, Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

search icon search icon

Να προστατέψει ο Ηρακλής την περιουσία του

dimarelosΤου Γιώργου Δημαρέλου*

Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτήν που περνάει ο ΓΣ Ηρακλής τον τελευταίο καιρό, το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος για να την αντιμετωπίσει είναι κατ’ αρχάς να εντοπίσει τα αίτια της και στη συνέχεια να βρει τρόπους να την ξεπεράσει.

Στην περίπτωση του ΓΣ Ηρακλή, όσο και αν οι περισσότεροι που ασχολούνται ξέρουν την αλήθεια, λίγοι την συζητάνε. Μία ομάδα ανθρώπων από τις αρχές του 2000 και μετά μπροστά στον ενωτικό σκοπό της εντός και εκτός συνόρων γιγάντωσης του βόλεϊ του Συλλόγου, στήσανε μια βιομηχανία έκδοσης πλαστών τιμολογίων προς άγρα χρημάτων που θα εξυπηρετούσαν τον σκοπό. Κρίση τότε δεν υπήρχε, όπως δεν υπήρχε και το Κράτος με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του. Βοήθησαν και κάποιες ερμηνείες περί σωματείων και έτσι κάπως στήθηκε η δουλειά. Η στάχτη στα μάτια όλων όσων υποστηρίζουμε τον Ηρακλή ήταν η αδιαμφισβήτητη αγωνιστική επιτυχία του εγχειρήματος. Πρωταθλήματα, κύπελλα, συνεχόμενες παρουσίες στην ελίτ του ευρωπαϊκού βόλεϊ, παγκόσμιας κλάσης αθλητές να φορούν την φανέλα της ομάδας και κάπως έτσι τα κρύβαμε όλα κάτω από το χαλί για έναν κόσμο που διψούσε για διάκριση. Όχι για πάντα όμως. Αυτή είναι η αλήθεια.

Όμως, αυτή η ομάδα ανθρώπων έχει ονοματεπώνυμα που προφανώς είναι στα χέρια της δικαιοσύνης. Η διαδικασία με την οποία στήθηκε η βιομηχανία είναι επίσης γνωστή στη δικαιοσύνη. Δεν ήταν τόσο ο Ηρακλής αυτός που ευνοήθηκε οικονομικά και λογιστικά από το κόλπο, όσο οι «χορηγοί», επομένως όλες αυτές οι χαζομάρες περί κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν έχουν καμία βάση. Αυτοί που παρακολουθούν ξέρουν. Είναι καθήκον της δικαιοσύνης να κάνει τη δουλειά της και να ξεσκεπάσει το σκάνδαλο σε όλη του την έκταση. Αυτά όσον αφορά στα αίτια.

Ο σοκαριστικός τρόπος με τον οποίο αποκαλύπτεται το παρασκήνιο της υπόθεσης, πρέπει να αποτελέσει και τον καταλύτη για να ξεπεράσει ο σύλλογος την κρίση. Είναι βαθιά πεποίθηση των Ηρακλειδέων, ότι ο όλος ντόρος γίνεται σήμερα γιατί κάποιοι επιβουλεύονται την τεράστια και αναξιοποίητη περιουσία της ομάδας. Αυτό δεν μπορεί να περάσει και δεν θα περάσει.

Είναι καθήκον του Συλλόγου να προστατέψει την περιουσία του, να αφήσει τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της όσον αφορά στα εμπλεκόμενα άτομα και προπαντώς να προτάξει ένα πλάνο αξιοποίησης της περιουσίας προς όφελος της ομάδας και του κοινωνικού συνόλου σε συνεννόηση με όλους τους φορείς της πόλης. Γιατί μπορεί οι ανώνυμες εταιρίες (ΠΑΕ επί του προκειμένου) να είναι όντως κερδοσκοπικές, αλλά οι Σύλλογοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωντανής ψυχής της πόλης.

Ειδικά του ΓΣ Ηρακλή, του οποίου η διαδρομή από τα χρόνια της τουρκοκρατίας ακόμα, χαρακτηρίζεται από δράσεις και πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην συνοχή και στην ταυτότητα της πόλης. Και όλα αυτά δεν μπορούν να διαγραφούν εξαιτίας κάποιων επιτήδειων.

*Ο κ. Δημαρέλος είναι δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.