, Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

search icon search icon

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αυτό είναι το σχέδιο Σπίρτζη για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης

του Βαγγέλη Στολάκη
Έρχεται για να προτείνει και να… συζητήσει!
Ο λόγος για τον υπουργό Υποδομών, μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη ο οποίος αύριο στις 12 στο δημαρχείο Ευόσμου αναμένεται να πραγματοποιήσει σύσκεψη με τους 14 δημάρχους του νομού Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντάς τους την πρόταση της κυβέρνησης για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη που μίλησαν στην KARFITSA στην αυριανή συνάντηση με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης ο κ. Σπίρτζης αναμένεται να δώσει έμφαση σε δυο σημεία:
Αρχικά αναμένεται να κάνει γνωστή την πρόθεση της κυβέρνησης για την αναβάθμιση του ΣΑΣΘ.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο ΣΑΣΘ να αποκτήσει εποπτικό ρόλο και να επιβλέπει από εδώ και στο εξής το σύστημα των συγκοινωνιών της πόλης. Πρόθεση του υπουργού είναι να προχωρήσει και σε αλλαγές προσώπων στο Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης το οποίο πλέον με αναβαθμισμένο ρόλο θα κληθεί να επιβλέπει τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης.
Επίσης ο Χρήστος Σπίρτζης αύριο στις 12:00 στο δημαρχείο Ευόσμου αναμένεται να κάνει γνωστή την πρόθεση της κυβέρνησης για την δημιουργία φορέα παροχής συγκοινωνιακού έργου, φορέα δημόσιου δηλαδή που θα διαχειρίζεται τις συγκοινωνίες της πόλης.
Όπως μαθαίνει η KARFITSA το υπουργείο προσανατολίζεται στην δημιουργία νέου φορέα με αφορμή την λειτουργία του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, αφού η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ έχει αναλάβει μόνο την κατασκευή του. Σκέψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υποδομών είναι να μην δοθεί η διαχείριση του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης σε κάποια ιδιωτική εταιρία, αλλά να το λειτουργήσει ο νέος δημόσιος φορέας που θα δημιουργηθεί όπως και να έχει για να… παραλάβει το έργο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.
Ο ίδιος αυτός φορέας θα μπορούσε, όπως σκέφτονται στο υπουργείο να διαχειριστεί και τα υπόλοιπα μέσα σταθερής τροχιάς.
Όπως επισημαίνει στην KARFITSA κυβερνητική πηγή: «θα κάνουμε ανοικτή συζήτηση με τους δημάρχους. Δεν θα τους αιφνιδιάσουμε αλλά θα συζητήσουμε μαζί τους».
Σε ό,τι αφορά τον ΟΑΣΘ ο κ. Σπίρτζης αναμένεται να πει πως πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου είναι να προσδιορίσει την λήξη της σύμβασης του Οργανισμού με το ελληνικό δημόσιο σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες που έχουν δοθεί.  «Υπάρχει μια ασάφεια σε ότι αφορά την περίοδο της λήξης. Θα πρέπει να την προσδιορίσουμε εμείς αφού δεν προσδιορίζεται» αναφέρει η ίδια πηγή.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.