, Πέμπτη
20 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Στη φυλακή τρεις για την εκβίαση επιχειρηματία στη Θεσσαλονίκη

Μετά τον 48χρονο απότακτο αστυνομικό, προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν και άλλοι δύο άνδρες, ηλικίας 48 και 45 χρόνων, μόλις ολοκληρώθηκαν οι απολογίες τους για την υπόθεση  εκβίασης ενός επιχειρηματία στη Θεσσαλονίκη.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης

Άπαντες αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται αλλά με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα οδηγήθηκαν στη φυλακή, μέχρι να τη διεξαγωγή της δίκης.

Πρώτος απολογήθηκε ο πρώην αστυνομικός, στις 19 Απριλίου. Ισχυρίστηκε ότι σε βάρος του στήθηκε σκευωρία και χαρακτήρισε ψευδή και ανυπόστατη την καταγγελία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δύο συγκατηγορούμενοι του οι οποίοι είχαν την ίδια ποινική μεταχείριση με αυτόν καθώς προφυλακίστηκαν, μετά τις απολογίες τους, στις 13 Μαΐου.

Σχετικά με την αποδιδόμενη πράξη της απόπειρας εκβίασης και της παράνομης οπλοκατοχής που του αποδίδεται, και ο δεύτερος 48χρονος Έλληνας, στο απολογητικό υπόμνημα που υπέβαλε στην 5η ανακρίτρια, ανέφερε ότι: Το μεσημέρι της 16ης Απριλίου μετέβη μαζί με τον συνομήλικο του πρώην αστυνομικό κι ένα άγνωστο τρίτο πρόσωπο στην ταβέρνα που διατηρεί ο καταγγέλλων στην περιοχή της Επανομής. Ο τελευταίος  δραστηριοποιείται και στον χώρο των κατασκευών.

Όπως είπε ο 48χρονος, μόλις τον είδαν, ο πρώτος κατηγορούμενος θυμήθηκε ότι χρωστούσε χρήματα στον τρίτο συγκατηγορούμενο τους, έναν 45χρονο Αλβανό που δούλευε για τον καταγγέλλοντα σε ένα κτήριο της ΑΑΔΕ, το καλοκαίρι του 2021. Αναφέρθηκε σε ένα χρέος που είχε δημιουργήσει στον φίλο του  από την δουλειά αυτή και τον ρώτησε γιατί τον αποφεύγει και έχει χαθεί από παντού.

«Δεν είχα όπλο και χειροβομβίδα»

Επισήμανε ότι αυτός παρενέβη μόνο μερικές φορές σαν ακροατής λέγοντας ότι είναι κακό να αφήνεις απλήρωτους εργάτες μεροκαματιάρηδες και ότι δεν άσκησε καμία πίεση και δεν εκτόξευσε την παραμικρή απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας του. «Είναι απολύτως ψευδές αυτό που ισχυρίζεται ο μηνυτής ότι δήθεν είχα στην κατοχή μου όπλο και χειροβομβίδα μέσα στο τσαντάκι και του τα επέδειξα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «πιθανόν να επεδίωξε να εμφανιστεί ως θύμα, προκειμένου να μην αποπληρώσει την οφειλή του, παρά το γεγονός της ομολογίας του περί της ύπαρξής της».

Απολογητικό υπόμνημα υπέβαλε και ο 45χρονος Αλβανός ο οποίος κατηγορείται για ηθική αυτουργία στην απόπειρα εκβίασης σε βάρος του επιχειρηματία,  δηλώνοντας  κατηγορηματικά ότι δεν έχει καμία σχέση με την αποδιδόμενη πράξη. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος δραστηριοποιείται  στον κλάδο των κατασκευών και είναι ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας.

 Ισχυρίστηκε ότι ο καταγγέλλων ως εργολάβος του ανέθεσε την  ανακατασκευή του κτιρίου της ΑΑΔΕ που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο κατηγορούμενος απέδωσε στον φερόμενο ως παθόντα αντισυμβατική συμπεριφορά που του προκάλεσε μεγάλη οικονομική ζημία. «Αναγκάστηκα να επωμιστώ εξ’ ολοκλήρου την πληρωμή των υλικών και των συνεργείων. Δεν εμφανίστηκε ποτέ για να γίνει και εκκαθάριση και τελική επιμέτρηση του έργου, προβάλλοντας ψευδείς δικαιολογίες» επισήμανε.

Όσον αφορά στη σχέση του με τους συγκατηγορούμενους του είπε ότι διατηρούσε πολύχρονη φιλική σχέση με τον απότακτο αστυνομικό ενώ για τον δεύτερο κατηγορούμενο ανέφερε ότι πρώτη φορά άκουσε γι’ αυτόν όταν έλαβε γνώση της δικογραφίας. Δήλωσε άγνοια σχετικά με τα καταγγελλόμενα γεγονότα από τον επιχειρηματία, επισημαίνοντας ότι «όλο αυτό είναι μια επινόησή του, με προφανή σκοπό να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις του απέναντί μου».

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο επιχειρηματίας, ηλικίας 48 χρόνων, την επόμενη μέρα κατήγγειλε στην αστυνομία ότι το απόγευμα της 16ης Απριλίου μετέβησαν στο κατάστημα του τρείς άγνωστοι άνδρες που του είπαν ότι ενεργούσαν κατ’ εντολή του 45χρονου Αλβανού τον οποίο αυτός γνώριζε από παλαιότερη επαγγελματική τους συνεργασία.  

«Μετερχόμενοι απειλές βλάβης της περιουσίας και της επιχείρησης του παθόντα, καθώς και απειλές κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας του, μέσω επίδειξης σ’ αυτόν πυροβόλου όπλου (πιστολιού) και χειροβομβίδας και φωτογραφιών της οικίας του, απαίτησαν εκβιαστικά την καταβολή 50.000 ευρώ» αναγράφεται στο διαβιβαστικό του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών και επιπλέον ότι ο παθών προκειμένου να επιτύχει την αποχώρηση των δραστών από το κατάστημα του συμφώνησε στην εβδομαδιαία καταβολή του χρηματικού ποσού των 2000 ευρώ. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.