Σε άνθηση τα piercing στη Θεσσαλονίκη – Αυτιά και στήθος τα πιο δημοφιλή σημεία για «τρύπημα»
Μεγάλη άνθηση γνωρίζουν τα studio για piercing στη Θεσσαλονίκη, καθώς όλο και περισσότεροι αποφασίζουν να βάλουν σκουλαρίκια σε σημεία του σώματός τους.
Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
Μπορεί παλαιότερα να θεωρούνταν ταμπού ή και ακραία, σήμερα όμως τα piercings έχουν μεγάλο κοινό, νεαρών αλλά και μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων, που επιλέγουν να «τρυπηθούν» και να φέρουν ένα κόσμημα πάνω τους.
«Το piercing ανά καιρούς έχει την έξαρσή του. Την τελευταία περίοδο έχει μεγάλη ζήτηση. Πιο πολύ σε μικρές ηλικίες αλλά δεν λείπουν και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πελάτες», αναφέρει στην Karfitsa ο ιδιοκτήτης του Tattooland, Παύλος Σανοζίδης. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, πιο δημοφιλή αυτή την περίοδο είναι τα piercings σε όλο το αυτί, αλλά και στο στήθος. Ερωτηθείς σχετικά με τα πιο παράξενα σημεία για piercings, ο κ. Σανοζίδης αναφέρει πως κάποιοι επιλέγουν piercing στα γεννητικά όργανα, ωστόσο για τους επαγγελματίες του κλάδου κανένα σημείο δεν χαρακτηρίζεται ως παράξενο.
Δημοφιλή είναι και τα anchor piercings, όπου το τρύπημα δεν είναι διαμπερές, ώστε το σκουλαρίκι να μπει από τη μια μεριά και να βγει από την άλλη. Πρόκειται αντίθετα για «μια βάση η οποία μπορεί να μπει σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, στο μέτωπο, στο μάγουλο, στο στέρνο ανάμεσα στο στήθος, και εκεί μπορείς να ”βιδώσεις” οτιδήποτε».
Οι ηλικίες όσων κάνουν πιο συχνά piercings ξεκινούν από τα 16-17, όπου μπορεί να πάνε στο studio με τους γονείς τους και φτάνουν μέχρι τα 35. Ο κ. Σανοζίδης τονίζει ότι όταν ξεκίνησε το studio του, το 1996, η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική όσον αφορά τα piercings.
«Όταν ξεκινούσαμε ήταν πολύ συγκεκριμένα τα τρυπήματα, σε συγκεκριμένα σημεία δηλαδή αλλά ακόμα και τα σκουλαρίκια ήταν πιο αυστηρά. Δεν υπήρχε μεγάλη γκάμα. Τώρα είναι πιο πολλά τα σχέδια, είναι πιο όμορφα. Είναι κοσμήματα πλέον. Τότε ήταν πιο κλασικά και τα τρυπήματα. Όταν λέγαμε για τρύπημα στο αυτί εννοούσαμε στον λοβό. Κι αν κάποιος έκανε δύο, τρία τρυπήματα στον λοβό θεωρούνταν extreme. Τώρα δεν ισχύει το ίδιο», εξηγεί.
Και προσθέτει πως πλέον τα piercings δεν έχουν «φύλο», όπως παλαιότερα. «Κάποτε κάποια τρυπήματα θεωρούνταν αγορίστικα και κάποια κοριτσίστικα. Τώρα δεν ισχύει αυτό. Όλα είναι για όλους. Ίσως διαφέρουν λίγο μόνο τα κοσμήματα που θα βάλει ο καθένας», αναφέρει.
Και τουρίστες στα studio της Θεσσαλονίκης
Τα tattoo studio της Θεσσαλονίκης για piercings επισκέπτονται και πολλοί τουρίστες από το εξωτερικό, όπως υπογραμμίζει μέσω της Karfitsa ο ιδιοκτήτης του Sweet Pain Tattoo & Piercing Thessaloniki, Κίμων Τσόπουλος. Ο ίδιος εξηγεί πως πέραν των πιο προσιτών τιμών, «οι Έλληνες επαγγελματίες είναι πολύ καλύτεροι από αυτούς του εξωτερικού. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 15 στούντιο και είναι καλού επιπέδου όλοι».
Τονίζει πάντως ότι όταν ξεκίνησε την πορεία του, πριν από 16 χρόνια, δεν ήταν τόσο διαδεδομένα τα piercings και τα τατουάζ. Για τη δημοφιλία τους που εξελίχθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια, σημαίνοντα ρόλο διαδραμάτισε η ενημέρωση του κοινού αλλά και ο επαγγελματισμός και η τέχνη όσων ασχολούνταν με αυτό.
«Όταν ξεκίνησα πριν από 16 χρόνια με το ζόρι έκαναν τατουάζ. Ήμασταν δακτυλοδεικτούμενοι. Εμείς ξεκινήσαμε να το κάνουμε επειδή μας άρεσε και με τα χρόνια το αποδέχτηκε ο κόσμος. Η μόδα είναι κάτι που κρατάει ένα, δύο χρόνια. Αυτό δεν είναι μόδα. Είναι τρόπος ζωής για κάποιους», σημειώνει.
Προτρέπει πάντως το κοινό πριν από κάποιο piercing να ενημερώνεται και να βάζει σε προτεραιότητα την ποιότητα. Ειδικότερα: «Value for money δεν είναι μόνο κάτι φθηνό. Το piercing έχει να κάνει και με την υγεία σου. Πρέπει να προσέχει ο κόσμος ώστε το αποτέλεσμα που θα έχει σε ό,τι κάνει να αξίζει τα χρήματά του».