, Παρασκευή
02 Δεκεμβρίου 2022

Θεσσαλονίκη: Στον «αέρα» οι αναφορές του ΔΕΔΔΗΕ για ρευματοκλοπές 

Υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ που κατέθεσε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για υπόθεση ρευματοκλοπής, για την οποία μάλιστα η κατηγορούμενη αθωώθηκε, παραδέχτηκε ότι στη διαδικασία που ακολουθούν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δεν τηρούν σχεδόν κανένα από τα προβλεπόμενα του νόμου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ

Μάλιστα ενώπιον του δικαστηρίου, ο υπάλληλος έφτασε να αναλάβει «την ευθύνη της μη αναγραφής των ονομάτων στην αναφορά ρευματοκλοπής», αδυνατώντας να απαντήσει στις ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης σχετικά με τις διαδικασίες που δεν ακολουθούνται. 

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται, από την πλευρά του φορέα διαχείρισης ενέργειας, οι καταγραφές περιπτώσεων ρευματοκλοπής, ύστερα από σχετικές αναφορές υπαλλήλων εταιριών που καταγράφουν τις μετρήσεις. Οι περισσότερες μάλιστα υποθέσεις διαπιστώνονται όταν ο χρήστης ζητάει να αλλάξει πάροχο και τότε μόνον γίνεται έλεγχος. Συνήθως τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ όταν διαπιστώνουν «παράξενες» καταστάσεις, όπως συνδέσεις των καλωδίων «γείωσης» με άλλα καλώδια και παραβίαση των σφραγίδων της χελώνας του ρολογιού, βεβαιώνουν ότι έχει γίνει ρευματοκλοπή και μάλιστα την αναγάγουν στην τελευταία πενταετία, καθώς αυτό είναι το διάστημα παραγραφής οφειλής και αδικήματος.  

Στη δίκη μίας ενοικιάστριας διαμερίσματος η οποία κατηγορήθηκε για ρευματοκλοπή σε διάστημα που ξεκίνησε μόλις νοίκιασε το διαμέρισμα, ο υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ παραδέχτηκε ότι στη διαπίστωση του αδικήματος δεν τήρησε καμία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Η αναφορά δεν είχε τα ονόματα των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ που βεβαίωσαν τη ρευματοκλοπή, το έγγραφο ήταν ανυπόγραφο, δεν κλήθηκε ο ενδιαφερόμενος για να γίνει έλεγχος ενώπιόν του, ούτε εκπρόσωπος του φορέα, ενώ δεν κλήθηκε ούτε αστυνομικό όργανο. «Εμείς κάνουμε καθημερινά δεκάδες ελέγχους. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να έρθει η αστυνομία», είπε εκπλήσσοντας τους παρισταμένους στη δίκη.  

Ακόμη, ο έλεγχος που έγινε τον Δεκέμβριο του 2019, παρέπεμψε στην προηγούμενη πενταετία, χωρίς μέχρι τότε να γίνει άλλος έλεγχος. «Δηλαδή για χρονικό διάστημα, κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν 15 συνολικά (τρία ετησίως ανά τετράμηνο) καταμετρήσεις των ενδείξεων του μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας της μισθωμένης κατοικίας μου, χωρίς, καθ’ όλο αυτό το πενταετές χρονικό διάστημα, να διαπιστώσουν οποιαδήποτε κραυγαλέα εμφανή και εξόφθαλμα αντιληπτή παρέμβαση στην ομαλή λειτουργία του εν λόγω μετρητή», σημείωσε η ενοικιάστρια μέσω του συνηγόρου υπεράσπισής της Γιάννη Κοτζαμανίδη.  

«Γιατί δεν με ειδοποιήσατε» 

Έντονα διαμαρτυρόμενη η ενοικιάστρια στην απολογία της καταφέρθηκε στη συμπεριφορά του ΔΕΔΔΗΕ και των υπαλλήλων του. «Δεν θα τολμούσα να πράξω οτιδήποτε παράνομο. Είναι ντροπή για μένα να βρίσκομαι εδώ. Δεν με ενημέρωσε κανείς, ούτε ειδοποιήθηκα ποτέ. Γιατί αφού ήρθαν στο σπίτι δεν μου χτύπησαν την πόρτα», διερωτήθηκε στο δικαστήριο. Μάλιστα σημείωσε πως εκείνη την ημέρα ήταν τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της στο σπίτι, καθώς το ένας από τα παιδιά της ψηνόταν στον πυρετό. Αυτό που επίσης προξενεί αλγεινή εντύπωση στη βεβαίωση της παράβασης είναι πως δεν καταγράφεται ούτε η προηγούμενη μέτρηση της χελώνας, για να μπορεί να γίνει σύγκριση. 

Το δικαστήριο τελικά την αθώωσε από την κατηγορία της ρευματοκλοπής δεχόμενο την εισαγγελική πρόταση ότι η απώλεια ρεύματος παρ’ ότι διαπιστώθηκε δεν μπορεί να συνδεθεί με τη συγκεκριμένη ενοικιάστρια επειδή ενδεχομένως να συνέβαινε προγενέστερα. «δεν ταυτίζεται με την κατηγορούμενη», είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας της έδρας του Πλημμελειοδικείου Κωνσταντίνος Βαλαβάνης προτείνοντας την αθώωση. Η ίδια όμως επέμεινε ότι δεν τέλεσε το αδίκημα και ότι η μείωση που αντιστοιχούσε σε ένα ποσό της τάξης των 20 ευρώ ανά μέτρηση, οφειλόταν στα μέτρα περιορισμού που είχαν λάβει στο σπίτι.  

«Είναι προφανές, ότι η όλη διαδικασία, που τηρήθηκε από τον «ΔΕΔΔΗΕ», πάσχει από απόλυτη ακυρότητα και, για τον λόγο ακριβώς αυτό, δεν μπορεί να ληφθεί υπ’ όψιν για την στήριξη κατηγορίας για «ρευματοκλοπή», σημείωσε ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Κοτζαμανίδης. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει εντονότερα τη δικαιοσύνη μετά τα καθημερινά ευρήματα δικηγόρων σε υποθέσεις ρευματοκλοπής, που απέχουν από τις κραυγαλέες περιπτώσεις παράνομων συνδέσεων. Δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να καταθέσουν αναφορά προκειμένου να εξεταστεί για ποιόν λόγο οι έλεγχοι γίνονται με τέτοια προχειρότητα.  

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA