναι: επρόκειτο για τον κύριο σεισμό; Εργαζόμαστε εντατικά και ίσως απαντήσουμε εντός της ημέρας. Υπομονή!» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αμοργός: Ο κόσμος είναι ψύχραιμος

«Εμείς είμαστε πιο κοντά στο επίκεντρο. Επομένως, κουνιόμαστε πιο πολύ, ενώ και το βουητό είναι αισθητό», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Γενικών Καθηκόντων και Πολιτικής Προστασίας Αμοργού, Σταμάτης Σίμος. Όπως εξήγησε, από το νησί δεν έχει φύγει κόσμος παρά μόνο κάποιες οικογένειες και εκπαιδευτικοί λόγω μη λειτουργίας των σχολείων.

«Μέχρι αυτήν τη στιγμή ο κόσμος είναι ψύχραιμος. Είναι κάτι που δεν μας τρομάζει. Εδώ πέρα το έδαφος είναι στέρεο. Δεν είναι σαθρακιασμένο όπως είναι της Σαντορίνης. Ούτε τα σπίτια είναι όπως της Σαντορίνης, που είναι κρεμασμένα στην Καλντέρα. Εδώ πέρα είναι μονοκατοικίες. Αν βρεις και κάνα διώροφο είναι πετρόχτιστα τα περισσότερα. Ειδικά εδώ, στην Αρκεσίνη, που είμαστε πιο κοντά στον σεισμό. Ο κόσμος δεν φοβάται», σημείωσε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σίμος, έχουν σταλεί δυνάμεις της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα ένα πυροσβεστικό όχημα με πέντε άτομα, ενώ προχθές το πρωί έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μαζί με το πλήρωμά του, δύο νοσηλευτές από τη Νάξο και σήμερα θα μεταβεί ακόμη ένας γιατρός. «Ακόμη, έχουν σταλεί επτά γεννήτριες από τη ΔΕΗ σε περίπτωση που γίνει κάτι χειρότερο και θα μπορέσει να βάλει την κάθε γεννήτρια σε κάθε χωριό. Στείλανε καλώδια, στείλανε μετασχηματιστές, στείλανε κολόνες. Δηλαδή, αν συμβεί κάτι υπάρχουν αρκετά εφόδια», ανέφερε ο αντιδήμαρχος για να συμπληρώσει πως δεν χρειάζεται πανικός, καθώς είναι κακός σύμβουλος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.