Τα social media σε ρόλο μεσάζοντα εκβιαστών
«Με δείχνουν με το δάχτυλο στο χωριό. Δεν μπορώ να κυκλοφορήσω». Μία γυναίκα σε περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας περιέγραψε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ότι πλήρωσε με το χειρότερο νόμισμα τη σχέση της με έναν συγχωριανό της.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Κώστας Καντούρης
Με τη διαπόμπευση μέσω βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο. «Ανέβασε στα social media φωτογραφία μου με το ποινικό μου ιστορικό και τη φωτογραφία μου από τα αρχεία της αστυνομίας, επειδή ήμουν μάρτυρας σε υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας». Ένας 30χρονος είδε το παρελθόν του να γίνεται φέιγ βολάν για μία κατάθεση. Είναι θύμα εκβίασης.
Η πραγματικότητα πλέον είναι και επικίνδυνη. Τα social media, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από πύλες ενημέρωσης και επικοινωνίας συχνά μετατρέπονται σε μέσα εκβίασης και εκδίκησης. Οι υποθέσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων διαρκώς αυξάνονται. «Τα social media έχουν μετατραπεί σε εύκολο μέσο εκβίασης στο οποίο είναι και δυσχερής η απόδειξη. Υπάρχουν σωρεία εκβιάσεων απειλών, εκφοβισμών που γίνονται μέσω των social με ανώνυμους λογαριασμούς όπου ο εκβιαζόμενος ξέρει ποιος είναι από πίσω, όμως δεν μπορεί να αποδειχτεί». Ο δικηγόρος Θοδωρής Καραγιάννης εκπροσωπεί τον 30χρονο που έπεσε θύμα εκβίασης και προσέφυγε στις διωκτικές αρχές. Ο εντολέας του είδε την εικόνα του να διακινείται μέσω των social με δυσφημιστικά σχόλια. Η απόφασή του να καταθέσει σε δικαστήριο, προκάλεσε την αντίδραση τέτοιου τύπου, αντίδικου για οικογενειακή υπόθεση. «Επομένως κατ’ επέκταση επέρχεται το αποτέλεσμα του εκβιασμού ή του εκφοβισμού χωρίς να μπορεί αν βρεθεί ο δράστης», συμπλήρωσε ο κ. Καραγιάννης.
«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την ανωνυμία που τα διακρίνει έχουν καταστεί ο φορέας τελέσεως πολλών αδικημάτων μεταξύ των οποίων η εκδικητική πορνογραφία, οι εκβιάσεις, η συκοφαντική δυσφήμιση και άλλα. Δυστυχώς η τεχνολογική εξέλιξη έχει και τα αρνητικά της. Η συζήτηση για να τεθούν κάποιοι φραγμοί στον τρόπο λειτουργίας των μέσων πρέπει να αρχίσει τώρα». Ο δικηγόρος Αντώνης Κουδρόγλου έχει δικάσει υποθέσεις εκδικητικής πορνογραφίας και θεωρεί πως πρέπει να τεθούν αυστηρά όρια πριν τα περιστατικά πάρουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Το revengeporn βρίσκει κατ’ εξοχήν εφαρμογή στα socialmedia. Η περίπτωση που δικάστηκε τελευταία από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης και άντρας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 6 χρόνων και 3 μηνών και οδηγήθηκε στις φυλακές, ήταν χαρακτηριστική. Το βίντεο με τις προσωπικές στιγμές στάλθηκε στα ανήλικα παιδιά του θύματος και τους φίλους τους, μέχρι που κατέληξε σε σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου.
Η αναζήτηση στο… χάος
Μπορεί η νομοθεσία να ισχυροποιείται διαρκώς, ωστόσο ο αγώνας για τον εντοπισμό των δραστών μέχρι τώρα είναι ακόμη άνισος. «Η ελληνική αστυνομία έχει πολλά μέσα για να βρίσκει τελικώς το ποιος βρίσκεται πίσω από τις παράνομες αυτές πράξεις, αλλά είναι τόσες πολλές οι υποθέσεις που κυριολεκτικά δεν επαρκεί το δυναμικό της», σημειώνει ο κ. Κουδρόγλου. «Υπάρχουν πολλά περιστατικά revengeporn, εκβιασμού, απειλών, όπου οι δικογραφίες παραμένουν σε επίπεδο προκαταρκτικής και δεν κινείται δίωξη επειδή δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί ποιός βρίσκεται πίσω από τους ανώνυμους λογαριασμούς», συμπληρώνει ο κ. Καριαγιάννης.
Είναι αλήθεια ότι η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος μπορεί με εισαγγελική διάταξη, που δεν αφορά πάντα κακούργημα, να ζητήσει τα στοιχεία των προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις εταιρίες – παρόχους. «Οι περισσότερες απαντούν ειδικά εάν πρόκειται για υποθέσεις εκδικητικής πορνογραφίας και εκβίασης, ακόμη περισσότερο όταν τα θύματα είναι ανήλικα. Όμως δεν δίνουν στοιχεία για εξυβρίσεις και συκοφαντικές δυσφημίσεις», σημείωσε μιλώντας στην Kartfitsa.
Τεχνικοί υπολογιστών πάντως υπογραμμίζουν πως πράγματι η έρευνα μπορεί ευκολότερα να οδηγήσει στα ίχνη όσων χρησιμοποιούν τα social media. «Ωστόσο έχουν τρόπο να κρυφτούν με ψευτοδιευθύνσεις ή να χρησιμοποιήσουν servers που μπορεί να βρίσκονται στην Αφρική ή σε άλλες περιοχές και να μην έχεις πρόσβαση», σημειώνουν. «Εκεί είναι το χάος. Το βίντεο και να προσπαθείς να το σβήσεις δεν μπορείς να το σβήσεις».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA