03:57, Δευτέρα
15 Αυγούστου 2022

Σέρβος συνελήφθη στους Ευζώνους για εγκλήματα πολέμου στη Γιουγκοσλαβία

Στον εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης οδηγήθηκε 59χρονος Σέρβος, ο οποίος συνελήφθη με διεθνές ένταλμα των κροατικών αρχών για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στις συρράξεις στην  πρώην Γιουγκοσλαβία το 1991. Το ένταλμα ενεργοποιήθηκε πρόσφατα, καθώς σχεδόν κάθε χρόνο ο 59χρονος επισκεπτόταν την Ελλάδα για διακοπές με την οικογένειά του. 

Το κατηγορητήριο για τον Σέρβο είναι βαρύ και συγκεκριμένα στο διεθνές ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου φέρεται ότι συμμετείχε σε στρατιωτική μονάδα που ισοπέδωσε την κροατική πόλη Βότσιν. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα από τις 19 Αυγούστου μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 1991, κατηγορείται ότι όλα τα μέλη της ομάδας κατέστρεψαν υποδομές στην πόλη Βότσιν και συγκεκριμένα, το ταχυδρομείο, το σχολείο, το αστυνομικό τμήμα και ένα πρατήριο βενζίνης, όπως και περισσότερα από δέκα σπίτια, μέσα στα οποία εκτελέστηκαν άμαχοι. 

Ακόμη ο 59χρονος κατηγορείται πως μαζί με την ίδια στρατιωτική ομάδα το διήμερο 12 και 13 Δεκεμβρίου 1991 σκότωσαν τουλάχιστον 30 αμάχους στην πόλη Χουμ της Κροατίας, κατά τη διάρκεια επιδρομών των σερβικών δυνάμεων.

Ο 59χρονος ο οποίος οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών και διατάχθηκε η κράτησή του, αρνείται ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου και υποστηρίζει πως ο ίδιος δεν συμμετείχε στις επιδρομές στην πόλη Χουμ, αλλά μόνον στην πόλη Βότσιν, όπου όμως δεν σκότωσε κανέναν και πως ήταν ένας απλός στρατιώτης.