, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Μαρία Αντωνίου: Η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι εγγύηση για εθνική συνεργασία

Η επικεφαλής Γραφείου Μακεδονίας του Πρωθυπουργού Μαρία Αντωνίου μιλάει στην «Karfitsa» για το δυστύχημα στα Τέμπη και για την αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη «να αλλάξουμε όλα όσα μας πονέσανε».

Της ΦΕΝΙΑΣ ΚΛΙΑΤΣΗ

Σε ό,τι έχει να κάνει με την εκλογική αναμέτρηση που έρχεται πιστεύει πως αυτή θα πρέπει να κριθεί στο έργο που έχει ήδη υλοποιηθεί  αλλά και σε όσα πρόκειται να γίνουν «ώστε να εξαλείψουμε κάθε εστία αναχρονισμού και να χτίσουμε παντού δομές και υπηρεσίες που λειτουργούν με περισσότερη λογοδοσία. Αυτή άλλωστε είναι η πρώτη αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση για να ανταποκριθούμε στο κοινό και ταυτόχρονα δραματικό αίτημα «ποτέ ξανά».

Mεγάλη μερίδα του κόσμου, μετά τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το δυστύχημα στα Τέμπη, πιστεύει πώς το κομματικό – πελατειακό κράτος λειτουργούσε σε βάρος της ασφάλειας των επιβατών του τρένου. Είστε έτοιμοι να το αλλάξατε αυτό ;

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ανέδειξε χρόνιες παθογένειες, συμπεριφορές και νοοτροπίες που προφανώς δεν είναι τωρινές αλλά διαιωνίζονται σε ένα τμήμα του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα. Όλα αυτά η Κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να τ’ αλλάξει. Όσο λυπημένοι και θυμωμένοι νιώθουμε, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο αποφασισμένοι είμαστε να αλλάξουμε όλα όσα μας πόνεσαν. Κενά δεκαετιών στις υποδομές, αλλά και απαράδεκτες συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων. Στη μάχη για να ξεριζωθεί από τη χώρα κάθε “νησίδα” του παλιού αναχρονιστικού κράτους θα είμαστε πρώτοι. Αυτή είναι η μεγάλη μάχη την οποία πρέπει να κερδίσουμε.

Πέρα από το δυστύχημα που πιστεύετε ότι θα κριθεί η εκλογική αναμέτρηση που έρχεται;

Στο έργο που υλοποιήσαμε. Ένα έργο ουσίας και όχι αόριστων εξαγγελιών, με απτά αποτελέσματα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε την Ελλάδα πιο ισχυρή, παρά τις μεγάλες και πολλές κρίσεις που προέκυψαν, που ήταν πρωτοφανείς και με παγκόσμιες διαστάσεις. Σε κάθε στιγμή, όμως, ήμασταν κοντά στους πολίτες, στις επιχειρήσεις, στους παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς και στηρίξαμε τους πιο αδύναμους. Η Ελλάδα του 2023 δεν μοιάζει σε τίποτα με την Ελλάδα του 2019.

Μια κυβέρνηση αποφάσεων και έργων, που θα αξιοποιήσει στο ακέραιο τη νέα εντολή των πολιτών για μια Ελλάδα με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, ισχυρούς οικονομικούς δείκτες, με σταθερό ευρωπαϊκό και διεθνή προσανατολισμό.

Η απόφασή μας για την επόμενη τετραετία είναι να αλλάξουμε ότι δεν καταφέραμε μέχρι τώρα, έτσι ώστε να εξαλείψουμε κάθε εστία αναχρονισμού και να χτίσουμε παντού δομές και υπηρεσίες που λειτουργούν με περισσότερη λογοδοσία, περισσότερη αποτελεσματικότητα, περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη αξιοκρατία, περισσότερη αξιολόγηση.

Αυτή άλλωστε είναι η πρώτη αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση για να ανταποκριθούμε στο κοινό και ταυτόχρονα δραματικό αίτημα «ποτέ ξανά». Και η προϋπόθεση αυτή συνδέεται άμεσα με την υποχρέωση να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας χωρίς υπεκφυγές και αυτο-εξαιρέσεις.

