00:52, Πέμπτη
30 Ιουνίου 2022

Θεσσαλονίκη: Τι θέλει από το Κακουργιοδικείο ο αγγειοχειρουργός 

Ο 42χρονος ειδικευόμενος αγγειοχειρουργός συνοδεύεται στο εδώλιο της αίθουσας του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης, χωρίς να γυρίσει το βλέμμα του στην αίθουσα. Ακούγεται από το ακροατήριο η φωνή «δολοφόνε», όμως το πρόσωπό του δείχνει παγερά αδιάφορο. «Λυπάμαι πάρα πολύ για το τραγικό ιατρικό λάθος», μετέφερε στην πρώτη θέση του, προκαλώντας την αντίδραση στο ακροατήριο.  

Η υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο πριν πέντε χρόνια επανήρθε τη Δευτέρα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ο 42χρονος ειδικευόμενος αγγειοχειρουργός δικάζεται για τον θάνατο της 36χρονης Ντιάνας, της μεσίτριας που είχε πάει στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο για να αφαιρεθούν οι κιρσοί από το πόδι της, όμως εξαφανίστηκε. Βρέθηκε νεκρή, οκτώ ημέρες αργότερα σε χαράδρα της Χαλκιδικής, όπου την πέταξε ο αγγειοχειρουργός.  Στην πρώτη δίκη, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο δια παραλείψεως και του επέβαλε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον δύο χρόνια φυλάκιση για την περιύβριση νεκρού.  

Στην αίθουσα του δικαστηρίου η «γραμμή» του 42χρονου αναμένεται να κινηθεί γύρω από το «ιατρικό λάθος». Προσπερνώντας το γεγονός ότι οδήγησε τη γυναίκα σε έναν εγκαταλειμμένο χώρο του νοσοκομείου, χωρίς καμία αποστείρωση, ότι της χορήγησε επικίνδυνα αναισθητικά χωρίς την παρουσία αναισθησιολόγου και ότι δεν ειδοποίησε κανέναν όταν διαπίστωσε πως δεν ανακτά τις αισθήσεις της, θα υποστηρίξει πως έκανε λάθος στην αντιμετώπιση. Γι’ αυτό και στην πρώτη θέση που διατύπωσε έκανε λόγο για «τραγικό ιατρικό λάθος». 

Ήδη η πρόθεση αυτή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της υπεράσπισης. «Ποιο ιατρικό λάθος» απάντησε η μία συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας Κική Πακιρτζόγλου. Άλλωστε στην πρώτη δίκη άλλοι γιατροί που είχαν «παρελάσει» από την αίθουσα του Κακουργιοδικείου, μιλούσαν για εγκληματικές ενέργειες του ειδικευόμενου αγγειοχειρουργού. «Δεν άρχισε καλά η διαδικασία, αρνήθηκε τις κατηγορίες, έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη στην ιατρική», διαπίστωσε ο έτερος εκ των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας Κώστας Παρηγόρης. Η πλευρά του 42χρονου θα επιμείνει όμως σε αυτό.  

Το GPS και το πλυντήριο 

Η άτυχη 36χρονη είχε επισκεφτεί το Ιπποκράτειο, ύστερα από συνεννόηση με τον κατηγορούμενο για ν’ αφαιρέσει τους κιρσούς από το πόδι της. Όπως μετέφερε η μητέρα της στο δικαστήριο είχε πει ότι η επέμβαση δεν θα διαρκούσε περισσότερο από πέντε λεπτά. «Δεν χρειάζεται ούτε νάρκωση», έλεγε στο οικογενειακό της περιβάλλον». Παρ’ ότι σύζυγος, μητέρα και τρία ανήλικα παιδιά την περίμεναν, δεν εμφανίστηκε ποτέ. Και όταν άρχισαν να ψάχνουν στο νοσοκομείο ο αγγειοχειρουργός αρνήθηκε ότι ήξερε για την κατάληξή της. Ήταν εκεί κι έφυγε χωρίς να υποβληθεί στην επέμβαση, είχε πει. Μάλιστα κατηγορήθηκε ότι μεθόδευσε μέχρι και στέλνοντας μήνυμα που απευθυνόταν στην ίδια, για να δημιουργήσει άλλοθι.  

Οι αστυνομικοί της δίωξης ανθρωποκτονιών της ασφάλειας Θεσσαλονίκης χρειάστηκε οκτώ ημέρες να λύσουν το μυστήριο. Βρήκαν νεκρή και σε σήψη την άτυχη 36χρονη σε μία χαράδρα σε δασώδη περιοχή της Χαλκιδικής. Εκεί είχε μεταφερθεί νεκρή, όπως δέχτηκε το πρωτόδικο δικαστήριο. Το Κακουργιοδικείο, είχε καταλήξει πως ο ειδικευόμενος γιατρός δεν έκανε τις κινήσεις που επιβαλλόταν για να σώσει την 36χρονη μετά την αναισθησία που την υπέβαλε, με συνέπεια να χάσει τη ζωή της από καρδιακή ανακοπή, λόγω των αναισθητικών. Οι αστυνομικοί ακολούθησαν όλες τις διαδρομές που έκανε εκείνες τις ημέρες ο 42χρονος. Πήραν το κινητό του και διαπίστωσαν ότι είχε ενεργοποιημένη την εφαρμογή για τη θέση του στον χάρτη και βρήκαν ότι κατευθύνθηκε στη Χαλκιδική. Και δεν ήταν μόνον αυτό. Διαπίστωσαν ότι μετά το συγκεκριμένο ταξίδι, που έγινε εκείνη τη νύχτα της εξαφάνισης, επέστρεψε και κατευθύνθηκε σε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων, όπου έπλυνε το όχημά του.  

Και δεν έφτανε μόνον αυτό. Εκτός της επίμονης άρνησής του να δείξει πού βρίσκεται η 36χρονη, έφτασε σε σημείο να αφήσει υπονοούμενα για τον ίδιο τον σύζυγό της ότι εμπλέκεται στη δολοφονία. Η αποκάλυψη του νεκρού της σώματος, τμήμα του οποίου είχε κατασπαραχθεί από σκυλιά και άγρια ζώα, άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι του μυστηρίου και ο ειδικευόμενος αγγειοχειρουργός κατέληξε στις φυλακές.  

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA