, Τρίτη
23 Απριλίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: 85% των ταξί έχουν POS – Καθυστερούν οι παραδόσεις των τερματικών μηχανημάτων

Το 85% των ταξί στη Θεσσαλονίκη δέχεται πια πληρωμές με POS, μετά από την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας της κυβέρνησης, αφού από σήμερα είναι υποχρεωτική η παροχή δυνατότητας πληρωμών με κάρτα σε 35 επαγγελματικούς κλάδους, ενώ σε αντίθετη περίπτωση προβλέπονται πρόστιμα.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί «Ο Ερμής», Κλήμης Λεοντιάδης υπογραμμίζει μιλώντας στην Karfitsa ότι το 85% των οδηγών ταξί στη Θεσσαλονίκη έχει λάβει το τερματικό POS, ωστόσο πολλοί βρίσκονται ακόμη εν αναμονή, παρότι έχουν εδώ και καιρό καταθέσει τις αιτήσεις τους.

«Κάποιοι δεν έχουν παραλάβει ακόμη τα μηχανήματα. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στις επόμενες ημέρες. Μέσα στον μήνα πιστεύω ότι θα τα έχουν πάρει όλοι. Αν έχει κάνει ο ταξιτζής έγκαιρα το αίτημά του δεν φταίει ο ίδιος που η τράπεζα δεν τον έχει προμηθεύσει με το μηχάνημα. Από τη στιγμή που έχει δελτίο παραγγελίας και τιμολόγιο στο όνομά του από τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κι ακόμη δεν έχει έρθει το μηχάνημα, είναι υπαιτιότητα της τράπεζας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Και προσθέτει: «Εντάχθηκαν 35 επαγγέλματα μαζί στο καθεστώς των POS και η αγορά δεν είχε να προμηθεύσει μηχανήματα. Δεν φταίνε οι επαγγελματίες. Νομίζω ότι το γνωρίζει και η κυβέρνηση ότι θα υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο». Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφωθούν με τη συγκεκριμένη υποχρέωση φτάνουν μέχρι τα 1.500 ευρώ.

«Πονοκέφαλος» τα νέα κόστη – Δεν αυξήθηκε η πελατεία μετά την εφαρμογή του μέτρου

Πάντως στους οδηγούς ταξί της Θεσσαλονίκης υπάρχει ανησυχία για τα νέα κόστη που επωμίζονται με την εφαρμογή του νέου μέτρου, εν είδει της χρέωσης ανά συναλλαγή, του ποσού που χρειάζεται για τη μηνιαία συντήρηση και της αγοράς του μηχανήματος.

«Δεν αυξήθηκε η κίνηση σε όσους δουλεύουν πια με κάρτα. Αυτό που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι οι πολύ μεγάλες προμήθειες που έχουν οι τράπεζες έναντι του καταναλωτή και του ελεύθερου επαγγελματία. Οι χρεώσεις είναι υπερβολικές. Αυτό παρατηρούμε. Είναι κάτι καινούργιο», σύμφωνα με τα όσα τονίζει ο κ. Λεοντιάδης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το νέο μέτρο βρήκε τους οδηγούς ταξί της πόλης σε μια περίοδο «ισχνών αγελάδων», καθώς οι μήνες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου είναι παραδοσιακά «χλιαροί» μετά από την αυξημένη κίνηση των Χριστουγέννων. Περιμένουν όμως κάτι καλύτερο ενόψει του εορτασμού του Πάσχα. Ο κ. Λεοντιάδης επισημαίνει στην Karfitsa: «Όπως οι περισσότεροι επαγγελματίες, έτσι κι εμείς περιμένουμε να δουλέψουμε. Αν κρίνουμε από τις Απόκριες και τα Χριστούγεννα, η κίνηση στο ταξί δεν ήταν τρομερή. Θα δούμε πώς θα είναι για το Πάσχα».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.