, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει ο δρόμος για την αναψηλάφηση της υπόθεσης Παγκρατίδη

Ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των διαδικασιών αναψηλάφησης της δίκης Παγκρατίδη, του καταδικασθέντα σε τετράκις εις θάνατο και εκτελεσθέντα σαν «δράκου του Σέιχ Σου», παρ’ ότι μέχρι τελευταία στιγμή αρνούταν τις κατηγορίες.

Ρεπορτάζ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ

Τα συγκλονιστικά στοιχεία που συγκέντρωσε ο πρώην εισαγγελέας δικηγόρος Κωνσταντίνος Λογοθέτης και παραθέτει στο βιβλίο του «Παγκρατίδης: Εις θάνατον τετράκις…» (εκδόσεις Μπαρμπουνάκη) οδηγούν στην κατάθεση εμπεριστατωμένης αίτησης προς το ανώτατο δικαστήριο, εφόσον βέβαια αποφασιστεί αυτό από τους συγγενείς. 

Οι νέες μαρτυρίες, με κορυφαία του απόστρατου υποστρατήγου της αστυνομίας Βασίλη Κομνηνού, εδραιώνουν την εκπεφρασμένη από πολλές πλευρές πεποίθηση για την αθωότητα του Αριστείδη Παγκρατίδη και την άδικη καταδίκη του σε θάνατο, όπως και την εκτέλεσή του στις 16 Φεβρουαρίου 1968. Ο Κωνσταντίνος Λογοθέτης εκτός των άλλων αναλύει τη δικογραφία με την οποία καταδικάστηκε ο Παγκρατίδης και επισημαίνει ειδικά τη μειοψηφία στην απόφαση, που αποτελεί κόλαφο για την προχειρότητα της διαδικασίας που οδήγησε στην εκτέλεση του 22χρονου τότε Αριστείδη Παγκρατίδη. 

«Συνέλαβα τον πραγματικό δράκο. Αυτόν που διέπραξε τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκε ο Παγκρατίδης. Ήταν βάρος στην ψυχή μου να καταφανεί η αθωότητά του. Τέσσερις χωροφύλακες μου είπαν ότι ο Παγκρατίδης ήταν αθώος», περιέγραψε ο απόστρατος αστυνομικός Βασίλης Κομνηνός μπροστά στην Ελένη Παγκρατίδη, την ανιψιά του εκτελεσθέντα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου στην αίθουσα της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών. Η μαρτυρία του περιλαμβάνεται στο βιβλίο. «Έγιναν παρατυπίες και έκνομες ενέργειες. Όταν ειδοποίησα τον διοικητή μου ότι ομολογεί ως δράκος δεν τον εξέτασε καθόλου. Τον άφησαν να φύγει», περιέγραψε. Μάλιστα επικαλέστηκε τη μαρτυρία του πρώην υπομοίραρχου, που έχει φύγει από τη ζωή, Θεόδωρου Δακουρά, ως του προσώπου που μετέφερε την ομολογία του πραγματικού δράκου. «Μπήκε εκτός εαυτού στο γραφείο ο Δακουράς και μετέφερε ότι η εντολή ήταν να σταματήσουμε. Ήταν από την Αθήνα για να μην εξευτελιστεί η αστυνομία», ανέφερε ο κ. Κομνηνός. «Κάποιοι συνάδελφοί μου τότε προήχθησαν κατ’ επιλογήν. Αυτοί αποφάσισαν και την αποστρατεία μου», είπε.  

Ο Βασίλης Κομνηνός απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Karfitsa, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εάν έγινε οποιαδήποτε αναφορά από την πλευρά του ακόμη και μετά την αποστρατεία του για την πραγματική διάσταση της υπόθεσης, απάντησε: «Αν έκανα αναφορά δεν θα ζούσα. Ήταν σπείρα κακοποιών». 

Τον χαρακτήρισαν… διψομανή! 

Συγκλονιστικά είναι όσα διέκρινε ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Λογοθέτης, όπως τα παρουσίασε στην εκδήλωση και περιλαμβάνει στο βιβλίο του. «Το δικαστήριο που τον έστειλε στο απόσπασμα ήταν το Πενταμελές Εφετείο. Πρέπει να επισημάνουμε τα στραβά και τα ανάποδά του», σημείωσε. Αναφέρθηκε ότι επί τόσα χρόνια είχε αποκρυβεί ότι η απόφαση λήφθηκε με μειοψηφία. «Την απόφαση κατακρημνίζει και κονιορτοποιεί ο δικαστής της έδρας με τη μειοψηφία που έγραψε σε δέκα σελίδες», μετέφερε. Μίλησε για τα στοιχεία που επικαλείται ο δικαστής που κράτησε μειοψηφία στην καταδίκη Παγκρατίδη και συγκεκριμένα ότι το αίμα που βρέθηκε ήταν διαφορετικής ομάδας από αυτό του καταδικασθέντα Παγκρατίδη, τα δακτυλικά αποτυπώματα ήταν μη συμβατά. «Οι δικαστές έλεγαν ότι αυτά δεν είχαν σημασία», σχολίασε ο κ. Λογοθέτης.  

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί αυτό που αποκαλύπτεται για την κατάθεση σχετικά με την ψυχιατρική κατάσταση του Αριστείδη Παγκρατίδη. «Ήταν επί 5-6 μέρες χωρίς νερό. Ο ψυχίατρος γράφει ότι είναι ψυχοπαθής και τον χαρακτηρίζει «διψομανή». Σε αυτή την υπόθεση εάν δεν είχαμε την εκτέλεση του Παγκρατίδη θα είχαμε να περιγράψουμε μία κωμωδία», είπε δηκτικά ο συγγραφέας. Μάλιστα αναφερόμενος στη δικαστική διαδικασία είπε πως για όλα τα αιτήματα που υποβλήθηκαν, με σημαντικότερο ότι η υπόθεση έπρεπε να δικαστεί από δικαστήριο Ενόρκων, ο εισαγγελέας ήταν σύμφωνος, όμως τα απέρριπτε το δικαστήριο. «Έφτασαν σε σημείο να δικάσουν τους δικηγόρους για ασέβεια στο δικαστήριο», σημείωσε. Τόνισε πως στη δικογραφία έχει καταγραφεί ακόμη και το γεγονός ότι σκηνοθετήθηκαν αναπαραστάσεις, που ουσιαστικά γίνονταν την προηγούμενη μέρα και υποδείκνυαν τον άτυχο Παγκρατίδη τι θα έδειχνε.  

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ευκαιρία για να ζητηθεί αναψηλάφηση της υπόθεσης, ενδεχόμενο που τονίστηκε ότι είναι περίπλοκο, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για απλή διαδικασία. «το βιβλίο έρχεται να βάλει την υπόθεση Παγκρατίδη πάλι στη δημόσια συζήτηση. Έρχεται να συνεισφέρει στον προβληματισμό και μέσα από τα δικαστικά έγγραφα της υπόθεσης», σχολίασε ο συντονιστής της εκδήλωσης δημοσιογράφος Σταύρος Τζήμας.   

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.