Θεσσαλονίκη: «Αλαλούμ» με τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης στα σχολεία – Τι λέει στην Κ ο περιφερειακός διευθυντής
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI
Αναστάτωση επικράτησε στους συλλόγους διδασκόντων αλλά και γονέων και κηδεμόνων μετά από την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΝΕΜΕΣΙΣ για το περιβάλλον, τα ζώα και το κυνήγι, η οποία απειλούσε με μηνύσεις τα σχολεία στα οποία θα έστηναν ψησταριές για να γιορτάσουν την Τσικνοπέμπτη.
Ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης επισημαίνει, μιλώντας στην Karfitsa ότι οι όποιες εκδηλώσεις αποφασίζονται από τον σύλλογο διδασκόντων και ότι δεν υπήρξε κάποια καθολική απαγόρευση των δράσεων για την Τσικνοπέμπτη.
«Δεν είπαμε για απαγόρευση. Όλες οι δράσεις και οι δραστηριότητες που γίνονται στα σχολεία γίνονται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων. Οι αποφάσεις οφείλουν να είναι νομότυπες και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Αυτό ισχύει. Επειδή ήρθαν πολλοί με ερωτήματα, αυτό απαντάμε εμείς. Ό,τι κάνουμε κάθε χρονιά. Δε μπορεί να γίνει μια εκδήλωση στην ώρα λειτουργίας του σχολείου αν δεν πάρει απόφαση ο σύλλογος διδασκόντων. Ο σύλλογος διδασκόντων είναι το κυρίαρχο όργανο», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Κόπτσης.
«Μάθημα δεν γίνεται μόνο στις τάξεις»
Η αντιπρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Μαθητών Καλαμαριάς, Κατερίνα Μπόλμπατη, υπογραμμίζει στην Karfitsa ότι αυτές οι εκδηλώσεις είναι σημαντικές για την κοινωνικοποίηση των μαθητών εντός του σχολικού περιβάλλοντος. «Ήρθε μια οδηγία στα σχολεία και αυτό που έφτασε σε μας από συλλόγους γονέων ήταν ότι δεν επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εκδήλωση εντός του σχολικού ωραρίου. Η οδηγία ήταν αυτή. Την ημέρα της Τσικνοπέμπτης είθισται να σταματάει το μάθημα για δύο ώρες εθιμοτυπικά, όπου τα παιδιά χόρευαν γαϊτανάκι, ερχόταν σε επαφή με τους παραδοσιακούς χορούς, ντυνόταν καρναβάλια. Πολλές φορές την εκδήλωση πλαισίωναν οι σύλλογοι με ψήσιμο. Αυτή η οδηγία δημιούργησε μια αναστάτωση και πολλοί διευθυντές το ερμήνευσαν ως ότι δε μπορεί να γίνει τίποτα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Και προσθέτει: «Σε πολλά σχολεία οι σύλλογοι είχαν κανονίσει να κάνουν εκδηλώσεις και τις ανέβαλαν ή προβληματίστηκαν όσον αφορά το τι άλλο να κάνουν. Πολλοί διευθυντές το ερμήνευσαν ως απαγόρευση να συμβεί το οτιδήποτε σχετίζεται με το καρναβάλι. Θεωρούμε πως δεν υπήρχε κανένας λόγος να δημιουργηθεί αυτή η αναστάτωση. Είναι μια εκδήλωση που γίνεται στο σχολείο και ευνοεί την κοινωνικοποίηση, την επαφή των μαθητών με την παράδοση, το να αναπτύξουν τις σχέσεις μεταξύ τους και να ξεφύγουν από το καθημερινό τους πρόγραμμα. Αυτό είναι καλό για την ανακούφιση και την εκτόνωσή τους. Είναι μέσα στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος. Μάθημα δεν γίνεται μόνο στις τάξεις. Το να κοινωνικοποιηθούν τα παιδιά και να εκφραστούν με αφορμή την Αποκριά, δεν είναι κακό. Τόσα χρόνια και οι εκπαιδευτικοί και οι σύλλογοι πλαισίωναν την εκδήλωση με προσοχή. Πολλά παιδιά στενοχωρήθηκαν γιατί ματαιώθηκε απρόσμενα κάτι που το περίμεναν. Δεν υπήρχε και χρόνος να προσπαθήσει κάποιος να επεξεργαστεί μια εναλλακτική λύση. Δηλαδή σε 24 ώρες πώς να σκεφτούμε τι άλλο να κάνουμε για να μη νιώσουν τα παιδιά αυτή τη ματαίωση από τους ενήλικες;»
«Το κρέας είναι ανθρώπινη ανάγκη»
Ευθύνες στο υπουργείο Παιδείας καταλογίζει ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Νίκος Αβραμίδης, τονίζοντας και ο ίδιος από την πλευρά του ότι ανάλογες δράσεις λειτουργούν θετικά για την κοινωνικοποίηση των μαθητών. Όπως δηλώνει στην Karfitsa: «Η απαγόρευση να γίνει η γιορτή για την Τσικνοπέμπτη δείχνει για άλλη μια φορά πως το υπουργείο κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του κάτω από την πίεση διαφόρων ομάδων, οι οποίες θέλουν να περάσουν τα πιστεύω τους. Είναι εκδηλώσεις στις οποίες τα παιδιά διασκεδάζουν και κοινωνικοποιούνται».
Μάλιστα βολές εξαπολύει και προς τις φιλοζωικές οργανώσεις που απείλησαν με μηνύσεις, ζητώντας όπως ανέφεραν σε ανακοινώσεις, «να ακυρωθούν οι αντιεκπαιδευτικοί εορτασμοί στα σχολεία αυτή την ημέρα, διότι παραβιάζεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων». Ο κ. Αβραμίδης υποστήριξε συγκεκριμένα πως «οι ίδιες αυτές οργανώσεις που απειλούσαν τις διευθύνσεις και το υπουργείο με μηνύσεις δεν αντέδρασαν όταν ο Αμερικανός πρέσβης γυρνάει στα σχολεία και διαφημίζει το ΝΑΤΟ και την πολεμική του μηχανή που σκοτώνει ανθρώπους στην Παλαιστίνη, στη Λιβύη, στην Ουκρανία και όπου αλλού στον κόσμο. Τα δικαιώματα εκείνων των παιδιών έχουν δηλαδή μικρότερη αξία απ’ το ότι θα τηρηθεί ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα ακόμη. Προσπαθούν να περάσουν αντιεπιστημονικότητα. Εμείς διδάσκουμε στο σχολείο ότι η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει και κρέας γιατί είναι ανθρώπινη ανάγκη».