, Τετάρτη
30 Νοεμβρίου 2022

Τα «κόκκινα» σημεία του χάρτη της εγκληματικότητας στη Θεσσαλονίκη

Σε ανασχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας για την αντιμετώπιση ειδικά της μικροεγκληματικότητας προχωρά η ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Τα νέα μέτρα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη ισχυρότερων αστυνομικών ομάδων που θα απορροφηθούν από την αφαίρεση υπηρεσιών σε στόχους, οι οποίοι κρίνονται πλέον ασήμαντοι.

Ρεπορτάζ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ

Ήδη πάντως τα στοιχεία δείχνουν ότι κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες παρουσιάζουν μία μείωση, ειδικά την περίοδο μετά το Πάσχα, ενώ ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία και σε σύγκριση με την εποχή πριν την πανδημία. Ωστόσο κι έτσι όμως, η εγκληματικότητα που πλήττει τον πολίτη και την καθημερινότητά του, παραμένει ως υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στα επιτελεία της ασφάλειας εξετάζουν τους δείκτες της εγκληματικότητας, οι οποίοι ειδικά για τη Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν ενθαρρυντικά στοιχεία, λόγω των συλλήψεων μελών συγκεκριμένων συμμοριών που αναπτύσσουν συγκεκριμένη δράση. Ειδικά στοιχεία δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από πέρσι, εκτιμάται λόγω της πανδημίας, ενώ και η παρουσίαση των μηνιαίων στατιστικών πλέον είναι τέτοια που δεν οδηγεί σε σαφή συμπεράσματα. Το ζήτημα βέβαια αφορά γενικότερα τη δημοσιοποίηση των στοιχείων και δεν περιορίζεται στη Θεσσαλονίκη. Πάντως αξιωματικοί της ΕΛΑΣ έλεγαν στην Karfitsa πως η κατάσταση στην πόλη είναι βελτιωμένη σε σύγκριση με τα στοιχεία εγκληματικότητα του 2019. «Συγκρίνουμε με την περίοδο προ κορωνοϊού, προκειμένου να έχουμε μία τάξη πραγματικού μεγέθους», έλεγαν επισημαίνοντας πως τα χρόνια της πανδημίας δεν υπολογίζονται, καθώς η εγκληματικότητα τότε μειώθηκε λόγω περιορισμού της κυκλοφορίας.  

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί για το 2020, στη Θεσσαλονίκη έχουν τελεστεί 31.692 αδικήματα, από τα οποία τα 28.945 δεν έχουν εξιχνιαστεί. Το ποσοστό των ανεξιχνίαστων υποθέσεων, κάθε μορφής, είναι ανησυχητικό για την πόλη. Οι απόλυτοι αριθμοί για τη διεύθυνση ασφαλείας ανησυχούν ακόμη περισσότερο, παρ’ ότι δεν υπάρχουν δεδομένα να συγκριθούν. Την ασφάλεια το 2020 απασχόλησαν 23.642 υποθέσεις από τις οποίες είναι ανεξιχνίαστες οι 21.917. Απ’ αυτές 15.453 ήταν κλοπές διαφόρων μορφών, επιπλέον 1.099 απόπειρες, ενώ 1.883 ήταν ληστείες και επιπλέον 49 απόπειρες.  

Το κέντρο στην πυρίκαυστη 

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην πυρίκαυστη ζώνη της εγκληματικότητας και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ισχυρότερες δυνάμεις της ασφάλειας θα διατεθούν για έρευνες που σχετίζονται με τη δράση συμμοριών και όχι πεζές περιπολίες. Αυτές θα εξακολουθήσουν να γίνονται από τη διεύθυνση αστυνομίας για την αποκαλούμενη εμφανή αστυνόμευση.  

Στο κέντρο εκτός των κλασικών διαρρήξεων και κλοπών σπιτιών και καταστημάτων, που όμως σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν προκαλούν ιδιαίτερα ανησυχία, καθώς κινούνται σε σταθερούς ρυθμούς χωρίς ενδείξεις αύξησης, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη δράση κλεφτών και ληστών του δρόμου. Συγκεκριμένα κυρίως αλλοδαπές γυναίκες, προερχόμενες κατά κύριο λόγο από τη Βουλγαρία, έχει καταγραφεί ότι δραστηριοποιούνται σε κλοπές πορτοφολιών. Κινούνται κατά κύριο λόγο στις στάσεις των λεωφορείων ή μέσα σε αυτά, εφόσον υπάρχει συνωστισμός. Επιπλέον χρησιμοποιούν τεχνικές προκαλώντας συνωστισμό με συνεργούς τους και καταφέρνουν να αποσπάσουν πορτοφόλια ακόμη και μέσα από τσάντες. Στην περιοχή του κέντρου ανησυχητική είναι η δράση νεαρών που ληστεύουν στο δρόμο. Στόχος τους είναι ανήλικοι ή και 18άρηδες που κυκλοφορούν στο κέντρο και με την απειλή μικρών μαχαιριών, μέχρι και σπασμένων μπουκαλιών, αποσπούν τα χαρτζιλίκια των 10 ευρώ και τα κινητά τηλέφωνα.  

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τον ευρύτερο πληθυσμό παραμένουν οι διαρρήξεις σπιτιών, οι κλοπές καταστημάτων και οι ληστείες καταστημάτων. Στις «κόκκινες» περιοχές όπου οι διαρρήξεις παραμένουν περισσότερες από τις υπόλοιπες είναι η Καλαμαριά και ο Εύοσμος. «Γενικότερα τα αδικήματα αυτά έχουν διασκορπιστεί σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα», έλεγαν αστυνομικοί υπογραμμίζοντας ότι μετά το Πάσχα παρατηρείται μία σταθερότητα με τάσεις αποκλιμάκωσης και σε αυτό το είδος της εγκληματικότητας.  

Κλοπές καταστημάτων έχουν παρατηρηθεί περισσότερες από άλλες περιοχές στην Τούμπα. Πρόκειται ουσιαστικά για διαρρήξεις μικρών καταστημάτων από τα οποία αρπάζουν κυρίως προϊόντα. Στους ανησυχητικούς δείκτες περιλαμβάνονται οι ληστείες σε καταστήματα. Στην αρχή της χρονιάς οι περιοχές Νεάπολης, Ευόσμου και του δήμου Παύλου Μελά, παρουσίασαν μία αύξηση σε τέτοια περιστατικά, κινητοποιώντας τις διωκτικές αρχές. Και εκεί παρατηρείται τάση σταθεροποίησης αυτή την περίοδο, χωρίς όμως να εφησυχάζει τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι θεωρούν ότι μία έκρηξη δεν αποκλείεται σε τέτοιες περιπτώσεις. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