, Κυριακή
25 Φεβρουαρίου 2024

Θεσσαλονίκη: Το ινστιτούτο που αφαιρεί δωρεάν τατουάζ με εκφράσεις μίσους και δίνει την ευκαιρία για μια νέα αρχή

«Zero hate establishment». Αυτό είναι το μήνυμα που διαβάζει κάποιος στο ινστιτούτο Restart Tattoo Removal στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα μέσα στο χώρο όπου πραγματοποιείται η διαδικασία αφαίρεσης τατουάζ. Το μήνυμα μόνο τυχαίο δεν είναι. Το συγκεκριμένο ινστιτούτο δίνει την ευκαιρία για μια νέα αρχή σε ανθρώπους που θέλουν να αποτάξουν από πάνω τους το στίγμα του ρατσισμού και του φασισμού, αφαιρώντας δωρεάν τατουάζ με νεοναζιστικό περιεχόμενο ή εκφράσεις μίσους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όμως ο κάτοχός τους να έχει πραγματικά μετανιώσει για αυτές τις ιδέες και να θέλει να γυρίσει σελίδα στη ζωή του.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

«Αφαιρούμε δωρεάν από το σώμα κάποιου τατουάζ με εκφράσεις μίσους και ακροδεξιές και νεοναζιστικές ιδέες. Κάνουμε ένα interview όμως πριν για να καταλάβουμε ότι όντως το έχει μετανιώσει, όχι ότι έρχεται απλά για να κάνει δωρεάν την αφαίρεση. Να δούμε ότι έχουν αλλάξει δηλαδή οι ιδέες του. Εμείς θα το κάνουμε απολύτως δωρεάν όσο μεγάλο κι αν είναι το τατουάζ», υπογραμμίζει μέσω της Karfitsa ο ιδιοκτήτης του ινστιτούτου, κ. Νεόφυτος Παπαδόπουλος, ο οποίος εμπνεύστηκε την ιδέα πριν από μερικά χρόνια και ήδη υπάρχει ανταπόκριση.

Θεσσαλονίκη: Το ινστιτούτο που αφαιρεί δωρεάν τατουάζ με εκφράσεις μίσους και δίνει την ευκαιρία για μια νέα αρχή
Ο χώρος όπου γίνεται η διαδικασία αφαίρεσης τατουάζ

Το προφίλ των πελατών – Τι τατουάζ έχουν αφαιρεθεί

Ο ίδιος περιγράφει το προφίλ των ανθρώπων που έρχονται στο ινστιτούτο για αφαίρεση τέτοιου είδους τατουάζ, σημειώνοντας πως πρόκειται για άνδρες συνήθως 30-40 ετών, οι οποίοι σε νεαρότερες ηλικίες είχαν φασιστικές ιδεολογίες. «Όταν κάποιος μετανιώνει για αυτές τις ιδέες και έχει ένα τατουάζ που εκφράζει μίσος προς τον συνάνθρωπο, θα τον βοηθήσουμε να το αφαιρέσει από πάνω του. Δεν θέλουμε να υπάρχει μίσος στην κοινωνία και βοηθάμε γι’ αυτό».

Τατουάζ που έχουν αφαιρεθεί δωρεάν είναι μεταξύ άλλων η σβάστικα, ο σταυρός των Ιπποτών της ναζιστικής Γερμανίας, καθώς και λέξεις μίσους όπως «white power». Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει πως «όσοι έρχονται μάς λένε συνήθως ότι είχαν άλλες ιδέες στα νιάτα τους, ότι δεν έβλεπαν τα πράγματα με τη λογική τους και πως τώρα που μεγάλωσαν έχουν αλλάξει οπτική. Εμπειρικά δηλαδή λένε ότι κατάλαβαν στη ζωή τους πως αυτό το μίσος ήταν ανούσιο». Το ινστιτούτο έχει ενημερώσει επίσης τους tattoo artists στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τη δωρεάν αφαίρεση των εν λόγω τατουάζ, προκειμένου να παραπέμπουν όσους ενδιαφέρονται.

«Όλοι κάνουμε λάθη. Έχει σημασία όμως να βοηθήσουμε κάποιον που έχει κάνει λάθος να έρθει στον σωστό δρόμο. Και το λάθος που έχει κάνει να μην τον χαρακτηρίζει για μια ζωή. Να μπορεί να αλλάξει σελίδα», συμπληρώνει. Για αφαίρεση τατουάζ πάντως έρχονται όλο και περισσότεροι πελάτες, είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε γιατί θέλουν να κάνουν ένα νέο σχέδιο στο σώμα τους, είτε γιατί, όπως και στην περίπτωση των τατουάζ με εκφράσεις μίσους, πλέον κάτι δεν τους εκφράζει.

«Όσο περνάει ο καιρός έρχονται όλο και περισσότεροι. Ο κόσμος το μαθαίνει και το βρίσκει ως λύση. Είναι προτιμότερο να αφαιρεθεί η μελάνη ενός παλιού τατουάζ για να κάνει κάποιος ένα νέο πάνω, αντί να καλυφθεί το παλιό. Το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο ωραίο αισθητικά. Όποιος θέλει να κάνει αφαίρεση τατουάζ όμως θα πρέπει να το ψάξει. Να δει αποτελέσματα πριν και μετά, να ρωτήσει και να μη πάει “τυφλά”. Να επιλέξει επαγγελματίες που ειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα και μπορούν να αποδείξουν ότι ο πελάτης θα έχει το τέλειο αποτέλεσμα», δηλώνει ο κ. Παπαδόπουλος στην Karfitsa.