, Παρασκευή
23 Φεβρουαρίου 2024

Ξέφυγε από τους Ταλιμπάν, κακοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη!

Μια 18χρονη  Αφγανή  κατέστη θύμα εμπορίας ανθρώπων από έναν άνδρα ο οποίος αναζητείται για να λογοδοτήσει ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης   

Ρεπορτάζ Βασίλης Παπαναστασούλης

Η εφιαλτική εμπειρία μιας νεαρής  Αφγανής περιγράφεται στο κατηγορητήριο που αφορά έναν  αλλοδαπό άνδρα ο οποίος καταζητείται. Η γυναίκα, σε ηλικία 18 χρόνων, εγκατέλειψε το Αφγανιστάν για να ξεφύγει από τον σύζυγό της που την κακοποιούσε και από τον έλεγχο των Ταλιμπάν αλλά, όταν έφτασε στη Θεσσαλονίκη, και πάλι κατέστη θύμα κακοποίησης.

Στην προσπάθεια της να βρει ένα καλύτερο μέλλον έφτασε στην Ελλάδα και έπεσε στα χέρια ενός άνδρα ασιατικής καταγωγής ο οποίος της έκανε τη ζωή μαρτύριο. Ο τελευταίος διαφεύγει της σύλληψης αλλά με βούλευμα παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης για μια σειρά αδικημάτων όπως εμπορία ανθρώπων, βιασμό, απειλή, σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμου ατόμου  κ.α.

Από την έρευνα προέκυψε ότι, τον Σεπτέμβριο του 2020, η 18χρονη παθούσα, έχοντας ήδη καταφέρει να ταξιδέψει από το Αφγανιστάν μέχρι την Κωνσταντινούπολη, ήρθε σε τηλεφωνική επαφή με τον κατηγορούμενο ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την ευάλωτη θέση της – καθώς η ίδια είχε μόλις εγκαταλείψει το Αφγανιστάν, για να ξεφύγει από τον άνδρα της που την κακοποιούσε και από τον έλεγχο των Ταλιμπάν και βρισκόταν σε ξένη χώρα, χωρίς χρήματα και γνωστά πρόσωπα. Υποσχόμενος σε αυτήν ένα καλύτερο μέλλον – οργάνωσε μέσω επαφών που είχε με μεταφορείς πολιτών τρίτων χωρών, την παράνομη μεταφορά της από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Ο συγκεκριμένος άνδρας την παρέλαβε ο ίδιος από τον Έβρο και την εγκατέστησε στην οικία του, στη Θεσσαλονίκη, ενώ τη διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων για να παραμείνει νόμιμα στη χώρα. Την κρατούσε, χωρίς τη θέληση της, τη χτυπούσε καθημερινά προκαλώντας της σωματικές κακώσεις και την  απειλούσε, με πιστόλι και μαχαίρι, ότι θα τη σκότωνε, αν δεν έκανε ό,τι της έλεγε. Το ίδιο έκαναν και τρίτα πρόσωπα, στα οποία είχε ο ίδιος αναθέσει τη φρούρηση της, όταν απουσίαζε από την οικία του.

Παράλληλα, ο κατηγορούμενος καθημερινά, καθ’ όλο το χρονικό διάστημα συνοίκησης τους, την εξανάγκαζε να έρθει σε συνουσία μαζί του χωρίς τη θέληση της, χτυπώντας αυτή και απειλώντας τη ζωή της και τη σωματική της ακεραιότητα. Προσπαθούσε να την εξαναγκάσει να συνάψει μαζί του γάμο, με σκοπό να εξασφαλίσει την έκδοση νομιμοποιητικών εγγράφων για τη μετάβαση και παραμονή της στη Γερμανίας.

Δεν υπήρχε διερμηνέας

Στις 27 Οκτωβρίου 2020, χορηγώντας της πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, επιχείρησε να τη στείλει στη Φρανκφούρτη. Η 18χρονη, όμως, συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές και παρέμεινε κρατούμενη για τρεις μέρες. Ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να επικοινωνήσει με τους αστυνομικούς για να τους ενημερώσει για όσα είχε υποστεί, λόγω  έλλειψης διερμηνέα.

Τελικά,  μην έχοντας άλλη λύση επέστρεψε στην οικία του κατηγορούμενου με ταξί, που ο ίδιος έστειλε για να την παραλάβει. Κατά την κράτηση της από την αστυνομία ο κατηγορούμενος απειλούσε τη ζωή της και τη σωματική της ακεραιότητα, προκειμένου να μην αποκαλύψει όσα είχε τελέσει σε βάρος της.

Μετέπειτα, για περίπου 10 μέρες,  ο κατηγορούμενος επέδειξε  την ίδια ακριβώς συμπεριφορά στην κοπέλα. Την κρατούσε παράνομα στην οικία του, ασκώντας σε βάρος της σωματική βία, χτυπώντας την και εξαναγκάζοντας την σε συνουσία καθημερινά, αλλά και απειλώντας τη ζωή της με λόγια κι επιδεικνύοντας σε αυτήν απειλητικά πιστόλι και μαχαίρι που είχε στην κατοχή του.

Η παθούσα στις αρχές Νοεμβρίου του 2020 δραπέτευσε από το μπαλκόνι της οικίας του και κατόρθωσε να διαφύγει. Οι απειλές του κατηγορούμενου συνεχίστηκαν στο σταθμό λεωφορείων Θεσσαλονίκης όπου την ακολούθησε και την χτύπησε, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου η 18χρονη εκ νέου δεν μπόρεσε να εξηγήσει τι συνέβαινε, γιατί δεν υπήρχε κάποιος διερμηνέας.

Η παθούσα κατέληξε στη δομή φιλοξενίας της Βοιωτίας, με τη  βοήθεια ενός άνδρα ιρανικής καταγωγής και μιας Αφγανής γυναίκας, όπου διέμενε επί ένα μήνα και υπέβαλε αίτηση ασύλου. Όταν πληροφορήθηκε ότι δύο άνδρες αγνώστων στοιχείων ταυτότητας την αναζητούσαν εντός της δομής κρατώντας τη φωτογραφία της, ζήτησε από φόβο να μετακινηθεί από εκεί κι έγινε δεκτή σε άλλο ξενώνα για γυναίκες – θύματα βίας και λίγες μέρες αργότερα σε ξενώνα του  Πειραιά. Τον Μάιο του 2021 βρήκε το θάρρος να καταγγείλει τα όσα βίωσε και έτσι κινήθηκε η ποινική διαδικασία. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA