, Τετάρτη
22 Μαΐου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Οι βίλες που άντεξαν στο «τεστ» του χρόνου (ΦΩΤΟ)

Κάνοντας μια βόλτα στη Θεσσαλονίκη θα αντικρίσουμε αρχιτεκτονικά «διαμάντια», με το βλέμμα να πέφτει στις ιστορικές βίλλες της πόλης που έχουν αξιοποιηθεί και μετρούν στιγμές μιας ιστορικής αλλά ταυτοχρόνως και μιας σύγχρονης περιόδου. Χαρακτηριστικό είναι πως πολλές βίλες σήμερα έχουν αποκτήσει καινούριες χρήσεις, μεταφέροντας μας από το χθες στο σήμερα.

Τα νεοκλασικά που υπάρχουν στην πόλη κρατούν ακόμη τον πλούτο του αποτελώντας σημαντικά παραδείγματα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Βόρειας Ελλάδας, με πολλά από αυτά να αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς Θεσσαλονικείς αλλά και τουρίστες καθώς όποιος τα επισκεφτεί μπορεί να βυθιστεί μέσα στην κουλτούρα απολαμβάνοντας ταυτόχρονα φαγητό, καφέ και ποτό και πλήρες μενού.

Οι βίλες που άντεξαν και αντέχουν στο «τεστ» του χρόνου

Έπαυλη Μαρόκκου

Η Έπαυλη Μαρόκκου αποτελεί ένα από τα ιστορικά κτήρια της Θεσσαλονίκης και βρίσκεται επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας. Το κτίριο χτίστηκε το 1906 από τον Ιωάννη Μαρόκκο, ενώ μετά από χρόνια, το 1951, περνάει στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου. Στέγασε την Ιερατική Σχολή, «φιλοξένησε» το σχολείο-οικοτροφείο του Εθνικού Ιδρύματος Προστασίας Κωφαλάλων ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ανακαινιστεί και πλέον λειτουργεί ως χώρος εστίασης, το οποίο το καθιστά must επιλογή για κάθε γούστο.

 Casablanca Social Club

Η Casablanca ή οικία Μιχαηλίδη, το νεοκλασικό διατηρητέο επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, στη Θεσσαλονίκη. Το κτίριο βρίσκεται στην Βασιλίσσης Όλγας, φιλοξενεί ένα καφέ με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική και διαχρονική όψη του. Η οικία Μιχαηλίδη, παλαιότερα βίλα Λεβή Μοδιάνο ή Θέμελη, χτίστηκε το 1888. Η πρώην Βίλα Λεβή Μοδιάνο και Θεμελή χτίστηκε το 1888 και περιήλθε στην οικογένεια Μιχαηλίδη το 1926, η οποία διέμενε στο διώροφο οίκημα μέχρι το 1990. Στη συνέχεια, ενοικιάστηκε από τράπεζα, η οποία επισκεύασε το διώροφο κτίριο. Σήμερα, φιλοξενεί ένα καφέ με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική και διαχρονική όψη του.

 Βίλα Μπιάνκα

Η Κάζα Μπιάνκα ή Βίλα Μπιάνκα είναι πολυτελής κατοικία στη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασ. Όλγας και Θεμιστοκλή Σοφούλη. Χτίστηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα, από τον Ιταλοεβραίο βιομήχανο και εμπορικό αντιπρόσωπο Ντίνο Φερνάντεζ Ντίαζ, σε σχέδια του Πιέτρο Αρριγκόνι. Από το 2013 μέχρι και σήμερα  στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης καθιστώντας το ιδανικό για τις ζέστες και ηλιόλουστες μέρες.

Δέντρο στο Μπαρ

Το αρχοντικό της Θεσσαλονίκης, στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, που φιλοξενεί ένα ιδιαίτερο café – bar και ξεχωρίζει για την vintage αισθητική του και την cozy διάθεσή του. Τόσο ο υπαίθριος χώρος όσο και το εσωτερικό του αποτελούν ιδανικές επιλογές για τις φθινοπωρινές εξόδους σας είτε για έναν πρωινό καφέ είτε για ένα ποτό αργά το βράδυ. Ακόμα, μπορείτε να απολαύσετε ένα από τα πολλά lives που πραγματοποιούνται εκεί.

Tabya

Το Tabya, σημαίνει προμαχώνας, οχύρωμα και δικαίως ονομάζεται έτσι καθώς βρίσκεται ανάμεσα στα βυζαντινά τείχη. Πρόκειται για ένα ακόμα διατηρητέο κτίριο που ανακαινίστηκε το 2014 με απόλυτο σεβασμό στον χαρακτήρα και την αρχιτεκτονική του.

Σύμφωνα με όσα είπε στην Karfitsa, η συνιδιοκτήτης του Tabya,Γεωργία Μάστορη «Μας άρεσε πάρα πολύ ο χώρος με το που τον είδαμε θεωρήσαμε ότι ήταν κάτι μοναδικό. Θεωρήσαμε ότι ήταν ένας χώρος που όταν μπαίνεις θα αισθάνεσαι οικειότητα αμέσως, επίσης  ήταν μια ευκαιρία για να έχουμε ένα χώρο για εκθέσεις και κάποιες άλλες εκδηλώσεις. Ήταν κάτι μοναδικό για εμάς.

Είμασταν οι πρώτοι που αξιοποιήσαμε το νεοκλασικό κτίριο. Εμείς ανοίξαμε το μαγαζί το Σεπτέμβριο του 2014. Είμασταν τυχεροί που βρήκαμε αυτό το κτήριο και έτσι μπορέσαμε να κάνουμε παραπάνω πράγματα από ότι θέλαμε. Το κτήριο φιλοξένησε εικαστικούς μουσικούς και πέρα του ότι μπορέσαμε να κάνουμε ένα χώρο να έρχεται να πίνει τον καφέ του σαν να είναι το σπίτι του. Αυτό που μας άρεσε με το χώρο είναι ότι μπορούν να έρθουν άτομα κάθε ηλικίας. Το κτίριο  είναι νεοκλασικό και διατηρητέο παραμένει το ίδιο στο στυλ με παλιά και το μόνο που έχει αλλάξει είναι ο χώρος του μπαρ για λειτουργικούς λόγους . Το μαγαζί αποτελείται από τρείς ορόφους. Αυτή την στιγμή ο χώρος ο εκθεσιακός έχει πάψει να λειτουργεί όπως παλιά μετά την πανδημία και τώρα τον ανοίξαμε πάλι ως καθιστικό για να πιει τον καφέ του και να διαβάσει. Βέβαια αυτός ο χώρος ύστερα από συνεννόηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκδηλώσεις όπως: σεμινάρια, ακουστικές συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις κτλ ».

Cin Cin

Ένα νεοκλασικό στην Ικτίνου που φιλοξενεί ένα από τα πιο όμορφα και ξεχωριστά στέκια της Θεσσαλονίκης. Το Cin Cin, ένα αλλιώτικο all-day café-bar-restaurant, χωρίζεται σε δύο επίπεδα που ξεχωρίζουν για τη μοντέρνα και τροπική διάθεση που προσφέρει η προσεγμένη διακόσμηση. Το ροζ και το φιστικί στους τοίχους, τα φυτά εσωτερικού χώρου, τα διακοσμητικά φλαμίνγκο και οι παπαγάλοι προσδίδουν έναν εξωτικό χαρακτήρα στο μέρος αυτό. Ένα ιδανικό σημείο για να απολαύσετε τον καφέ, το ποτό ή και το φαγητό σας μαζί με την παρέα σας.

Bίλα Πετρίδη

Η Βίλα Πετρίδη, ή αρχοντικό οδού Αναγεννήσεως, είναι μια ακόμη διατηρητέα έπαυλη που κοσμεί το κέντρο της πόλης. Χτίστηκε μεταξύ του 1900 και του 1910 και βρίσκεται στη συμβολή των οδών 26ης Οκτωβρίου, Αναγεννήσεως, Καζαντζάκη και Ταντάλου απέναντι από τα Δικαστήρια.Η ίδρυση του Κήπου των Πριγκήπων και η σύνδεση του αργότερα με το τραμ (τέρμα), έδωσε στην περιοχή σημαντικό χαρακτήρα με τη συγκέντρωση κόσμου, περιπατητών, καθώς και διαφόρων ορχηστρών που ψυχαγωγούσαν το κοινό. Κρίθηκε διατηρητέο κτίριο το 1984 από το Υπουργείο Πολιτισμού, ως έργο τέχνης που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας και περιήλθε στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Το 1995 με πρωτοβουλία του Δήμου ανατέθηκε η μελέτη αποκατάστασης. Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν το 2006. Ακολούθως συμπεριλήφθηκε και η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του νεοκλασικού κτιρίου και τελικά το έργο ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2013. Το κτίριο είναι χώρος πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης όπου λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις των Δημητρίων και της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Βίλα Αλλατίνη

Η Βίλλα Αλλατίνι είναι μια τριώροφη έπαυλη στην περιοχή Ντεπώ που κτίσθηκε το 1898 ως κατοικία της εβραϊκής οικογένειας Αλλατίνι και βρίσκεται επί της σημερινής Λεωφόρου Β. Όλγας. Η βίλα, μετά την επικράτηση του κινήματος των Νεότουρκων, χρησιμοποιήθηκε από το 1909 έως το 1911 ως κατοικία του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ του Β’, ο οποίος αφού εκθρονίστηκε από τους Νεότουρκους διαβίωνε εκεί σε καθεστώς κατ’ οίκον περιορισμού. Το 1926 στέγασε για ένα έτος τη Φιλοσοφική Σχολή, μοναδικό τμήμα του νεοσύστατου τότε Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, ενώ κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο (1940-1941) χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο. Από το 1979 έδρευε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης και από το 2011 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα η Βίλλα Αλλατίνι να στεγάζει σήμερα μερικά γραφεία της Περιφέρειας.

Βίλα Μεχμέτ Καπαντζή 

Η Βίλα Μεχμέτ Καπαντζή  κτίστηκε την περίοδο 1893-1895 σε σχέδια του ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Αρριγκόνι και  βρίσκεται στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας 108, είναι μια έπαυλη που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Ντονμέ Μεχμέτ Καπαντζή και σήμερα στεγάζει το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Κατά τον πόλεμο του 1940 στη Βίλα Καπαντζή λειτούργησε στρατιωτικό αρτοποιείο ενώ στη διάρκεια της Κατοχής επιτάχθηκε από τους Γερμανούς που όμως δεν την χρησιμοποίησαν. Από το 1939, αλλά και μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στεγάστηκε μέχρι το 1962 το Ε΄ Γυμνάσιο Αρρένων και μέχρι το 1972 το Η΄ Γυμνάσιο Αρρένων. Στη συνέχεια, το κτίριο εγκαταλείφθηκε μέχρι το 1982, οπότε και αποφασίστηκε η επισκευή του. Οι εργασίες επισκευής ολοκληρώθηκαν το 1989 και η Βίλα Καπαντζή στέγασε αρχικά το Πολιτιστικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος της Εθνικής Τράπεζας ενώ από το 1997 μέχρι και σήμερα στεγάζει το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.