03:45, Δευτέρα
15 Αυγούστου 2022

Θεσσαλονίκη: Απλώνεται σαν χταπόδι το κύκλωμα των παράνομων υιοθεσιών 

Η παρατηρητικότητα μίας κοινωνικής λειτουργού ήταν αυτή που οδήγησε στην εξιχνίαση της υπόθεσης απόπειρας παράνομης υιοθεσίας για την πώληση ενός αγοριού, γεννημένου από Βούλγαρους γονείς στη Θεσσαλονίκη, αντί 17.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ

Η διαπίστωσή της, γρήγορα οδήγησε τους αστυνομικούς της δίωξης οργανωμένου εγκλήματος της ασφάλειας στη σύλληψη των εμπλεκομένων. Όμως διέφυγε το πρόσωπο – κλειδί, ένας 58χρονος «γνωστός» στις διωκτικές αρχές από άλλη υπόθεση παράνομης υιοθεσίας, με το όνομα «Μπόρις». Το βέβαιο είναι ότι τα κυκλώματα πώλησης παιδιών από τη Βουλγαρία εξακολουθούν να δρουν στη χώρα μας, με πωλήσεις παιδιών, πολλές φορές μέχρι και «κατά παραγγελία». 

Οι αστυνομικοί του τμήματος εμπορίας ανθρώπων όταν διερευνούσαν την υπόθεση απόπειρας υιοθεσίας αγοριού που γεννήθηκε μόλις στις 12 του μήνα στο Ιπποκράτειο, έναντι ποσού 17.000 ευρώ, βρέθηκαν απέναντι στον «Μπόρις». Το όνομα του συγκεκριμένου προσώπου εμπλέκεται σε δικογραφία που σχηματίστηκε πριν δύο χρόνια. Ερευνάται όμως εάν συνδέεται με πρόσωπο το οποίο ενεπλάκη και σε άλλες υποθέσεις του παρελθόντος στη Θεσσαλονίκη. Ο «Μπόρις», σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν αυτός που εισέπραξε 900 ευρώ από τους υποψήφιους θετούς γονείς και παρέλαβε ένα πορτ μπεμπέ και ρούχα για βρέφος, καθορίζοντας τα βήματα της παράνομης υιοθεσίας. Και είχε συμφωνήσει να εισπράξει 2.000 ευρώ από το συνολικό ποσό της υιοθεσίας. 

Όπως όμως δήλωσε και ο συνήγορος υπεράσπισης του ζευγαριού των θετών γονέων Γιώργος Κυρίτσης, αλλά και είπαν και οι ίδιοι στις απολογίες τους στην ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, στην πραγματικότητα είχαν την εντύπωση ότι θα γινόταν μία ιδιωτική υιοθεσία με νόμιμες διαδικασίες. Όπως φαίνεται και στη δικογραφία, οι υποψήφιοι θετοί γονείς που προσπαθούσαν να υιοθετήσουν παιδί εδώ και χρόνια υποβάλλοντας αιτήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες, αντέδρασαν όταν δέχτηκαν ένα τηλεφώνημα από την κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου όπου γεννήθηκε το παιδί. Τους ρώτησαν εάν το ζευγάρι των βιολογικών γονέων θα έμεναν στο σπίτι τους και πως παλιότερα τους απασχολούσαν σε εργασία. Η πραγματικότητα ήταν πως αυτό είχαν ζητήσει να καταθέσουν οι χειριστές της παράνομης υιοθεσίας προκειμένου να προβάλουν με πέπλο νομιμοφάνειας την πράξη. Αρνήθηκαν ότι συμβαίνει και έκτοτε άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υιοθεσίας που δεν έγινε ποτέ.  

«Έχει κάνει έξι – επτά υιοθεσίες» 

Οι υποψήφιοι θετοί γονείς αποκάλυψαν στην αστυνομία όλα όσα έγιναν. Άλλωστε τόνισαν – και στις απολογίες τους – πως εκείνοι είχαν έναν πόθο: να αποκτήσουν παιδί. Συγκεκριμένα φέρονται να είπαν ότι εδώ και σχεδόν έναν χρόνο έχουν «επαφές» με τον κατηγορούμενο δικηγόρο, μέσω του οποίου γνώρισαν τον 56χρονο Βούλγαρο μεσολαβητή, τον «Μπόρις» και περιμένοντας γυναίκα από τη γειτονική χώρα να γεννήσει το παιδί που θα υιοθετούσαν. Εκεί πληροφορήθηκαν πως το κύκλωμα έχει εμπλακεί σε έξι – επτά υιοθεσίες, στην αρχή η τιμή ήταν 12.000 ευρώ για ένα παιδί, όμως όταν ήταν να γεννηθεί το αγοράκι στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, τους ζήτησαν 17.000 ευρώ.  

Οι βιολογικοί γονείς από την πλευρά τους παρουσιάστηκαν ότι δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα ότι το παιδί τους θα πωλούνταν για να δοθεί σε υιοθεσία. Στην απολογία τους στην ανακρίτρια έπλασαν μία περίεργη ιστορία, ότι έτυχε να βρεθούν στην Ελλάδα την τελευταία ημέρα της γέννας και ότι ήταν σε συνεννόηση με Βούλγαρο γιατρό του νοσοκομείου. Ο δε δικηγόρος ανέφερε ότι απλώς ήταν διερμηνέας λόγω της γνώσης που έχει στη βουλγαρική.  

Οι διωκτικές αρχές, πέραν τη συγκεκριμένης δικογραφίας, ήδη ξεσκονίζουν παρόμοιες υποθέσεις για την επιβεβαίωση εάν τα ίδια πρόσωπα εμπλέκονται και σε άλλες περιπτώσεις. Ειδικά εξετάζεται ο ρόλος του 56χρονου κατηγορούμενου μεσάζοντα που ζει στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε οι υποθέσεις εμπορίας βρεφών αποτελούν «πονοκέφαλο» εδώ και χρόνια για τις αρχές στη βόρεια Ελλάδα. Συνήθως εγκυμονούσες Βουλγάρες οι οποίες ήταν έτοιμες να πουλήσουν τα νεογέννητα παιδιά τους, έφταναν τουλάχιστον τρεις μήνες πριν τον τοκετό στην Ελλάδα και έμεναν σε διαμέρισμα μέχρι να έρθει η ώρα να γεννήσουν, ενώ τελευταία αυτό γίνεται τις τελευταίες ημέρες πριν τον τοκετό. Οι γυναίκες εισάγονται σε δημόσια νοσοκομεία και μετά την καταγραφή του παιδιού γινόταν η υιοθεσία, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Τελευταία τέτοιες γεννήσεις οργανώνονται σε ιδιωτικές κλινικές, θεωρώντας πως οι εμπλεκόμενοι διασφαλίζουν μεγαλύτερη εχεμύθεια σε σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)