Με τις παρούσες συνθήκες, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα, πόσο εφικτή είναι η αυτοδυναμία;

Η μάχη των εκλογών θα δοθεί μαζί με τους πολίτες για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Απαιτείται συστράτευση όσων πιστεύουν στον υπεύθυνο πατριωτισμό και στην ανάγκη για δραστικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι εγγύηση για εθνική συνεργασία. Στόχος μας, λοιπόν, η αυτοδύναμη Ελλάδα με τη Νέα Δημοκρατία σε πρώτο ρόλο και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κυρία Αντώνιου, στόχος σας είναι, απ’ όσο γνωρίζουμε, να  διεκδικήσετε την ψήφο των Καστοριανών συμπολιτών σας και να τους εκπροσωπήσετε  στο εθνικό κοινοβούλιο. Ποιο είναι το όραμα σας για το Νομό ;

Το όραμά μου είναι να έχει ο τόπος μου, η αγαπημένη μου Καστοριά, τη θέση που της αξίζει στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως επικεφαλής της αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές.

Η Καστοριά του αύριο πρέπει να κάνει άλματα εμπρός. Κυρίαρχος στόχος μου είναι να δομηθεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την τοπική οικονομία που θα έχει στόχευση την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των τομέων (πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή), όπου πρωταγωνιστής θα είναι η ανάπτυξη των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού (αθλητικός, ο πολιτισμικός, ο οικοτουρισμός ο θρησκευτικός, ο αγροτουρισμός κ.α.) και η σύνδεση του με τον πρωτογενή τομέα. Άλλος βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η οποία έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις πρωτοφανείς αντιξοότητες που αντιμετώπισε η χώρα, σε συνδυασμό με την προσέλκυση νέων επενδύσεων.  Η Καστοριά έχει πολλά χρόνια δείξει με τον κλάδο της γούνας ότι μπορεί να πρωτοστατεί επιχειρηματικά.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί και στα κίνητρα και τις ευκαιρίες επαγγελματικής δραστηριοποίησης των νέων στην Καστοριά, ενός ανθρώπινου δυναμικού άκρως απαραίτητου για την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής μας, ώστε να μην χρειάζεται να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές για αναζήτηση εργασίας.

Αλλά και στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας, η Καστοριά δημιουργεί ισχυρό αποτύπωμά. Ένα αποτύπωμα που οφείλουμε να ενισχύσουμε και να κεφαλαιοποιήσουμε γιατί οι νέοι επιστήμονες είναι το μέλλον του τόπου.

Η μάχη της αυτοδυναμίας περνά και από την Καστοριά. Στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, έχουν γίνει όσα θέλατε ώστε να μπορείτε να κοιτάτε τους πολίτες στα μάτια;

Η πολιτική μου διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια έχει ως πυξίδα την ειλικρίνεια και τη συνέπεια λόγων και πράξεων. Με τους συμπολίτες μου έχουμε αναπτύξει μια σχέση βαθιάς εμπιστοσύνης, που μου επιτρέπει να έχω το βλέμμα πάντα ψηλά και να τους κοιτώ στα μάτια.

Άλλωστε, ανήκω σε μια παράταξη, που ως κυβέρνηση υλοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των εξαγγελιών της μέσα από ένα συγκροτημένο, σταθερό και πολυεπίπεδο σχέδιο, με θεμέλια, στόχους και προοπτική.

Η Καστοριά αλλάζει μορφή. Έχουν ήδη δρομολογηθεί μεγάλα έργα ανάπτυξης, όπως το φράγμα του Νεστορίου, η σήραγγα της Κλεισούρας, το βόρειο τμήμα του Ε65, η αναβάθμιση του νοσοκομείου, η έλευση του φυσικού αερίου και πολλά άλλα που έχουν δρομολογηθεί και θα υλοποιηθούν στα επόμενα χρόνια.

Η Καστοριά έχει κατοχυρώσει τη θέση της στον αναπτυξιακό χάρτη κι αυτό που μπορώ με βεβαιότητα να εγγυηθώ στους συμπολίτες μου είναι πως θα είμαι σταθερά δίπλα τους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.