, Τρίτη
25 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Τα «γρηγορόσημα» στην αποκεντρωμένη δίνουν άδειες και ιθαγένειες 

Ρεπορτάζ Κώστας Καντούρης 

Στα γραφεία αλλοδαπών της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και οι τοίχοι έχουν… αυτιά. Κι έχουν ακούσει για πολλές ιστορίες αλλοδαπών ή ομογενών, οι οποίοι χρειάστηκε να δωροδοκήσουν υπαλλήλους προκειμένου οι φάκελοι «να μπουν πάνω, στην πρώτη σειρά», όπως ακριβώς λένε. Η υπόθεση με την οποία ασχολείται από την περασμένη εβδομάδα η 5η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης έχει παρόμοιο «άρωμα».  

Συγκεκριμένα άρχισαν να απολογούνται οι 105 κατηγορούμενοι που φέρονται ότι για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, από το 2018 μέχρι το 2019, εισέπρατταν χρήματα προκειμένου είτε να ανανεώνουν ή να εκδίδουν άδειες παραμονής αλλοδαπών ταχύτερα, είτε να επισπεύδουν την έκδοση αποφάσεων ιθαγένειας. Σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία οι βασικοί κατηγορούμενοι είναι δύο υπάλληλοι που συνδέονται με τμήματα αλλοδαπών ένας 59χρονος που κατηγορείται ότι συνδέεται με τις άδειες παραμονής και ένας 62χρονος που φέρεται ότι δωροδοκείται για τις αποφάσεις ιθαγένειας.  

Η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων σωμάτων ασφαλείας Βόρειας Ελλάδας ήταν αυτή που ξεκίνησε την έρευνα της υπόθεσης μπλοκάροντας τα τηλέφωνα των εμπλεκομένων. Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στη δικογραφία τα «γρηγορόσημα» ξεκινούσαν από 300 ευρώ και μπορεί να έφταναν μέχρι και 5.000 για την ιθαγένεια. Πέραν των δύο υπαλλήλων, στον κεντρικό πυρήνα των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται άλλα 13 άτομα. Μεταξύ αυτών είναι ένας ακόμη υπάλληλος, ο οποίος κατηγορείται ότι ενώ είχε αντιληφτεί όλες τις κινήσεις δεν έκανε οτιδήποτε για να αποτρέψει τη «φάμπρικα» και αρκετά πρόσωπα που κατηγορούνται ως μεσάζοντες. Δηλαδή φέρονται ότι συγκέντρωναν αλλοδαπούς και ομογενείς και αναλάμβαναν την προώθηση των υποθέσεων. Ένας εξ αυτών ήταν και πρώην υπάλληλος, ο οποίος μάλιστα παρουσιάζεται να έχει κεντρικό ρόλο. Οι υπόλοιποι 90 κατηγορούμενοι είναι αλλοδαποί, οι οποίοι σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα έδωσαν χρήματα στους μεσάζοντες για να φτάσουν αυτά στους υπαλλήλους και να επισπευσθούν οι διαδικασίες των εγγράφων τους.  

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση ομογενή από την Αλβανία, η οποία παραδέχεται πως έδωσε το ποσό των 250 ευρώ για την επίσπευση των διαδικασιών και επιπλέον 50 ευρώ θα εισέπραττε ο μεσάζων. Οι βασικές κατηγορίες στη δικογραφία, που περιλαμβάνει δύο ομάδες είναι η σύσταση συμμορίας σε βαθμό πλημμελήματος, η δωροληψία υπαλλήλου σε βαθμό κακουργήματος και εμπορία επιρροής, που σχετίζεται με τις μεσιτείες. Οι κατηγορούμενοι αρνούνται πάντως τις κατηγορίες και υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν ευρήματα που να τους ενοχοποιούν. «Πρόκειται για μια εκτεταμένη και επίμονη έρευνα του τμήματος εσωτερικών υποθέσεων με πλήθος απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών των εμπλεκομένων. Ωστόσο, κατά την άποψή μου, τα ευρήματα είναι πενιχρά και οι ενδείξεις ενοχής που προκύπτουν, αναντίστοιχες του όγκου της δικογραφίας», σημείωσε μιλώντας στην Karfitsa ο συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων Νικόλαος Ζήνδρος.  

Πλήθος συνομιλιών 

Οι «αδιάφθοροι» σε ένα χρονικό διάστημα λίγων μηνών το 2019 μπλόκαραν τα τηλέφωνα των βασικών υπόπτων και κατέγραψαν σε 91 DVD 15.190 τηλεφωνικές συνδιαλέξεις. Το ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται μόνον στο περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών, το οποίο είναι σχετικά περιορισμένο για να εκμεταλλευτούν οι αρχές, αλλά στα ευρήματα στις εφαρμογές του διαδικτύου, με τις οποίες αντάλλασσαν αρχεία και συνομιλούσαν. «Σβήσε τις κλήσεις, θα λένε γιατί μιλάς συνέχεια με αυτήν», έχει καταγραφεί σε μία συνομιλία. 

Στο κινητό τηλέφωνο ενός εκ των κατηγορουμένων για εμπορία επιρροής που ήδη έχει απολογηθεί και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και περιοριστικούς όρους, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν πλήθος φωτογραφιών από έγγραφα αλλοδαπών.  

Αυτό που επίσης έχει ενδιαφέρον είναι ο ρόλος που κατηγορούνται ότι είχαν οι δύο υπάλληλοι στον συντονισμό της επίσπευσης έκδοσης των εγγράφων. Σύμφωνα με τη δικογραφία τα χρήματα παραδίδονταν στους μεσάζοντες για να μην έχουν επαφή οι υπάλληλοι και κατηγορηθούν για δωροδοκία σε περίπτωση επέμβασης διωκτικών αρχών. Χαρακτηριστική είναι η συνομιλία που περιλαμβάνεται στη δικογραφία: «Δεν σε πιάσανε εσένα. Σε πιάσανε με λεφτά;». Ακόμη φέρονται να κρατούν εκδικητική στάση σε αλλοδαπούς που υπαναχωρούν στην καταβολή χρημάτων βλέποντας να καθυστερούν οι διαδικασίες. «Μπλοκάρισέ το» εμφανίζεται να λέει ένας κατηγορούμενος για Κινέζο που δεν έδωσε τα χρήματα για την ανανέωση της άδειας παραμονής του.  

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.